Γκάγκικ Αλτουνιάν: Εικόνες που σφραγίζονται από την νοσταλγία της πατρίδας

Ο Αρμένιος καλλιτέχνης Γκάγκικ Αλτουνιάν που έκανε δεύτερη πατρίδα του την Ελλάδα παρουσιάζει τη νέα προσωπική του έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «Χρώμα – Χώρος, Ζωγραφική – Γλυπτική, 2010 – 201»στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος. Η έκθεση διαρκεί από τις 7 Φεβρουαρίου ως τις 2 Μαρτίου. Ο καλλιτέχνης, γνώστης της γλυπτικής και της ζωγραφικής τέχνης, επιστρέφει με τις άκρως αναγνωρίσιμες πια μορφές του, και μας εντάσσει στον εικαστικό κόσμο που σχολαστικά έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια.

Gagik Altunyan

Την έκθεση προλογίζει ο Μάνος Στεφανίδης, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Μπορεί η ζωγραφική να είναι η τέχνη της ψευδαίσθησης και η γλυπτική η τέχνη του πραγματικού, όμως και τις δύο τις συνδέει εκφραστικά η κοινή, πλαστική ανάγκη να ερμηνευθεί ο χώρος και να αποδοθεί μέσω του χρώματος ο δραματικός αγώνας φωτός και σκιάς… Αγώνας που δημιουργεί εν τέλει χώρο. Συχνά οι ζωγράφοι ασχολούνται με την γλυπτική όχι ως πάρεργο αλλά ως βαθύτερη επιθυμία έρευνας της φόρμας ενώ οι γλύπτες καταφεύγουν στη ζωγραφική όταν θέλουν να αναμετρηθούν με την πρόκληση της δημιουργίας τρισδιάστατων εικόνων πάνω σε μια δισδιάστατη επιφάνεια. Τα παραδείγματα πολλά. Σας θυμίζω μόνον τις ζωγραφικές του Καπράλου, του Παππά, του Ζογγολόπουλου, αλλά και τα γλυπτά του Πρέκα, του Μόραλη ή του Μολφέση. Χώρος και χρώμα, ύλη και φόρμα, παράσταση και αναπαράσταση είναι έννοιες που εδώ συγκλίνουν και αλληλοπροσδιορίζονται συμβολικά.

Το φιλί, 2016, λάδι σε καμβά 60×70 cm

Ο Γκάγκικ Αλτουνιάν είναι ένας γλύπτης που επιμένει να ζωγραφίζει κι ένας ζωγράφος που γνωρίζει και αξιοποιεί τα μυστικά της γλυπτικής όσο λίγοι ομότεχνοί του. Στην παρούσα έκθεση του Τεχνοχώρου ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει πόσον χρωματικό δυναμισμό, πόσην χειρονομιακή εκφραστικότητα κρύβουν οι πίνακές του αλλά και πόση ευαισθησία ως προς την επεξεργασία των υλικών εντοπίζεται στη γλυπτική του. Είτε πρόκειται για μακέτες μνημειακών συνθέσεων είτε για αυτοτελή έργα. Είτε για σχέδια, είτε για μικρογλυπτά. Κατά την άποψη μου η ποιότητα και το βάθος ενός δημιουργού μπορούν να διαπιστωθούν από τις επιδόσεις του στις μικρές διαστάσεις και την ελάχιστη φόρμα. Γιατί εκεί φαίνεται καλύτερα η πρωτοτυπία και η ευελιξία της σκέψης του. Στο έλασσον το μείζον.
Ένα είναι επίσης γεγονός: Ο κόσμος παύει να είναι σκοτεινός και απειλητικός όσο τον εξιστορούμε, όσο τον εξεικονίζουμε. Κι ότι για ν’ αποκτήσουν πάλι ο κόσμος κι ο άνθρωπος μορφή, δεν απαιτούνται παρά λίγο χρώμα και λίγο χώμα. Λάσπη και πηλός. Και βέβαια ο δημιουργός που θα τα αξιοποιήσει.

Φίλοι, λάδι σε καμβά, 2013, λάδι σε καμβά 66×52 cm

Ο Γκαγκικ Αλτουνιάν συχνά αυτοπροσωπογραφείται μέσα από τα έργα του, τους πίνακες και τα γλυπτά, εξιστορώντας εικόνες από την Αρμενία που θυμίζουν περίεργα Ελλάδα αλλά και της Ελλάδας που όμως σφραγίζονται από την νοσταλγία της πατρίδας. Οικογένειες, παιδιά, ζώα, τροχήλατα αμάξια, πουλιά, εικονοστάσια, εκκλησίες… Το τραπέζι του φαγητού, ο πατέρας, η μητέρα, η γιαγιά με τα παραμύθια, τα μοιρολόγια. Τα παιδιά με τα τραγούδια τους. Ένας ολόκληρος κόσμος τόσο οικείος αλλά και τόσο απόμακρος πια στον οποίο η τέχνη του Αλτουνιάν ξαναδίνει ζωή μεταμορφώνοντας την αίσθηση σε αισθητική».

Event Information
Τεχνοχώρος – Αίθουσα Τέχνης, Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα, metro Ακρόπολη
Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 7 Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2019
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 14.30 & 17.30 – 20.30 Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 – 16.00, Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά με τηλεφωνικό ραντεβού
Πληροφορίες: Τηλ. 211 182 38 18, www.technohoros.org

Last modified: 07/02/2019