Δημήτρης Αναστασίου: Ένα περιβάλλον γεμάτο αινίγματα, αβεβαιότητες και μυστήριο

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Κριτική για την έκθεση «Τανγκράμ»                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Η έκθεση «Τανγκράμ» του Δημήτρη Αναστασίου στη γκαλερί Citronne παρουσιάζει δεκαεννιά πολύπτυχα αφηγηματικά ζωγραφικά έργα (τριάντα ελαιογραφίες και είκοσι πέντε σχέδια με μολύβι ή μελάνι) που συνδυάζουν περισσότερες από μία εικόνες και που συνδυάζονται με περισσότερους από έναν τρόπους.
Ο τίτλος παραπέμπει στο αρχαίο κινέζικο παζλ στο περίγραμμα του οποίου ο παίκτης κατασκευάζει ένα σχήμα με εφτά πλακίδια διαφορετικού σχήματος. Τα εφτά πλακίδια μπορούν να σχηματίσουν αναρίθμητες μορφές.
Μόλις μπαίνεις στην γκαλερί το πρώτο που παρατηρείς είναι ότι πρόκειται για παραστατική ανθρωποκεντρική ζωγραφική. Ο ρεαλισμός του Αναστασίου αγγίζει τα όρια του φωτορεαλισμού, αφού αν κοιτάξεις τα έργα από κοντά μπορείς να διακρίνεις ακόμη και τους πόρους του δέρματος ( Αδάμ και Εύα).

Νησιά, 2018 – 2022. Λάδι σε καμβά, κεντρικός πίνακας 100 x 190 εκ. και οι 16 πίνακες δορυφόροι 43 x 29 εκ. έκαστος.  Παραχώρηση της CITRONNE Gallery.

 

Τα περισσότερα έργα είναι αυτοπροσωπογραφίες (Οι τέσσερις εποχές) και σκηνές από την καθημερινότητα του καλλιτέχνη ( Το κουκλόσπιτο). Όμως, αν προσέξεις καλύτερα, εισέρχεσαι σε ένα περιβάλλον γεμάτο αινίγματα, αβεβαιότητες και μυστήριο. Πρόκειται για όνειρα ή για πραγματικότητα;
Τα πορτρέτα που προέρχονται από το στενό περιβάλλον του καλλιτέχνη δεν αφορούν μια στεγνή ρεαλιστική απόδοση: είναι γεμάτα συγκινησιακή φόρτιση που εστιάζεται κυρίως στα μάτια των προσώπων που απεικονίζει. Όσο για τις αυτοπροσωπογραφίες μαρτυρούν βαθιά παρατήρηση και απόλυτη γνώση του εαυτού, πέρα από το εξαιρετικό σχέδιο και την αναμφισβήτητη ζωγραφική δεξιότητα.

Αδάμ και Εύα, δίπτυχο, 2020. Mολύβι σε χαρτί, 52 x 40 εκ. Παραχώρηση της CITRONNE Gallery.

Τα παρεμβαλλόμενα διάκενα εισάγουν την αυθαίρετη μετάβαση από τον ένα χώρο στον άλλο, αλλά και από τον έναν χρόνο στον άλλο και, όλα τα έργα μαζί, μετατρέπονται σε ζωγραφικά καρέ σε μία σκηνοθετημένη παρουσίαση που θέλει να μιλήσει στο θεατή για την ψευδοκανονικότητα και το κρυμμένο κενό. Εξάλλου ο Αναστασίου έχει μελετήσει πολύ τα κόμικς και αυτό τον έμαθε να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον κενό χώρο ανάμεσα στις εικόνες.
Τα έργα του ζωγράφου μαρτυρούν φιλοσοφικές ανησυχίες ( Πορτρέτο σε πέντε καρέ), κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς (W.A.S.P), ενώ συνομιλούν τόσο με την ιστορία της ζωγραφικής (Κουβεντιάζοντας με τον Πάμπλο) όσο και με τη σύγχρονη εποχή ( Νησιά).

Το Κουκλόσπιτο, 2022. Λάδι σε μουσαμά, 200 x 120 εκ. Παραχώρηση της CITRONNE Gallery.

Νομίζω ότι η ζωγραφική του Αναστασίου είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχω δει για την περιγραφή της τρέχουσας εποχής. Ο άνθρωπος βρίσκεται στο κέντρο και γύρω του απλώνεται ένας καταιγισμός κατευθυνόμενης πληροφορίας και απροσδιόριστων κινδύνων που προξενούν μια μόνιμη ανησυχία καθώς και φόβο.
Η Citronne Gallery στη φετινή εικαστική περίοδο θέλει να μιλήσει γι’ αυτήν την εποχή και η επιλογή του Αναστασίου πιστεύω είναι ιδανική γι’ αυτόν τον σκοπό. Θεωρώ ότι βρίσκεται στην ωριμότητα του και ανήκει στους τρείς καλύτερους καλλιτέχνες μας που εκφράζουν την εποχή, μαζί με το Νίκο Μόσχο και το Βασίλη Πέρρο.

Αδάμ και Εύα, δίπτυχο, 2020. Mολύβι σε χαρτί, 52 x 40 εκ. Παραχώρηση της CITRONNE Gallery.

4 ΕΠΟΧΕΣ – Μέρος 1ο: Άνοιξη (αυτοπροσωπογραφία με αλλεργία στα μάτια) λάδι σε ξύλο, 40 χ 30 εκ., 2018
Μέρος 2ο: Καλοκαίρι (αυτοπροσωπογραφία με έγκαυμα από τον ήλιο) λάδι σε ξύλο, 40 χ 30 εκ., 2018
Μέρος 3ο: Φθινόπωρο (αυτοπροσωπογραφία με συνάχι) λάδι σε ξύλο, 40 χ 30 εκ., 2020
Μέρος 4ο: Χειμώνας (αυτοπροσωπογραφία με κρυάδες) λάδι σε ξύλο, 40 χ 30 εκ., 2019

W.A.S.P., μελάνι σε χαρτί, 41,5 χ 27,7 εκ. έκαστο • pen on paper, 41,5 χ 27,7 cm each, 2019

Last modified: 05/12/2022