Γιώργος Παπαδημητρίου: Κορίτσια της σιωπής

Τρία χρόνια μετά την τελευταία του προσωπική έκθεση στον ίδιο χώρο, η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί ξανά το ζωγράφο Γιώργο Παπαδημητρίου, από τις 5 έως και τις 16 Νοεμβρίου, ο οποίος παρουσιάζει τη σειρά πορτρέτων «Κορίτσια της σιωπής».
Επιλέγοντας τη σιωπή ως τρόπο έκφρασης  – ίσως και απόκρυψης της συναισθηματικής κατάστασης- τα κορίτσια ποζάρουν ως φιγούρες ακίνητες στο χρόνο, σε πόζες αυθόρμητες και χαλαρές, άλλοτε ατενίζοντας ράθυμα τον ορίζοντα κι άλλοτε κοιτώντας μας κατάματα με κάποιο μειδίαμα.
Η εικαστικός Μαρία Φίλη αναφέρει σχετικά: «Η γυναίκα, στα έργα του Γιώργου Παπαδημητρίου συναντάται ως παρουσία κυρίαρχη και επιβλητική, συνάμα όμως όμορφη και αισθησιακή. Άλλωστε όπως λέει ο Γάλλος ποιητής Σαρλ Μπωντλαίρ «Η μελέτη της ομορφιάς είναι μία μονομαχία στην οποία ο καλλιτέχνης βγάζει μια κραυγή τρόμου πριν νικηθεί». 
Η γυναικεία μορφή έχει τη μεγαλύτερη σημασία, καθώς το τοπίο αποτελεί μόνο το συμπλήρωμα  το οποίο έχει ως σκοπό να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του χαρακτήρα της μορφής. Μικρές αλλά σταθερές πινελιές, ένα σχέδιο λιγότερο σφικτό στο περίγραμμά του, καθώς και η αναζήτηση της έκφρασης μέσα από την επίπεδη παράθεση των χρωμάτων, συνιστούν την ζωγραφική παλέτα του Γιώργου Παπαδημητρίου. Καταφέρνει άρτια να συνθέσει την ευελιξία της γυναικείας μορφής αλλά και της ευθραυστότητάς της μέσα από ποικίλες χρωματικές όψεις. Χρώμα, ρυθμός ενός εξαιρετικά παλλόμενου σχεδίου, χαρισματικός χειρισμός σύνθεσης, είναι στοιχεία που εικονογραφούν ένα ήρεμο ταξίδι σε μία ζωγραφική περιπέτεια». 

Event Information
Black Duck Multiplarte, Cafe-Bar-Restaurant-Gallery, Χρήστου Λαδά 9α
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 5 Νοεμβρίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 5 – 16 Νοεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 – 22.00, Κυριακή 19.00 – 22.00
Πληροφορίες: 210 3234760, www.blackduck.gr  / info@blackduck.gr

 

Last modified: 01/11/2019