Γιώργος Ζιάκας: Ζωγραφική για τον κινηματογράφο. Προτάσεις για δυο ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση μας επιφύλαξε για την αρχή της Άνοιξης η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου». Με τίτλο «Ζωγραφική για τον κινηματογράφο». Ο Γιώργος Ζιάκας μας καλεί στην έκθεση  – ντοκουμέντο καθώς παρουσιάζει ρούχα που είχε σχεδιάσει για κάποιες από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η έκθυεση διαρκεί από τις 7 Μαρτίου ως τις 6 Απριλίου.

Το Λιβάδι που δακρύζει – Η Ελένη

Αναφερόμενος στη νέα του έκθεση ο καλλιτέχνης γράφει: «Ζωγραφικές προτάσεις για ρούχα στο θέατρο και τον κινηματογράφο εξέθεσα πρώτη φορά με τα κοστούμια του Μεγαλέξανδρου στη Αίθουσα Τέχνης Αθηνών το 1980. Στη τωρινή μου έκθεση στη γκαλερί “εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου” παρουσιάζω τις μακέτες για δυο ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «Η Άλλη Θάλασσα», η τελευταία ταινία του που σταμάτησε σχεδόν στο ξεκίνημά της και «Το Λιβάδι που Δακρύζει», στην οποία με μια μικρή ιστορία εξηγώ γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η συνεργασία.

Το Λιβάδι που δακρύζει – Η Ελένη με τα παιδιά

Το καλοκαίρι του 2001 ξεκίνησα να δουλεύω όπως σε όλες τις ταινίες του, πριν συμπληρωθεί το καστ των ηθοποιών και έκανα μια σειρά ζωγραφιές μελετώντας την ατμόσφαιρα της εποχής στην προσφυγική Ελλάδα. Επειδή ήμουν μπλοκαρισμένος με το εργαστήριο σκηνογραφίας στην Α.Σ.Κ.Τ. και δεν θα μπορούσα να ακολουθώ την ταινία στα γυρίσματα στην Κερκίνη και σε άλλους τόπους έξω από την Αθήνα, αποφάσισα για να διευκολύνω την παραγωγή να αποχωρήσω από την ταινία σταματώντας τη δουλειά που είχα κάνει μέχρι τότε. Η συνάδελφος που ανέλαβε στη συνέχεια αρνήθηκε – ίσως και δικαιολογημένα – να συνεργαστούμε. Ο χρόνος κυλούσε, οι δυο νέοι πρωταγωνιστές βρέθηκαν και ένα βράδυ παραμονές Χριστουγέννων ο Θόδωρος μου τηλεφώνησε στη Λάρισα και μου ζήτησε να του κάνω τα ρούχα του ζευγαριού. Ήταν πάντα ανασφαλής με συνεργάτες που δεν τους ήξερε.

Η Άλλη Θάλασσα – Κυρία Πίτσαμ

Μου έστειλαν φωτογραφίες των δυο ηθοποιών και έκανα μια σειρά μακετών για την εξέλιξη των ρούχων τους στο πέρασμα του σεναριακού χρόνου. Δεν τις έστειλα ποτέ μιας και η παραγωγή αποφάσισε να απευθυνθεί σε βεστιάριο της Ιταλίας. Επειδή τις θεωρώ σημαντική δουλειά μέσα στο σύνολο της συνεργασίας μας σε επτά ταινίες του αποφάσισα να τις εκθέσω μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια μαζί με κάποιες προτάσεις για τα κοστούμια της ταινίας «Η Άλλη Θάλασσα».
Γιώργος Ζιάκας

Η Άλλη Θάλασσα – Κύριος Πίτσαμ

Event Information
ekfrasi – yianna grammatopoulou, Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα 10671
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη,7 Μαρτίου,19.30
Διάρκεια έκθεσης: 7 Μαρτίου – 6 Απριλίου  – 9 Ιανουαρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 20.00, Τετάρτη 11.00 – 18.00 Σάββατο 11.00 – 15.00, Κυριακή, Δευτέρα κλειστά. Πληροφορίες: tel:0030 210-3607598, fax: 0030 210-3607546, info@ekfrasi-art.gr,  www.ekfrasi-art.grhttp://www.facebook.com/pages/ekfrasi-yianna-grammatopoulou

 

Last modified: 13/03/2019