Γλυπτική σε νεκρούς κορμούς δένδρων!

Πώς μπορεί να πάρει ζωή ένας νεκρός κορμός δένδρου; Εννιά καλλιτέχνες αποφάσισαν να συναντηθούν και να δώσουν ζωή και νέα μορφή σε νεκρούς κορμούς από αρμυρίκια. Το ραντεβού τους στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης για το 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Γλυπτικής επί ξύλου. Η πλαζ του ΕΟΤ φιλόξενη και προσιτή στους επισκέπτες να δουν από κοντά την πανάρχαια τεχνική και την πρώτη μορφή εφαρμοσμένης τέχνης στην ιστορία.
Στο συμπόσιο έλαβαν μέρος οι καλλιτέχνες ξυλογλυπτικής Νίκος Μάνεσης, Νίκος Γιώτης, Νίκος Λαμπρόπουλος, Βασίλης Ταταρίδης, Βαγγέλης Μίχος, Γιώργος Αθανασάκης, Στάθης Μουτσόγλου, Μιχάλης Τζώρτζης και Μανώλης Πετράκης. Το συμπόσιο διήρκησε από την 1η ως τις 6 Οκτωβρίου. Τα έργα που φιλοτεχνήθηκαν θα τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους της πόλης του Αγίου Νικολάου ενώ στόχος των διοργανωτών είναι να δημιουργηθεί ένα μουσείο ξυλογλυπτικής στην περιοχή.
Η γλυπτική στο ξύλο στο πέρασμα του χρόνου αντικαταστάθηκε από άλλα υλικά και ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι το ξύλο είναι ευάλωτο στις βλάβες από έντομα, την υγρασία και τη φωτιά. ‘Όμως είναι γενικά αποδεκτό ότι η γλυπτική γεννήθηκε μέσα από την επεξεργασία του ξύλου. Είναι η πρώτη μορφή θρησκευτικής τέχνης από τα τοτέμ των αρχέγονων κοινωνιών μέχρι τις μονοθεϊστικές θρησκείες. Στην Ευρώπη μεσουράνησε τα στα χρόνια από τον Μεσαίωνα με τη χριστιανική θεματογραφία. Η γλυπτική, ιδιαίτερα οι μάσκες των αυτόχθονων φυλών της Αφρικής και της Ωκεανίας επηρέασαν βαθιά τη σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη στις αρχές του 20ου αιώνα.

Last modified: 05/10/2019