Γεράσιμος Κανάκης: Η ζωγραφική δεν έχει λογική. Είναι ένα αίνιγμα.

Η δόνηση τής χρωματικής συχνότητας μεταδίδεται στο θεατή. Είναι
ένα μεγάλο μυστήριο!…

Η πρώτη μου ατομική έκθεση είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας πολλών ετών που ξεκινάει από τα χρόνια της Σχολής, στο Η´ εργαστήριο με τον καθηγητή μου τον Τάσσο Χριστάκη. Εργάστηκα πάνω σε αυτά τα έργα από τα τέλη του 2014 ως τις αρχές του 2018.

Προσφορά λάδι σε καμβά,180 x 120 εκ.2018

Είχα την τύχη να συνεργαστώ με την επιμελήτρια  Ελισάβετ Πλέσσα η οποία με βοήθησε στο να φτάσω να παρουσιάσω την δουλειά μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς βέβαια την αποδοχή και την υποστήριξη από την γκαλερί Περιτεχνών Καρτέρης, αυτή η έκθεση δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Παρόλο που πειραματίστηκα και με άλλα εκφραστικά μέσα και υλικά, πήρα την απόφαση να δουλέψω με λάδι επάνω σε καμβά, γιατί αυτό είναι το καλύτερο δυνατό μέσο για να αναδείξω τα ζητήματα που με αφορούν. Δηλαδή σχέδιο, γραφή, υφές και απόδοση του φωτός με το χρώμα επάνω στην επίπεδη επιφάνεια.
Από την αρχή το θέμα μου ήταν η ανθρώπινη μορφή. Η κινητήριος δύναμη για να αναπτύξω όλα τα υπόλοιπα είναι η απόδοση αυτής της μορφής. Δίνοντάς της κεντρικό ρόλο μέσα σε έναν χώρο ο οποίος καθορίζεται από διάφανα φωτεινά επίπεδα που διαχέονται το ένα μέσα στο άλλο, προσπάθησα να αποδώσω έναν κόσμο απαλλαγμένο, όσο γίνεται, από τον χρόνο και τον τόπο. Έναν κόσμο υπερβατικό.
Με έλκει περισσότερο η τέχνη που εκφράζει το Ιερό και το Υψηλό, το πνευματικό στοιχείο. Κὐρια επιρροή μου είναι η ανατολική Χριστιανική Τέχνη αλλά και όποια μορφή τέχνης έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά: η Αιγυπτιακή, η αρχαϊκή Ελληνική, το Βυζάντιο, η Πέρσικη και κάποιες διατυπώσεις της Ινδικής τέχνης. Με έχουν επηρεάσει και κινήματα των νεώτερων χρόνων, όπως ο ρομαντισμός, ο συμβολισμός, ο ορφισμός, η αφηρημένη τέχνη, ο σουπρεματισμός και ο αφηρημένος εξπρεσσιονισμός του Ρόθκο. Αλλά και στην σύγχρονη τέχνη υπάρχουν καλλιτέχνες που αναδεικνύουν αυτό το στοιχείο, όπως ο Μπιλ Βαϊόλα (βίντεο αρτ), ο Τζέιμς Τάρελ (εγκαταστάσεις) και ο Λικ Τουιμάν (ζωγραφική).
Εκτός από τα παραπάνω, βασικό στοιχείο της δουλειάς μου είναι η παρατήρηση, που ξεκινά από το φυσικό φως. Το φως της σελήνης στον βραδυνό ουρανό, το μπλε της θάλασσας που συναντά την ώχρα της άμμου μιας παραλίας το καταμεσήμερο,τα κίτρινα στάχυα που γράφουν πάνω στο αχνό γαλάζιο του ουρανού. Το φως του ελληνικού καλοκαιριού! Επίσης παρατηρώ και τα τεχνητά φώτα του σύγχρονου πολιτισμού.

Ένδυση II, λάδι σε καμβά,120 x 90 εκ. 2016

Καταλήγω σε μια καθαρά εσωτερική αίσθηση του φωτός. Το φως όπως το νιώθω, που στο τέλος διαλύει την φόρμα και τείνει προς την εξαύλωση. Φως δυνατό που τυφλώνει, ένα φως που σε πάει κάπου αλλού, σε έναν τόπο πέρα από το φθαρτό, με τον νου αλλά και με την αίσθηση.
Αυτήν την όμορφη αίσθηση που νιώθω όταν ζωγραφίζω προσπαθώ να την μεταδώσω με τα έργα μου.
Η ζωγραφική έχει ρυθμό, έχει αναπνοή και ήχο, λεπτοφυείς αλλά και τραχιές υφές.  Η δόνηση της χρωματικής συχνότητας μεταδίδεται στον θεατή. Είναι ένα μυστήριο.
Η ζωγραφική δεν είναι ένα και ένα κάνουν δύο. Δεν έχει λογική. Είναι ένα αίνιγμα.

Φωταύγεια, λάδι σε καμβά, 120 x 90 εκ., 2017

Δυο λόγια για τα έργα

Δεν μπορώ να μιλήσω για τα έργα, να τα αναλύσω ή να τα περιγράψω. Έτσι χάνεται η ευκαιρία να τα καταλάβει ο θεατής ανάλογα με τη δική του ιδιοσυγκρασία. Χάνεται η δυνατότητα των πολλαπλών αναγνώσεων. Είναι σαν να τα περιορίζω. Μπορώ μόνο να πω, πως το κάθε έργο είναι μία προσπάθεια να πετύχω έναν εικαστικό στόχο αλλά και να εκφραστώ μέσω της ζωγραφικής, υλοποιώντας τις εμπνεύσεις και τα οράματα μου.
Με πολύ αγώνα, μετά από αστοχίες, επαναπροσδιορισμούς και ανακαλύψεις, φτάνω σε ένα σημείο που ο στόχος ανανεώνεται και διευρύνεται. Αυτά τα έργα είναι ένας κύκλος που συνεχώς ανοίγει και η έρευνα δεν σταματά. Είναι διατυπώσεις μιας διαρκούς αναζήτησης για τα ζητήματα που με αφορούν.

Γεράσιμος Κανάκης 2018

 

Last modified: 12/12/2018