Δημήτρης Αστερίου: Μαύρα Πορτραίτα  

«Λέγεται πως οι άνθρωποι που φεύγουν από τη ζωή με βίαιο τρόπο, ρίχνουν για πάντα στις καρδιές των αγαπημένων τους μια μαύρη σκιά, που έχει τη μορφή τους. Μια μαύρη τρύπα που ρουφάει όλη την ενέργεια και το νόημα των πραγμάτων, ένα μαύρο κενό που περιβάλλει για πάντα τον βίο τους».

Στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας – Κερατσινίου (Σφαγεία), ο ζωγράφος – εικαστικός Δημήτρης Αστερίου παρουσιάζει την ατομική του έκθεση «Μαύρα Πορτρέτα» από τις 12 ως τις 16 Σεπτεμβρίου.
Η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Αστερίου εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ «Αντιρατσιστικός Σεπτέμβρης 2022», που διοργανώνει ο Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας.
Ο Δημήτρης Αστερίου, μετά την επίμονη και αναλυτική προσέγγιση-υπενθύμισή του με τα «Ματωμένα Πορτραίτα» για όλους τους συνανθρώπους μας που δολοφονήθηκαν εξαιτίας αυτού που ήταν ή και πρέσβευαν, στο καινούριο του αυτό εγχείρημα, τα «Μαύρα Πορτραίτα», δηλώνει και πάλι παρών και στέκεται με σεβασμό και τρυφερότητα στο πλευρό όλων εκείνων που έμειναν πίσω.
Η Μάγδα, ο Γιάννης, ο Ανδρέας, η Νατέλα, η Τζίνα, ο Θανάσης, η Ειρήνη, η Ελένη, η Κούλα, ο Χουσεΐν…Δημήτρης Αστερίου
Οι μορφές τους παρουσιάζονται από τον καλλιτέχνη ζωγραφισμένες με μαύρη μελάνη σε μεγάλα χαρτιά 70×100. Τα πρόσωπα αλλοιώνονται, σβήνονται με μαύρη μπογιά, ο χώρος και ο χρόνος αφανίζονται. Η σκιά της απόλυτης βίας, του πένθους, η αγωνία της καθημερινής μάχης για δικαίωση κατατρώει τα πρόσωπα, παραμορφώνει τα χαρακτηριστικά, τα ισοπεδώνει.
Σκοπός του καλλιτέχνη να αφυπνίσει την ευρύτερη κοινωνία, όχι μόνο πάνω στο ζήτημα της αδικαιολόγητης βίας, την οποία υφίστανται όσοι χάνουν τη ζωή τους λόγω της κοινωνικής μισαλλοδοξίας, αλλά να την προβληματίσει και για αυτά τα πρόσωπα που καλούνται να ζήσουν φέροντας το τραύμα αυτής της απώλειας για την υπόλοιπη ζωή τους.
Στο δρώμενο που πλαισιώνει την έκθεση, η πρόθεσή του να αφυπνίσει και να προβληματίσει την κοινωνία πάνω στο ζήτημα γίνεται ακόμη πιο έκδηλη: Άνθρωποι με πολύχρωμα ρούχα, που κινούνται ελεύθερα στο χώρο, άξαφνα τυλίγονται με μαύρα πανιά κι αφανίζονται αναίτια.
Γιατί η Βία δεν είναι απλά ένα ζήτημα ξένο, είναι η μαύρη σκιά που μπορεί να κυκλώσει ξαφνικά και τη δική μας ζωή.

Event Information

Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας – Κερατσινίου (περιοχή παλαιά Σφαγεία)
Εγκαίνια: Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 12 – 16 Σεπτεμβρίου 2022

 

Last modified: 08/09/2022