Γιάννης Αδαμάκης – Κι όμως ταξιδεύουμε…

Αν ο Γιάννης Αδαμάκης είχε γεννηθεί 180 χρόνια νωρίτερα είναι βέβαιο ότι θα ήταν «συνταξιδιώτης» του Ιουλίου Βερν στις μαγικές περιπέτειες του. Χρόνια και χρόνια ο Αδαμάκης «ταξιδεύει» με τα μάτια του καλλιτέχνη και την καρδιά ενός παιδιού. Και αυτό δεν είναι τυχαίο για τον καλλιτέχνη που γεννήθηκε και μεγάλωσε βλέποντας τα καράβια να φεύγουν για κοντινά και μακρινά ταξίδια από το λιμάνι του Πειραιά.

Nautilus, Acrylics on canvas, 2023, 80X100cm

Έτσι μας καλεί για ένα ακόμη ταξίδι στον κόσμο των χρωμάτων και των προσωπικών του ταξιδιών. Μας καλεί συνταξιδιώτες του Φιλέα Φογκ, του ντεντέκτιβ Φιξ, του καπετάνιου Σπίντι αλλά και του ευρηματικού και αφοσιωμένου Πασπαρτού.
Ο Πασπαρτού («Passepartout»), άλλωστε δίνει και το όνομα του στην ατομική του έκθεση που ετοίμασε και παρουσιάζει ο Γιάννης Αδαμάκης στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 24 Φεβρουαρίου.

Collection, 2023, Acrylics on-canvas, 80X100cm

Ο Jean Passepartout, αντιήρωας του Ιούλιου Βερν, σύμβολο της αιώνιας δοκιμασίας, της πολυμήχανης «ζαβολιάς», του ατέρμονου ταξιδιού που χαρακτηρίζουν όλη τη ζωγραφική πορεία του καλλιτέχνη. Στα έργα της νέας δουλειάς συναντά κανείς εικόνες από το μεγαλύτερο μέρος της ζωγραφικής του πορείας του καλλιτέχνη. Σπαρμένες στον καμβά, εικόνες από τον Βερν, φωτογραφικές μνήμες, παιχνίδια ανασύρουν την περιπέτεια που ξεκινά από την παιδική ηλικία. Ανάμεσα σε όλα αυτά, ο ζωγράφος, όπως σημειώνει, «αγωνίζεται να κερδίσει μια ιλαρή ουτοπία, μια ανέφικτη διαβεβαίωση. Μια οδυνηρή εκπλήρωση».

Zeppelin, 2023, Acrylics on canvas, 80X100cm

«Άδεια κάδρα. Λευκές σελίδες. Παιδικά αλογάκια.  Ψάρια που ξανασαίνουν. Πλοία που στέκουν. Μπουνάτσες. Ακίνητες θάλασσες. Επίμονες φωτογραφίες. Βασανιστικές αναμνήσεις. Ευσυγκίνητες απαγγελίες. Ασταθείς πτήσεις.
Ανύπαρκτες εικόνες περιφέρονται.
Όσα εκμεταλλευτήκαμε. Όσους εκμεταλλευτήκαμε.
Βοηθοί, αμπιγιέρ, θαλαμηπόλοι.  Άνθρωποι σε δεύτερους ρόλους. Άνθρωποι που δεν καταγράφονται στον μύθο.
Εμείς παίρνουμε τα εύσημα. Κερδίζουμε τα στοιχήματα. Τα  δώρα. Την Πηνελόπη.
Εμείς λάμπουμε. Ξορκίζουμε τους φόβους μας. Εισπράττουμε τα βραβεία.  Τα χειροκροτήματα. Τα παράσημα της εσωτερικής μας ευταξίας.
Κι όμως ταξιδεύουμε. Έγιναν οι ανακοινώσεις. Σφραγισμένα τα εισιτήρια. Θα το θυμάται η Ιστορία.

Destinations, 2023, Acrylics on canvas, 80X100cm

Συνεχίζουμε και ταξιδεύουμε. Τραβάμε χαρτί. Ο κρουπιέρης μας χαμογελά. Καλύπτει τις προθέσεις του – Παγωμένα χέρια. Κρυμμένα συναισθήματα. Κρυμμένες προθέσεις. Μπερδεμένοι λογισμοί. Χλιαρές απογοητεύσεις – Είμαστε πρωταγωνιστές.
Εμείς με κολλαριστά πουκάμισα. Εκείνοι, δεύτερα ρούχα. Δεύτερες σκέψεις. Πρόσθετες εμμονές.  Ξαναφορεμένες ιδέες.
Τα τρένα σφυρίζουν. Τα πλοία σφυρίζουν. Τα αυτοκίνητα αγωνίζονται να λάμψουν. Η μπάντα ερμηνεύει ξεφτισμένες μουσικές. Το λιμάνι φάνηκε.
Μια ξεθωριασμένη εικόνα. Πατιναρισμένες ελπίδες.
Γιάννης Αδαμάκης, Ιανουάριος 2024

Balloons, 2023, Acrylics on canvas, 80X100cm

Event Information

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, 18.00 – 21.00
Διάρκεια: 30 Ιανουαρίου – 24 Φεβρουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 11.00  – 20.00 Τετάρτη, Σάββατο 11.00-15.00 Κυριακή & Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: www.zoumboulakis.gr

 

 

 

 

 

Last modified: 21/02/2024