Γλύπτης Νίκος Γεωργίου: «Το μάρμαρο, ο υπέρτατος φορέας τιμών και επαίνων στην σύγχρονη Ελλάδα»

ΝΙΚΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΥΟ γλύπτης Νίκος Γεωργίου, γνωρίζοντας καλά τις «ευαίσθητες» απαιτήσεις του λαξεύματος ενός μαρμάρινου όγκου, δημιούργησε μέσα στην πολυετή εμπειρία του, πολλά γλυπτά αφιερωμένα σε πρόσωπα -άξια μνείας. Η απόδοση τιμών στην παγκόσμια ιστορία ήταν ανέκαθεν μια μαρμάρινη υπόθεση. Από τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού ανδριάντα, που υπενθυμίζει μια πράξη ηρωισμού κι αυτοθυσίας, μέχρι ένα μνημείο, αφιερωμένο σε πράξεις και θύμισες αγάπης και θαυμασμού, όπως π.χ. το άγαλμα της Ελευθερίας στην Καλαμάτα του γλύπτη Νίκου Γεωργίου, το μάρμαρο έχει -ακόμα και σήμερα, θέση ισχύος στην Ελλάδα.

Το μάρμαρο έχει τη μοναδική ιδιότητα να αντιστέκεται στις αντιξοότητες του χρόνου. Γλυπτά, τοποθετημένα πολλές φορές ακόμα σε ανατρεπτικά σημεία, πάνω σε βράχια ή και πάνω στη θάλασσα, όπως π.χ. το μνημείο του «Αφανή Ναύτη», του γλύπτη Νίκου Γεωργίου, αγναντεύουν τον ορίζοντα και τονίζουν την βαριά τους υπόσταση μέσα από την καθαρότητα του υλικού.
Ο καμβάς των τιμών περιπλέκεται μέσα από προτομές, πλάκες με αφιερώσεις, γλυπτά συμβολικά και αφηρημένα –άμεσα συνδεδεμένα με το πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται, ανδριάντες και ηρώα. Γλυπτά αναφορές σε “σημάδια” της ιστορίας, τοποθετούνται σε κοινή θέα σαν υπενθύμιση, και αφορμή διδαχής όλων των γενεών.
2 ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΦΑΝΗ ΝΑΥΤΗΤο κίνητρο επιβολής του φόρου τιμής, καθαρά συναισθηματικό, ανάγεται στην ανάγκη του χορηγού να επισημάνει την σημασία ενός ανθρώπου, του έργου του και της κοινωνικής του προσφοράς. Μέσα από την μαρμαρογλυπτική, εξαίρονται οι σημαντικότερες ιστορίες του χθες και κρατιούνται ζωντανές, ακίνητες στον χρόνο.

ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Το άγαλμα της “Ελευθερίας”, στην ΚαλαμάταΣήμερα, ο Νίκος Ι. Γεωργίου, είναι ένας από τους λίγους έλληνες γλύπτες που ακόμα ακολουθούν τον δρόμο της παραδοσιακής γλυπτικής για τη δημιουργία των έργων τους.  Η διαδικασία -χρονοβόρα και επίπονη, αποτελεί την επιτομή της δημιουργίας. Κατά τον γλύπτη, η παραδοσιακή γλυπτική αποτελεί προσωπική λύτρωση, «Δημιουργώ έναν άμεσο διάλογο, ανάμεσα στο εχθές και το σήμερα και προσδιορίζω την ύπαρξή μου». Μέσα από διαφορετικά στάδια δυσκολίας, ο γλύπτης δίνει ζωή στον μαρμάρινο όγκο που λαξεύει, δημιουργώντας το τελικό αποτέλεσμα, φορέα συναισθημάτων, τιμών και ελπίδας.

Last modified: 10/04/2016