Γιούλα & Όλγα Παπαδοπούλου:  «Το Άγνωστο Αριστούργημα»

Οι εικαστικοί Γιούλα και Όλγα Παπαδοπούλου παρουσιάζουν μια ιδιότυπα συμμετοχική εγκατάσταση στο Bandapart Studio στην Καλαμάτα, με τίτλο «Το Άγνωστο Αριστούργημα». Στο χώρο ηχογραφήσεων του στούντιο στήνεται μια οπτικοηχητική εμπειρία με βίντεο, ήχο και στοιχεία performance που θα απευθύνεται ατομικά σε κάθε θεατή, με την έννοια ότι κάθε θεατής θα εισέρχεται και θα τη βιώνει ξεχωριστά, ως ατομική «θεραπευτική συνεδρία» συγκεκριμένης διάρκειας.
Το έργο βασίζεται σε δύο σύγχρονα και επίκαιρα παγκόσμια φαινόμενα: από τη μια στη συλλογική εμπειρία της συνεχιζόμενης απειλής του covid και των συνθηκών (αλλά και της ψυχολογίας) που αυτή η συνθήκη διαμόρφωσε και από την άλλη σε ένα διαδικτυακό φαινόμενο που αναπτύχθηκε και διογκώνεται συνεχώς λαμβάνοντας τεράστιες διαστάσεις και εκατοντάδες εκατομμύρια φανατικούς «ακόλουθους» τα τελευταία χρόνια, μια άτυπη «εναλλακτική θεραπεία του άγχους και των δυσλειτουργιών ύπνου» που είναι γνωστή ως ASMR. Σε έναν πανδημικό κόσμο που επειγόντως αναζητά τις κατάλληλες μορφές θεραπείας, όχι μόνο σωματικής, αλλά και πνευματικής, κοινωνικοπολιτικής, ψυχολογικής κλπ, η σύνδεση του πανδημικού γίγνεσθαι και των χαλαρών θεραπευτικών βίντεο του ASMR συνθέτει μια αλληγορία της πλέον δυστοπικής πραγματικότητας.
Από τη μια πλευρά, λοιπόν, ένα επιστημονικό, άλυτο λόγω των μεταλλάξεων του μέχρι στιγμής, πρόβλημα που, μέχρι να βρει τη λύση του, έχει αυξήσει κατακόρυφα τους δείκτες άγχους παγκοσμίως και, από την άλλη, μια ερασιτεχνική και λαϊκή «άτυπη μέθοδος» καταπράυνσης του άγχους που αναπτύχθηκε και διαδόθηκε σιγά-σιγά και σταθερά, «στόμα με στόμα», βίντεο με βίντεο στα κανάλια -κυρίως- του youtube, ώσπου έφτασε να γίνει βιομηχανία παραγωγής επαγγελματικών καναλιών διεθνώς, με εκατομμύρια subscribers το καθένα και φυσικά με τα αντίστοιχα οικονομικά έσοδα.
Το «Άγνωστο Αριστούργημα» (ο τίτλος δανεισμένος από το μυθιστόρημα του Honoré de Balzac) είναι ένα σχόλιο πάνω στην έννοια της θεραπείας, που αντλεί στοιχεία από τις δύο προαναφερθείσες -εντελώς διαφορετικές αλλά με παρόμοιο τρόπο κοινές και συλλογικές- πραγματικότητες, δημιουργώντας ένα υβριδικό «τελετουργικό». Παραμένει άγνωστο -και διαρκώς άπιαστο και ρευστό- καθώς βιώνεται από τον κάθε θεατή ατομικά και εξαρτάται από τη δική του συμμετοχή και αντίδραση. Πιθανότατα δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί ούτε άγνωστο, ούτε αριστούργημα. Πιθανότατα, όμως, μπορεί το αριστούργημα να βρίσκεται ήδη κάπου κοντά μας, να είμαστε ήδη μέσα σε αυτό ή να το αποτελούμε εμείς οι ίδιοι.
Συμμετέχουν επίσης οι καλλιτέχνες: Γιώργος Δημητρακόπουλος και Μαρία Μπουρίκα

Event Information
Bandapart Recording Studio, Αναγνωσταρά 20, Καλαμάτα
 Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, 14.00-23.00 (κάθε «συνεδρία» διαρκεί περίπου 15 λεπτά)
Η είσοδος θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τa ισχύοντα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Last modified: 28/12/2021