Δέκα παρεμβάσεις στην εμφάνιση του Εύζωνα  

Η Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου παρουσιάζει την έκθεση «the evzonas project», με την συμμετοχή δέκα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, ο καθένας από τους οποίους, με τη δική του αισθητική ματιά και αντίληψη, επενέβη στην εμφάνιση του Εύζωνα και άφησε το δικό του αποτύπωμα πάνω στη συμβολική αυτή μορφή.
Ο Εύζωνας είναι ένα είδος επίλεκτου ‘Έλληνα στρατιώτη. Το όνομα του προέρχεται από τις λέξεις ευ και ζώνη και σημαίνει ο καλά ζωσμένος. Πρόκειται για ένα μέλος του τιμητικού αγήματος που φρουρεί τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συμβολικά κατ’ επέκταση το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας.
Οι Εύζωνες είναι επιφορτισμένοι και με τη φύλαξη του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αθήνα όπου συγκεντρώνουν πολλούς θεατές/θαυμαστές σε κάθε αλλαγή της φρουράς τους και ειδικά στην επίσημη πομπή, τελετουργικού χαρακτήρα που πραγματοποιείται κάθε Κυριακή πρωί στο κέντρο της πόλης.   ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Για την έκθεση Evzonas Project, ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος δημιούργησε αποκλειστικά μια σειρά 10 γλυπτών με την αρχετυπική μορφή του Εύζωνα σε στάση προσοχής, ντυμένο με την παραδοσιακή του ενδυμασία και 10 ζωγράφοι/συνεργάτες της Γκαλερί Σκουφά, φιλοτέχνησαν τα γλυπτά – ο καθένας με τη δική του καλλιτεχνική οπτική, αισθητική και αναφορές.
Το αποτέλεσμα που προέκυψε είναι μια επανεξέταση της δύναμης του συμβόλου του Εύζωνα ειδωμένη με φρέσκια ματιά και επιβεβαιώνει τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης με τον πιο ζωηρό τρόπο.
Καλλιτέχνες: Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Νίκος Αγγελίδης, Βίκη Σταματοπούλου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Φραγκίσκος Δουκάκης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Αντώνης Στάβερης, Τίνα Καραγεώργη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ειρήνη Κανά (αρχική εικόνα), Δημήτρης Κούκος, Άντα Τσιροπούλου, Β. Κούκου, Στάθης Αλεξόπουλος.

Event Information
Skoufa Gallery Mykonos, Καλογερά 40, Χώρα Μυκόνου 84600
Διάρκεια έκθεσης: 3 – 13 Αυγούστου 2022
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 11.00 – 14.30 και 18.30 – 00.00
Πληροφορίες: Τηλ. (+30) 22890 28560  και 6944687296 email: mykonos@skoufagallery.gr    www.skoufagallery.gr

 

Last modified: 08/08/2022