Η ψηφιακή εκδοχή της Art Athina μπορεί να λειτουργήσει ως ένα επιπρόσθετο μέσο επικοινωνίας με το κοινό
Δεν είχε περάσει πολύς καιρός που η αγορά της τέχνης άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Όμως οι πρώτοι μήνες του 2020 έφεραν τα πάνω κάτω. Η πανδημία, τo lockdown στις περισσότερες χώρες του κόσμου, σήμαναν ένα δραματικό πισωγύρισμα σε κάθε δραστηριότητα. Για την τέχνη δεν ήταν απλώς μια κρίση, κάποιες στιγμές ήταν απόγνωση. Γκαλερί χωρίς εκθέσεις, καλλιτέχνες χωρίς επαφές με την αγορά, ο κόσμος κλεισμένος στο καβούκι του. Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον επόμενο ήταν να βρεθεί και η Art Athina. Όμως έδειξε διορατικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά. Νωρίτερα από πολλές διεθνείς φουάρ η Art Athina επέλεξε τη διαδικτυακή προβολή της, που στήριξαν με θέρμη καλλιτέχνες και γκαλερί. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στο aavirtual.gr με τη συμμετοχή 59 γκαλερί και 300 καλλιτεχνών με 970 έργα.
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αιθουσών Τέχνης Γιάννα Γραμματοπούλου αν και πιστεύει ότι «…η τέχνη δεν αναπνέει χωρίς την παρουσία κοινού», εν τούτοις δέχεται ότι «…η νέα ψηφιακή πραγματικότητα εκπαιδεύει ένα νέο κοινό που έχει ενδιαφέρον για την τέχνη, αλλά δεν έχει εξοικείωση με την τεχνολογία».
-
Κυρία Γραμματοπούλου η διαδικτυακή Art Athina προέκυψε από τις ανάγκες της επιδημίας. Όμως αν κρίνουμε από το ενδιαφέρον του κόσμου μάλλον πρέπει να είστε ευχαριστημένοι όλοι οι συντελεστές αυτού του εγχειρήματος.
Είναι γεγονός πως η πανδημία μας «υποχρέωσε» να δούμε υπό διαφορετικό πρίσμα πολλά δεδομένα στον χώρο της τέχνης και να υποδεχτούμε το «μέλλον» που έφτασε συντομότερα από όσο περιμέναμε. Όλες οι φουάρ του εξωτερικού μεταφέρθηκαν σε ψηφιακό περιβάλλον, καθώς ψηφιακός χώρος αποτελεί σχεδόν τη μοναδική διέξοδο επικοινωνίας στην εποχή της πανδημίας με το ευρύ κοινό. Ενώ λοιπόν η διαδικτυακή Art Athina προέκυψε από αυτήν την ανάγκη, το ενδιαφέρον του κόσμου πραγματικά δικαιώνει την επιλογή μας.
Η φετινή ψηφιακή διοργάνωση έχει τη δική της, μοναδική δυναμική. Το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα σε ένα ευρύτερο, παγκόσμιο κοινό να αλληλεπιδράσει, να επικοινωνήσει, να δημιουργήσει το δικό του περιεχόμενο μέσα σε ένα έγκυρο πολιτιστικό περιβάλλον με άμεση και δωρεάν πρόσβαση όλο το 24ωρο. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να γίνει κοινωνός του σύγχρονου ελληνικού εικαστικού αποτυπώματος, αλλά και να ενημερωθεί για τις τάσεις που επικρατούν στο διεθνές στερέωμα πληκτρολογώντας απλά aavirtual.gr στον φορητό υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο ή την ταμπλέτα του.
-
Στις φουάρ των περασμένων ετών η προσέλευση 40.000 κόσμου ήταν μεγάλη επιτυχία. Είναι βέβαιο ότι ο αριθμός επισκεπτών στο διαδίκτυο πρέπει να είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερος. Πιστεύετε ότι οι προσδοκίες σας για την ουσιαστική ανταπόκριση του κοινού (αγορές, συμφωνίες, γνωριμίες κοκ) επαληθεύονται; Αλήθεια έχετε πληροφορίες για κάποιες εμπορικές πράξεις ή συμφωνίες;
Καταργώντας αποστάσεις και σύνορα, κοινωνικοπολιτικές και πολιτιστικές διαχωριστικές γραμμές του πραγματικού κόσμου, το διαδίκτυο γεννά νέους δρόμους επικοινωνίας, έκφρασης και πληροφόρησης, με τρόπο αμφίδρομο, διαδραστικό, έντονα συμμετοχικό και περισσότερο άμεσο. Η αγάπη του κόσμου για την Art Athina είναι συνεχώς αυξανόμενη και συγκινητική. Η πλειοψηφία του κόσμου αλλά και του Τύπου περίμενε με μεγάλη ανυπομονησία την ψηφιακή εκδοχή της Αrt Αthina, γεγονός που αποδεικνύεται από την μεγάλη επισκεψιμότητα στην πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Στην εποχή μας , που έχουν καθιερωθεί οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου σε όλους τους τομείς, ίσως είναι ευκολότερο για κάποιους ανθρώπους, ειδικά για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον εικαστικό χώρο, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ηλεκτρονικά. Παράλληλα, είναι ευκαιρία να εκπαιδευτεί στην νέα ψηφιακή πραγματικότητα και ένα νέο κοινό που έχει ενδιαφέρον για την τέχνη αλλά δεν έχει εξοικείωση με την τεχνολογία. Είναι νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά. Αυτή την στιγμή, το σημαντικότερο για εμάς είναι το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του κόσμου.
-
Είστε μία αιθουσάρχης με μεγάλη πορεία και εμπειρία στο χώρο. Πιστεύετε ότι η μαγεία ανάρτησης του έργου στον τοίχο ή στο χώρο γενικά, μπορεί να αντικατασταθεί ή να υποκατασταθεί από την εικόνα του διαδικτύου;
Η φυσική επαφή με το έργο δεν μπορεί να υποκατασταθεί σε καμία περίπτωση από την εικόνα του διαδικτύου. Η τέχνη δεν αναπνέει χωρίς την παρουσία κοινού και μία φουάρ επαληθεύει αυτόν τον κανόνα.
-
Μετά το φετινό εγχείρημα και αφού βέβαια εκτιμήσετε τα αποτελέσματα, υπάρχει το ενδεχόμενο η πλατφόρμα aavirtual.gr να καθιερωθεί ως μια παράλληλη δράση της «κλασικής» φουάρ; Με μια κουβέντα, η www.aavirtual.gr ήρθε να για να μείνει;
Η ψηφιακή εκδοχή της Art Athina μπορεί να λειτουργήσει ως ένα επιπρόσθετο μέσο επικοινωνίας με το κοινό και κυρίως με τη μερίδα εκείνη του κόσμου που δεν έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται στο φυσικό χώρο διεξαγωγής της έκθεσης και ιδιαιτέρως με σε όσους δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Η όποια εκτίμηση, ωστόσο, θα γίνει με το πέρας της φετινής ψηφιακής διοργάνωσης και αφού θα έχουμε συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία που θα προκύψουν από την πλήρη καταγραφή του εγχειρήματος.
-
Βλέπουμε ότι παίρνουν μέρος σχεδόν όλες οι γκαλερί που είχαν συμμετάσχει και τα προηγούμενα χρόνια. Οι αιθουσάρχες και ο ΠΣΑΤ κατά συνέπεια, είδατε το διαδίκτυο ως μια λύση ανάγκης ή ως μια ευκαιρία να για ένα νέο άνοιγμα;
Η ψηφιακή Art Athina είναι ένα νέο εγχείρημα, που αγκαλιάστηκε αμέσως με ενθουσιασμό από τις αίθουσες τέχνης και παρόλο που προέκυψε από ανάγκη προσφέρει πλεονεκτήματα που ίσως δεν μπορεί να προσφέρει ο φυσικός χώρος. Παρόλα αυτά ευελπιστούμε οι συνθήκες να μας επιτρέψουν σύντομα να πραγματοποιήσουμε τη φουάρ σε φυσικό χώρο.
-
Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εντυπώσεις από τις επαφές σας με τους συναδέλφους σας αλλά και τους καλλιτέχνες;
Οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες υποδέχτηκαν την ιδέα με μεγάλη χαρά. Ήταν μεγάλη η ανάγκη των καλλιτεχνών να συμμετέχουν αλλά και των γκαλερί να μείνουν πιστές στον ανέκαθεν στόχο τους, την ανάδειξη του έργου των καλλιτεχνών τους, Ήταν η πρώτη φορά για όλους μας και σίγουρα προέκυψαν ανάγκες που δεν είχαμε προβλέψει και σε πολλά σημεία υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ωστόσο η γενική αίσθηση είναι χαρά και ικανοποίηση. Μετά το τέλος της διοργάνωσης θα γνωρίζουμε καλύτερα τις εντυπώσεις συμμετεχόντων και κοινού.
-
Το διαδίκτυο αν και με γιγαντιαία εξάπλωση, είναι ακόμη στη νηπιακή του ηλικία. Μπορούμε να σκεφτούμε την τέχνη στον άυλο χώρο του διαδικτύου στο κοντινό και το κάπως πιο μακρινό μέλλον; Η Τέχνη θα αλλάξει το διαδίκτυο ή το διαδίκτυο την τέχνη; Και πόσο μπορεί η εικονική πραγματικότητα να αλλάξει τα πράγματα;
Το διαδίκτυο έχει κάνει τη ζωή μας ευκολότερη σε όλους τους τομείς. Σίγουρα κάποιες αλλαγές που προέκυψαν αιφνίδια λόγω της πανδημίας, ήρθαν για να μείνουν στην ζωή μας. Οι περισσότερες γκαλερί αντέδρασαν αμέσως στις νέες συνθήκες, την περίοδο του lockdown, κρατώντας ζωντανή την επαφή με το κοινό και προβάλλοντας διαδικτυακά τα έργα των καλλιτεχνών τους. Ωστόσο, με το άνοιγμα των γκαλερί και των μουσείων έγινε αμέσως φανερή η μεγάλη ανάγκη του κοινού για την βόλτα στην γκαλερί, την συνομιλία με τον καλλιτέχνη και την φυσική επαφή με το έργο, κάτι που δεν μπορεί να αντικατασταθεί
Last modified: 25/10/2020