Γιάννης Μπομπολάκης: Συνάντησα πρόσφατα τον Προκρούστη

Την πρώτη ατομική του έκθεση «Συνάντησα πρόσφατα τον Προκρούστη» παρουσιάζει ο Γιάννης Μπομπολάκη στη γκαλερί Art Zone 42. Η έκθεση διαρκεί από τις 5 Δεκεμβρίου ως τις 5 Ιανουαρίου.
Ο Ισπανός σουρεαλιστής Σαλβαδόρ Νταλί επισκέφθηκε τον Σίγκμουντ Φρόιντ στο Λονδίνο, το 1938. Είχε στη βαλίτσα του τον πίνακα του «Η μεταμόρφωση του Νάρκισσου». Τον έδειξε στον Φρόιντ ο οποίος τον βρήκε απλοϊκό και αυτονόητο: «Αυτό που μ ενδιαφέρει στα έργα των μεγάλων ζωγράφων είναι το μυστηριώδες, είναι η ανακάλυψη ιδεών που φέρνουν στην επιφάνεια το ασυνείδητο του ζωγράφου μια αινιγματική τάξη, κρυμμένη στον πίνακα. Στα έργα σου το μυστήριο είναι εξόφθαλμα προφανές, δεν είναι μυστήριο».

Εγκατάσταση

Ο Νταλί, που θεωρούσε τον Φρόιντ σαν τον πνευματικό του πατέρα, έφυγε μουδιασμένος. Η διυποκειμενικότητα βέβαια ήταν άγνωστη στον Φρόιντ που έψαχνε στα βάθη του ασυνείδητου για να βρει απαντήσεις όσον αφορά την ψυχολογία του Καλλιτέχνη.
Κάπως έτσι συμβαίνει και στα έργα του Ιωάννη Μπομπολάκη…δεν επιθυμεί να απεικονίσει το φαίνεσθαι, όσο τη σημασία που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια. Ο καλλιτέχνης, ωστόσο, επέτρεψε ώστε ο καθένας να μπορεί να αποδώσει στο κάθε έργο ξεχωριστά τη δική του αλήθεια, σύμφωνα πάντα με τη δική του ψυχολογία και ιδιοσυγκρασία. Τι σημαίνει όμως ο τίτλος «Συνάντησα πρόσφατα τον Προκρούστη»; Μήπως ο καλλιτέχνης οδηγεί τον εαυτό του στα άκρα κατά τη διάρκεια της δημιουργίας; Σαφώς και κάθε έργο είναι μια γένεση, ένας πόνος, μια ξεγύμνωση του εαυτού.

Οδός Ανω και Κάτω μία, κατασκευή

Μέσα από τις κατασκευές και τις εγκαταστάσεις του ο καλλιτέχνης θίγει ζητήματα, όπως την πίστη, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, ανάγοντας την έμπνευσή του στο καλούπι της μνήμης… αυτή είναι η μήτρα, από εκεί πηγάζουν όλα, από εκεί ξεδιπλώνονται οι προβληματισμοί με ανεξέλεγκτες διαστάσεις και μορφοποιούνται σε ασυνήθιστα αντικείμενα, σε αυτοτελείς ιστορίες ….

Event Information
Art Zone 42, Βασ. Κωνσταντίνου 42, Καλλιμάρμαρο
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 5 Δεκεμβρίου  – 5Ιανουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 15.00 – 21.00, Τετάρτη & Σάββατο: 11.00-15.00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.
Πληροφορίες: Τηλ: 2107259549, www.artzone42.gr

 

 

Last modified: 29/11/2019