«Γιάννης Μόραλης. Η μνήμη της αφής»

«Γιάννης Μόραλης. Η μνήμη της αφής». Έκθεση

Mια από τις πλέον ενδιαφέρουσες εκθέσεις αυτής της περιόδου παρουσιάζεται έχουν την ευκαιρία να δουν οι φιλότεχνοι στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου. Πρόκειται για την έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Η μνήμη της αφής» που λειτουργεί από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 26 Μαρτίου. Έτσι η έκθεση εγκαινιάζει με ιδανικό τρόπο τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια από τη λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου. Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης. «Γιάννης Μόραλης. Η μνήμη της αφής»
Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα, μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα –ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος– που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα, τόσο με το έργο του όσο και με τη διδασκαλία του.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη γυναικεία παρουσία, μια θεματική που ιδιαίτερα ενδιέφερε τον Γιάννη Μόραλη και η οποία χαρακτηρίζει το σύνολο του καλλιτεχνικού έργου του. Παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα του Γιάννη Μόραλη από όλες τις περιόδους της δημιουργίας του που απεικονίζουν γυναίκες, συνθέτοντας το ψηφιδωτό μιας έρευνας ζωής του καλλιτέχνη πάνω στη γυναικεία μορφή, την αθωότητα, τον έρωτα και την ωριμότητα.

Γιάννης Μόραλης

Ο προσωπικός χώρος δημιουργίας του ζωγράφου, το εργαστήριό του, όπου διαμορφώνει τα έργα του, τα προσχέδια και τις μελέτες του, καταλαμβάνει καίρια θέση στην έκθεση, πλαισιωμένο με τον εξοπλισμό, τα σύνεργα της ζωγραφικής και τα χρωματικά του δοκίμια. Προσωπικά αντικείμενα του Γιάννη Μόραλη και εποπτικό υλικό πλαισιώνουν τα έργα τέχνης, ενισχύοντας τη βιωματική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη.  «Γιάννης Μόραλης. Η μνήμη της αφής»Τα έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης ανήκουν κατά κύριο λόγο στην οικογένεια Μόραλη. Αρκετά από τα έργα που εκτίθενται, καθώς και σχέδια και  μελέτες παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά, συνιστώντας ένα πρωτότυπο υλικό που μπορεί να αποτελέσει τη βάση περαιτέρω ερευνητικών προσεγγίσεων.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την έκθεση εμπλουτίζουν και έργα της συλλογής Σωτήρη Φέλιου καθώς και άλλων ιδιωτικών συλλογών.
Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Δάφνη, Τάσος Κουτσουρής, Χρήστος Γαρουφαλής Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Σπύρος Νάσαινας Συντονισμός: Χριστίνα Μόραλη, Χρήστος Γαρουφαλής «Γιάννης Μόραλης. Η μνήμη της αφής»

 «Γιάννης Μόραλης. Η μνήμη της αφής»

Event Information
Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο
Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου έως τις 26 Μαρτίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο  10.00 – 13.30 και 18.00 – 20.30
Κυριακή: 10.30 – 13.30, Δευτέρα & αργίες κλειστά
Οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.
Πληροφορίες:  τηλ. 2641360419,  email: pinakothiki@agrinio.gr
https://www.dipinag.gr  και  www.jmoralis.gr

Last modified: 14/12/2022