Γιάννης Τσεκλένης: Όταν η ελληνική μόδα είχε όνομα

Μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Έλληνα δημιουργό Γιάννη Τσεκλένη λειτουργεί ως τις 25 Νοεμβρίου στο Ναύπλιο. Η έκθεση φιλοξενείται στη Fougaro The gallery  και οργανώνεται σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. Η έκθεση εστιάζει στο έργο του σχεδιαστή μέσα από συλλογές ρούχων και υφασμάτων του, ξεκινώντας από το 1965 – όταν λανσάρει την πρώτη του συλλογή – και καταλήγοντας στο 1991 με την οριστική του αποχώρηση από τον κόσμο της μόδας.
Επιπλέον, περιλαμβάνει μία επιλογή από δημιουργίες του Γιάννη Τσεκλένη, πολλές μακέτες υφασμάτων, φωτογραφίες, ντοκουμέντα της εποχής, ταινίες και σπάνιο εποπτικό υλικό από το αρχείο του σχεδιαστή. Τα εκθέματα προέρχονται από δύο μεγάλες δωρεές του δημιουργού προς το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα το 1997 και το 2009, οι οποίες εμπλούτισαν τις συλλογές του Ιδρύματος με 685 ενδύματα και 978 σχέδια και μακέτες.
Ο Γιάννης Τσεκλένης – μια σύνθετη για τα ελληνικά δεδομένα περίπτωση σχεδιαστή υφασμάτων, μόδας, αεροπλάνων και μέσων μεταφοράς, επιχειρηματία, καλλιτέχνη, φωτογράφου, αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων, και κυρίως οραματιστή – σημάδεψε με το πέρασμά του πάνω από πέντε δεκαετίες. Στο διάστημα αυτό, ο σχεδιαστής διεκδίκησε τη δική του θέση στο παγκόσμιο δημιουργικό γίγνεσθαι, επηρέασε πολλούς δημιουργούς, αλλά και επηρεάστηκε από όλα τα μεγάλα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του και παλαιότερα. Η δημιουργική πορεία του Γιάννη Τσεκλένη ταυτίζεται με το πέρασμα της ίδιας της Ελλάδας από την «εποχή της αθωότητας» της δεκαετίας του ’60 με την ανάταση και το glamour της εποχής αυτής, σε μια σκληρή ενηλικίωση με το όνειρο μιας βιομηχανικής επανάστασης να συντρίβεται, και μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα να γίνει υπολογίσιμος παράγοντας στο διεθνή χώρο της μόδας. Σηματοδοτεί το πέρασμα από τα καταστήματα υφασμάτων, την υψηλή ραπτική από τις μοδίστρες ή τους πρώτους οίκους μόδας, στη βιομηχανία ετοίμων ενδυμάτων με την παραγωγή ειδών πολυτελείας, καθώς ο Γιάννης Τσεκλένης είναι ο πρώτος δημιουργός που σχεδίασε αναγνωρίσιμα έτοιμα ενδύματα. Η έντονη ταυτότητα των δημιουργιών του οφείλεται στο οτι ο ίδιος σχεδίαζε τα υφάσματα σε μοντέρνες θεματικές συλλογές. Το όνομά του συνδέεται, επίσης, με την άνοδο και την πτώση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και της εγχώριας βιομηχανίας μόδας, αφού υπήρξε κυρίως σχεδιαστής υφασμάτων. Επιπλέον, κατά το πέρασμα από τις φυσικές στις συνθετικές ίνες, ο Γιάννης Τσεκλένης εισήγαγε στον ελληνικό χώρο τεχνογνωσία για την επεξεργασία των παραγόμενων υφασμάτων.
Η έκθεση πλαισιώνεται από εκδηλώσεις και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, καθώς και από μία ειδική έκδοση σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Επιμέλεια: Δημήτρης Ξανθούλης Γενική εποπτεία έκθεσης: Ιωάννα Παπαντωνίου Σχεδιασμός: Σταμάτης Ζάννος Σύμβουλος: Νόλη Μωυσή
Δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό κάθε Παρασκευή 18.00 Αγγελική Ρουμελιώτη, Υπεύθυνη Συλλογών ΠΛΙ κάθε Σάββατο 13.00 Γιάννης Τσιόδρας, Ιστορικός – Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης Φουγάρου κάθε Κυριακή 13.00 Δημήτρης Ξανθούλης, επιμελητής της έκθεσης

Event Information
ΦΟΥΓΑΡΟ, Ασκληπιού 98, Ναύπλιο
Εγκαίνια: 7 Οκτωβρίου
Διάρκεια: 7 Οκτωβρίου  – 25 Νοεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 11.00  – 14.30 &17.30  – 22.00, Σάββατο – Κυριακή 11.00  – 20.00
Πληροφορίες – συμμετοχές: 27520 47361, sofia@fougaro.grwww.fougaro.gr

 

Last modified: 12/10/2018