Γιάννης Καστρίτσης – Αναζητώντας τον Άττη

Η νοσταλγία για τη φύση που αφήσαμε δεν αφορά το παρελθόν μας, αλλά το μέλλον Τη ζωή που οφείλουμε στον εαυτό μας, την ηρεμία, τη γαλήνη, τα μαθήματα ζωής. Η έκθεση τουΓιάννη Καστρίτση «Πίσω στα Χωράφια» δεν είναι το προσωπικό του «κάλεσμα στη φύση» αλλά αναβάπτιση, ένα φιλί ζωής από μνήμες που μας συνοδεύουν από τις εποχές που η φύση ήταν πάνω από «επιτεύγματα», η «ελευθερία» πριν από κανόνες.

Άτιτλο, 220 x 300 εκ., μικτή τεχνική σε μουσαμά

Η έκθεση του γνωστού ζωγράφου, καθηγητή στη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, πραγματοποιείται στην αίθουσα τέχνης «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου».
Παρουσιάζεται μια σειρά έργων που  φιλοτεχνήθηκαν πρόσφατα από τον Καστρίτση. Πρόκειται για ένα ζωγραφικό-γλυπτικό περιβάλλον όπου έργα ζωγραφικής με ποικίλα μέσα έρχονται σε συνομιλία με ένα μεγάλο κοπάδι πήλινων ζώων. Με τον συμβολικό τίτλο «Πίσω στα χωράφια», ο καλλιτέχνης κάνει ένα σχόλιο στην απομάκρυνση του σύγχρονου ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον και την αποξένωσή του από την βιωματική πρόσληψη της φύσης.

Πήλινα μικρογλυπτά

Άτιτλο, 70 x 100 εκ., μικτή τεχνική σε χαρτί

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης μας ενημερώνει για την τελευταία του δουλειά: «Προσπάθησα να δω τη φύση ως άγνωστη οντότητα, ως νέα πρόκληση και ταυτόχρονα ως ερώτημα, κατά πόσον στις μέρες μας μπορεί να αποτελεί σημείο αναφοράς, δημιουργική αφετηρία. Η ιδέα να ξανασυναντήσω τον νεαρό μυθικό βοσκό Άττη, που βόσκει σε ένα βουνό το κοπάδι του πάντα με συνεπαίρνει. Ως τότε θα φτιάχνω πήλινα ζώα  και αναπαραστάσεις τοπίων ευελπιστώντας να συμπεριλάβω κάτι από την ακατέργαστη ματιά των ζώων…».

Άτιτλο, 70 x 100 εκ. μικτή τεχνική σε χαρτί

Ο ιστορικός της τέχνης Γιάννης Μπόλης σημειώνει για το έργο του Γιάννη Καστρίτση:  «Η οπτική του πρόθεση να προσεγγίσει όψεις του τοπίου συγκεράζεται με μια εσωτερική λυρική-ρομαντική διάθεση που προσδίδει στην απεικόνιση του κόσμου, ψυχικό θάλπος, συναισθηματική δύναμη και εκφραστική αλήθεια. Με αμιγώς ζωγραφικά μέσα, με συνθετική ακρίβεια και με σχεδιαστικές και χρωματικές ποιότητες παρουσιάζει έναν κόσμο ρευστό, παραδομένο στα στοιχεία της φύσης, ξεπερνώντας ωστόσο την ιμπρεσιονιστική καταγραφή για να φτάσει σε ρεαλιστικές πραγματώσεις».

Event Information

ekfrasi – yianna grammatopoulou, Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα 10671
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 12 Μαΐου,19.00
Διάρκεια έκθεσης:  12 Μαΐου – 10 Ιουνίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 20.00, Τετάρτη 12.00 – 18.00 Σάββατο 12.00 – 15.00, Κυριακή, Δευτέρα κλειστά. Πληροφορίες: tel:0030 210-3607598, fax: 0030 210-3607546, info@ekfrasi-art.gr,  www.ekfrasi-art.grhttp://www.facebook.com/pages/ekfrasi-yianna-grammatopoulou

Last modified: 12/05/2023