Γιώργος Σταματακης

Γιώργος Σταματάκης: Το ρίσκο μιας λεπτής ισορροπίας

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιώργου Σταματάκη «Ατμόσφαιρα». Η έκθεση διαρκεί από τις14 Οκτωβρίου ως τις 18 Δεκεμβρίου.
Ο καλλιτέχνης στην πρώτη του ατομική έκθεση στη γκαλερί, συνεχίζει την ενασχόλησή του με την τοπιογραφία, κάνοντας ένα ακόμα βήμα στον πειραματισμό του ως προς τη χρήση των μέσων και των υλικών του. Τα –παραδόξως– οικεία σε όλους θέματα που παρουσιάζει μέσω της αποτύπωσης των αναμνήσεών του σε ζωγραφικές εικόνες που μοιάζουν με φωτογραφίες polaroid, επιδιώκουν αυτή τη φορά να αφυπνίσουν τους θεατές για τους κινδύνους τις ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Αραιώνοντας με περισσότερο λάδι τη λευκή λαδομπογιά που χρησιμοποιεί για τους ορίζοντές του, καταφέρνει να αποδώσει στο υλικό του δύο χαρακτηριστικά που καθιστούν το ζωγραφικό έργο ακόμα πιο ευάλωτο αν δεν αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη φροντίδα.Γιώργος Σταματακης Το χρώμα στεγνώνει πιο αργά, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και με την έκθεσή του στο φως χάνει την λευκή ποιότητά του και αποκτά μία κιτρινωπή απόχρωση. Επιτυγχάνει έτσι ένα άμεσο σχόλιο για την ανάγκη να μεταχειριστούμε και την ίδια την ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει με περισσότερη φροντίδα. Όπως αναφέρει η Alessandra Pace στο συνοδευτικό κατάλογο της έκθεσης, «Δεν υπάρχει planet B, παρ’ όλες τις εναλλακτικές που κάποιοι εκατομμυριούχοι ψάχνουν για τους εαυτούς του. Θα πρέπει να τα καταφέρουμε με ό,τι έχουμε. Η ατμόσφαιρα είναι ο ίδιος ο αέρας που αναπνέουμε και επίσης αυτό που νιώθουμε».
Ο Σταματάκης αναλαμβάνει το μερίδιο της δράσης που του αναλογεί, καθώς, όπως γράφει παρακάτω στο κείμενό της η Alessandra Pace, «Παίρνοντας το ρίσκο μιας λεπτής ισορροπίας, ο Σταματάκης εξυμνεί τη φύση και συγχρόνως ωραιοποιεί την καταστροφή, προειδοποιώντας για την κλιματική αλλαγή και υπονοώντας την ανάγκη μίας βαθιάς πολιτιστικής αλλαγής. Το κάνει όμως μέσω μιας παραδοσιακής, παραστατικής τέχνης που ακολουθεί συμβατικούς δρόμους που όλοι καταλαβαίνουμε».

Event Information
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, 18.00 –  22.00
Διάρκεια: 14 Οκτωβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη 15.00 – 20.00, Τετάρτη, Παρασκευή 12.00 – 20.00 Σάββατο 12.00 – 16.00
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 6439466, www.art-tounta.gr

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή σας στην γκαλερί.

 

Last modified: 13/10/2021