Γκέντση Ρούτσης: Σώματα δέσμια μιας αλήθειας

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες της γενιάς του, ο Γκέντση Ρούτσης, παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική του έκθεση με τίτλο «Συμφωνία» στη gallery genesis. Η έκθεση γίνεται σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Τζάνερη και διαρκεί από τις 13 Δεκεμβρίου ως τις 12 Ιανουαρίου.
Η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν γράφει στον κατάλογο σχετικά με την έκθεση: «Διττά υπερβατική είναι η ενότητα των πρόσφατων έργων του Γκέντση Ρούτση που παρουσιάζονται στην τωρινή ατομική του έκθεση στην genesis gallery με τον ιδιωματικό όσο και εύγλωττο τίτλο : Συμφωνία.
Στο έπακρον υποβλητική, η εικαστική γραφή του χαρισματικού καλλιτέχνη μαγνητίζει όχι μόνο το βλέμμα αλλά και τον ψυχισμό μας. Και αυτό, γιατί μες από την όποια αποσπασματικά δοσμένη παραστατική εικόνα διαισθανόμαστε άυλα συναισθήματα και ιδιωματικές καταστάσεις, βιωμένες και επεξεργασμένες μες από την ποιητική ιδιοσυγκρασία του δημιουργού.
Η ευρηματική mise en page καθώς και η ιδιωματική αξιοποίηση της σκίασης και του φωτισμού πέρα από την υποβολή ενός ιδιόμορφου ρυθμού ενθαρρύνουν τη φαντασία μας και τον ψυχικό μας κόσμο  να λειτουργήσουν συνειρμικά υλοποιώντας και από μιαν υπέρβαση, κάθε φορά.
Υπέρβαση που με έναν ομοιοπαθητικό τρόπο ενορχηστρώνει και από μια διαφορετική κατάσταση είτε μέσα στην άμεσα αναγνωρίσιμη εικόνα είτε και πέρα από αυτήν, μες από ανεξάντλητες και ποιητικές σε υφή διεργασίες.
Καθρέπτης και καταγραφέας συναισθημάτων και αντιδράσεων   προβάλει αποκλειστικά εδώ, η πλαστικότητα του ευρηματικά και αποσπασματικά δοσμένου σώματος. Προσέγγιση που χάρη στο ταλέντο και το πάθος του καλλιτέχνη για την πρωτότυπη και ποιητική σε εικαστικούς χειρισμούς θεματική του, ενεργοποιεί έναν ιδιαίτερα δυναμικό και πλούσιο σε αποχρώσεις διάλογο με τον θεατή.
Με έναν ομοιοπαθητικά και απόλυτα ποιητικά βιωμένο από τον Γκέντση τρόπο, τα ερεθίσματα του ζωγράφου αφομοιώνονται εξίσου ενστικτωδώς από τον θεατή που σε καμία περίπτωση δεν παραμένει αδιάφορος. Αντίθετα, παρακινείται να ενορχηστρώσει με αφετηρία την εικόνα του καλλιτέχνη, το δικό του όραμα».
Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν,
Δρ. Ιστορικός της Τέχνης-Τεχνοκριτικός
Officier des Arts et Lettres

Η Βίλλυ Χαραλαμποπούλου γράφει στον κατάλογο: «Όμορφα και δουλεμένα στην εντέλεια, τα σώματα στα έργα του Γκέντση.  Tόσο κοντινά και τόσο απόμακρα. Ούτε να φανερωθούν επιθυμούν, ούτε να κρυφτούν. Οικεία και ξένα την ίδια στιγμή.
Σώματα που το καθένα προσπαθεί να πει κάτι. Περιγράφουν ίσως μια κοινή σκοτεινή ιστορία μέσα από πολλές διαφορετικές εκφάνσεις. Σώματα που δεν τολμούν να στρέψουν το κεφάλι, μήπως αποκαλυφθεί η αλήθεια τους, οι πτυχές της προσωπικότητας ή της ζωής τους που αρνούνται να τις δουν κατάματα.
Σώματα δέσμια μιας αλήθειας που πάντα θα τα ακολουθεί και θα ενώνει το παρελθόν με το παρόν με μια αδιόρατη λεπτή κλωστή. Προκαλούν τον θεατή να θυμηθεί τη δική του σκοτεινή ιστορία, η οποία θα λειτουργήσει στη πραγματικότητα ως καθρέφτης, όπως όταν κάποιος κοιτάζει ρεαλιστικά τον εαυτό του γυμνό».
Βίλλυ Χαραλαμποπούλου
Φιλόλογος Ιταλικής γλώσσας με ειδίκευση στον Πολιτισμό

Event Information
Gallery GenesisΧάριτος 35, Κολωνάκι 10675, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 13 Δεκεμβρίου – 13 Ιανουαρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.30 – 21.30, Τετάρτη – Σάββατο 11.30 – 15.30
Πληροφορίες: Tel.: +30 211 7100566, www.gallerygenesisathens.com,
www.facebook.com/yiorgos.tzaneriswww.facebook.com/pages/Genesis-Gallery/325268697501716

 

 

 

 

Last modified: 14/12/2018