ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΟΥΛΟ

Γιώργος Τζάνερης – Genesis: Έρωτας στα χρόνια… της κρίσης

Γιάννης Τζιμούρτας
Δημοσιογράφος

Γιορτάζει τα δεκάχρονα της γκαλερί, θυμάται και εκμυστηρεύεται για τα κριτήρια επιλογής των καλλιτεχνών

Ακριβώς δυο μήνες πριν «υποδεχτούμε» το ΔΝΤ, ένας φιλόδοξος νέος, «τρελός» θα έλεγα τότε, εκεί στις υπώρειες του Λυκαβηττού, αποφάσισε να προκαλέσει την τύχη του ανοίγοντας μια νέα γκαλερί. Φέτος, σωτήριον έτος 2020, ο Γιώργος Τζάνερης δικαιωμένος για το τόλμημά του, γιορτάζει τα δέκατα γενέθλια της γκαλερί Genesis, στην οδό Χάριτος. Βέβαια για να πετύχεις σε όποια προσπάθεια πέρα από το ταλέντο και τη φιλοδοξία, χρειάζονται η αγάπη για τη συγκεκριμένη δουλειά και επαγγελματισμός. «Προδιαγραφές» που ο Γιώργος Τζάνερης απέδειξε ότι κατέχει. Σε κάθε έκθεση, σε κάθε επαφή μαζί του διαπιστώνεις ότι κάνει μια δουλειά που αγαπά και που τη διασφαλίζει με τον επαγγελματισμό του. Έχει όμως και κάτι άλλο ο Γιώργος: Γελά. Είναι ένας χαρούμενος άνθρωπος που υποδέχεται με πλατύ χαμόγελο και ανοιχτή καρδιά όποιον διαβεί το κατώφλι της genesis.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ GENESIS - Guess who’s coming to dinner

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ GENESIS – Guess who’s coming to dinner

 • Ρώτησαν έναν γκαλερίστα γιατί χάθηκε από τις παλιές παρέες κι αυτός απάντησε: «Είμαι εθισμένος στην τέχνη». Ζεις κι εσύ έναν δεκαετή εθισμό;

Η ζωή με την τέχνη είναι γεγονός ότι προκαλεί πολύ μεγάλο εθισμό! Είχα την πολύ μεγάλη τύχη επαγγελματικά να κινούμαι όλη μου την ζωή ανάμεσα σε χώρους αντίστοιχων «εθισμών»! Ως σκηνοθέτης και ως creative director έζησα υπέροχες στιγμές! Το ίδιο ζω και ως γκαλερίστας τα τελευταία δέκα χρόνια! Αυτό όμως που κρατώ πάντα στη ζωή μου είναι οι παλιές παρέες! Αυτές οι παρέες, σε αντίθεση με τον γκαλερίστα που αναφέρεις, είναι μέρος του εθισμού μου στις Τέχνες!

 ART ATHINA 2018 ΜΕ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΛΤΑΦΕΡΟ ΚΑΙ ΠΑΒΛΟ ΧΑΜΠΙΔΗ

ART ATHINA 2018 ΜΕ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΛΤΑΦΕΡΟ ΚΑΙ ΠΑΒΛΟ ΧΑΜΠΙΔΗ

 • Ξεκίνησες τη γκαλερί όταν ξέσπασε η κρίση. Με τη θεωρητική λήξη των μνημονίων εσύ γιορτάζεις τα δέκατα γενέθλιά της προσπάθειας σου και αν κρίνω από αυτά βλέπαμε όλα αυτά τα χρόνια, είσαι ευχαριστημένος.

Τολμώ να πω ότι με την θεωρητική λήξη των μνημονίων βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα και πάλι! Ξανά μοιρασμένοι θα έλεγα ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν ότι η λήξη των μνημονίων έφερε και την λήξη της κρίσης και σε αυτούς που βλέπουν ότι η κρίση δεν είναι κάτι που περνάει πραγματικά τόσο απλά!
Για μένα η κρίση Αξιών (μην την ξεχνάμε παρακαλώ) είναι αυτή που σημάδεψε την δεκαετία που πέρασε! Από την στιγμή δε που μου έθεσες την ερώτηση μέχρι να σου απαντήσω η ΠολιτικοΟικονομική κατάσταση στη Ελλάδα αλλά και παγκόσμια αλλάζει με έναν ασύλληπτο ρυθμό!

 Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΤΣΗΣ ΣΤΗΝ GALLERY GENESIS

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΤΣΗΣ ΣΤΗΝ GALLERY GENESIS

Φέτος γιόρτασα τα δέκα χρόνια με μία πολύ μεγάλη ομαδική έκθεση που επιμελήθηκε η πολύ στενή μου συνεργάτης  Ίρις Κρητικού. Πενήντα τρεις καλλιτέχνες συμμετείχαν σε αυτή την έκθεση! Όλοι τους είχαν κάνει από μία έως τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην genesis! Βλέποντας όλους αυτούς τους καλλιτέχνες μέσα στη γκαλερί μου τα λόγια μου έρχονται αβίαστα στο στόμα! Είμαι ευχαριστημένος από το δημιούργημά μου! Η gallery genesis κατάφερε να γίνει ένα σημείο αναφοράς! Έδωσε το δικό της στίγμα και ο τρόπος με τον οποίο την αγκάλιασε ο κόσμος – καλλιτέχνες και φιλότεχνο κοινό – είναι η μεγαλύτερη απόδειξη!

 • Πόσο γεμάτος νιώθεις δέκα χρόνια μετά;

Ευτυχής! Αυτή η λέξη τα λέει όλα!

ΜΕ ΤΟ ΝΑΝΟ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΗΝ GALLERY GENESIS

 •   Με την εμπειρία αυτών των χρόνων ποια νομίζει ότι είναι τα βασικά ατού μιας πετυχημένης γκαλερί;

Ταυτότητα, Ειλικρίνεια και Συνέπεια. Και τα τρία είναι απόλυτα αναγνωρίσιμα από τον φιλότεχνο  κόσμο και καθοριστικά στη δημιουργία ενός χώρου που θέλει να εκπροσωπεί την τέχνη. Ένα μέρος της τέχνης στην Ελλάδα για να ακριβολογώ! Είναι αδύνατον να εκπροσωπείς τα πάντα!

 • Ποια ήταν η πρώτη έκθεση στο ξεκίνημα;

Η gallery genesis, άνοιξε επίσημα τις πόρτες της την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 με την Ομαδική Έκθεση LABYRINTH I. Οκτώ διακεκριμένοι καλλιτέχνες με ογδόντα! αντιπροσωπευτικά έργα τους επιχείρησαν να ευαισθητοποιήσουν τις αισθήσεις του κοινού και να το μεταφέρουν σ’ ένα νοητικό λαβύρινθο απρόσμενων εικόνων, που θα κεντρίσουν και θα απελευθερώσουν τη φαντασία και… τις φαντασιώσεις του. Μοναδικός σκοπός της έκθεσης και των καλλιτεχνών που συμμετείχαν ήταν να κάνουν τους θεατές να χαθούν σε έναν δαιδαλώδη κόσμο εικόνων. Για να βγουν από το Λαβύρινθο, έπρεπε ν’ αναζητήσουν και να βρουν… την Αριάδνη (η οποία ήταν κρυμμένη μέσα σε ένα έργο).

 ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟ

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟ

Πέρασαν δέκα χρόνια από αυτή την έκθεση και ακόμη όταν την σκέφτομαι μου έρχεται στο μυαλό ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο! Τι Τρέλα ήταν αυτή!!!! Οι καλλιτέχνες ήταν από όλον τον κόσμο και τα έργα κατέφθαναν στη gallery σε κιβώτια μέσα από απίστευτες διαδικασίες εκτελωνισμού κλπ κλπ. Το άγχος, η κούραση και η ένταση στο απόλυτο κόκκινο! Ομολογώ ότι σήμερα δεν θα το έκανα με τίποτα!!! Στην έκθεση τότε με τίμησαν με την συμμετοχή τους και με την παρουσία τους οι: ARNE FRIFARARE γεννήθηκε και ζει στη Στοκχόλμη, FERN SCOTT OLSSON γεννήθηκε στον Καναδά και ζει στη Στοκχόλμη, GABRIELLE POOL γεννήθηκε στη Νέα Ζηλανδία και ζει στην Αυστραλία, JAMES LEGGAT γεννήθηκε στη Σκωτία και ζει στο Λονδίνο, KATE MACDONALD γεννήθηκε στη Σκωτία και ζει στη Χιλή, MICHAEL HADJIHARALAMBOUS γεννήθηκε και ζει στη Αθήνα,  OLIVER WILSON γεννήθηκε και ζει στο Λονδίνο, STEFAN PETRIDIS γεννήθηκε στη Γερμανία και ζει στην Αθήνα. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Sandie Lowry από το Λονδίνο μαζί με εμένα και ειδικός σύμβουλος ήταν ο Kenth Sven Lennart Thunberg από την Στοκχόλμη.

ΤΟ ΠΟΣΤΕΡ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΟΥΗΔΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ABSOLUT SVENSKT 2010

ΤΟ ΠΟΣΤΕΡ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΟΥΗΔΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ABSOLUT SVENSKT 2010

 • Όσες φορές σε συνάντησα διαπίστωσα μια στενή σχέση με τους καλλιτέχνες που εξέθεσαν στη Genesis. Είναι μέρος του εθισμού στους ανθρώπους της τέχνης;

Είναι αρκετά γνωστή σε όλους τους καλλιτέχνες μου μία φράση που λέω και που για μένα είναι καθοριστική! Καλλιτέχνες εξαιρετικοί υπάρχουν πολλοί, εγώ θέλω και εξαιρετικούς ανθρώπους! Με το κάθε καλλιτέχνη μου «συζώ» για έναν ολόκληρο μήνα μέσα στη γκαλερί όταν έχουμε την έκθεσή του! Καθόμαστε ο ένας απέναντι στον άλλον, μιλάμε, αναλύουμε πράγματα, καταστάσεις, λέμε για το παρελθόν μας, για το μέλλον μας, γελάμε και κάποιες στιγμές έχουμε και τις σιωπές μας! Η στενή σχέση χτίζεται! Για να χτιστεί όμως χρειάζονται και οι απαραίτητες προϋποθέσεις και αυτές φροντίζω να υπάρχουν από την αρχή!

 ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ - Το δις εξαμαρτείν ουκ...

ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ – Το δις εξαμαρτείν ουκ…

 • Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των καλλιτεχνών που συνεργάζεσαι;

Η δουλειά του καλλιτέχνη είναι καθοριστική! Το ίδιο και το ήθος του καλλιτέχνη!

 • Όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει μια έκθεση που ξεχωρίζεις;

Ακόμη για να είμαι ειλικρινής δεν θέλω να μπω σε αυτή την διαδικασία, να ξεχωρίσω μία έκθεση! Λέω να περιμένω άλλα δέκα τουλάχιστον χρόνια και μετά να αναπολήσω το παρελθόν!

 ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΒΛΟ ΧΑΜΠΙΔΗ

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΒΛΟ ΧΑΜΠΙΔΗ

 • Υπάρχει κάποιος ή κάποιοι καλλιτέχνες που ονειρεύεσαι να συνεργαστείς;

Έχω δυο-τρεις καλλιτέχνες στο μυαλό μου! Αλλά επειδή δεν τους το έχω πει ακόμη θα μου επιτρέψεις να μην αναφέρω τα ονόματά τους!

 • Τι θα συμβούλευες σε έναν νέο καλλιτέχνη που αναζητά γκαλερί για να εκθέσει τη δουλειά του;

Η ερώτησή σου αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τον τίτλο για ένα βιβλίο που θα μπορούσα να γράψω (…και εγώ, διότι έχουν γραφτεί αντίστοιχα βιβλία και στο παρελθόν) ή θα μπορούσε να είναι τίτλος στο site σου κάτω από τον οποίο θα μπορούσες να δημοσιεύεις σε συνέχειες μακροσκελή κείμενα! Δεν θα αναφερθώ στο τι βλέπω και στο τι ακούν τα αυτιά μου καθημερινά από νέους καλλιτέχνες που αναζητούν χώρο έκθεσης (μιας και είμαι πάντα στη γκαλερί). Θα δώσω μόνο δυο συμβουλές: Να γνωρίζουν τον χώρο τέχνης στον οποίο πάνε με το σκεπτικό να εκθέσουν εκεί και να ξέρουν τι θέλουν να εκθέσουν!

 ΣΤΗΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΑΣ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗ

ΣΤΗΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΑΣ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗ

 • Ποιο νομίζεις ότι είναι το επίπεδο των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες.

Έχουμε ένα εξαιρετικό δυναμικό καλλιτεχνών στην Ελλάδα! Και Όχι μόνο για την εξαιρετική Τέχνη που δημιουργούν αλλά και για την απίστευτη προσπάθεια που κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μόνοι τους για να μπορέσει να βγει η Τέχνη των Ελλήνων προς τα έξω! Βλέποντας τη στήριξη που έχουν οι συνάδελφοί τους σε άλλες χώρες από τους κρατικούς φορείς πραγματικά θαυμάζω το κουράγιο και τη δύναμη των Ελλήνων δημιουργών!

genesis gallery Γιώργος Τζάνερης

genesis gallery, το χαμόγελο δεν λείπιε ποτέ από το Γιώργος Τζάνερη

◊Αρχική εικόνα: ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΟΥΛΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 09/03/2020