Βασιλική Σανδάλη – Έκθεση φωτογραφίας

Στο χώρο O.art.ath η Βασιλική Σανδάλη παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «No Title just the gaze» από τις 27 Μαΐου ως τις 4 Ιουνίου. Επιμέλεια Χάρης Κακαρούχας.
Η Βασιλική Σανδάλη μάς ξεναγεί με τόλμη στον προσωπικό της κόσμο. Αντικείμενα, πρόσωπα και πτυχές του εαυτού της. Ένας κόσμος χαμηλών τόνων,  στοχαστικός. Η Βασιλική ωστόσο,  χρησιμοποιεί την φαινομενική οικειότητα της καθημερινότητάς της για να δημιουργήσει μία άλλη εσωτερική πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα αισθήματος, βλέμματος,  μία οπτικά υλοποιημένη εσωτερικότητα, δηλαδή.
Κι έτσι πλάθει τον κόσμο,  στο δικό της αληθινό νόημα.
Χάρης Κακαρούχας

Η έκθεση αποτελεί ένα σύνολο φωτογραφιών που για πρώτη φορά συγκροτούν μια ομάδα και οι οποίες με γλαφυρό τρόπο περιγράφουν μια παρελθοντική περίοδο.
Οι συγκεκριμένες εικόνες έχουν δημιουργηθεί σε ανύποπτο μεταξύ τους χρόνο, καθώς προσπαθούσα να σχολιάσω φωτογραφικά την επικρατούσα τότε προσωπική μου συνθήκη.
Το σύνολο που προκύπτει μού υποδεικνύει ένα διαβρωμένο πλέον παρελθόν, ορατό μεν, αλλά προβεβλημένο μέσα από έναν θολό λερωμένο φακό, καθώς το παρόν δε θυμίζει σε τίποτα τα χαρακτηριστικά της εποχής των λήψεων.
Πρόσωπα φωτογραφημένα, τα περισσότερα παρατημένα στο τότε, αντικείμενα που πλέον δεν μου ανήκουν,  αυτοπορτρέτα που δε θυμίζουν τη γυναίκα που εκθέτει σήμερα.
Το αποτέλεσμα αυτής της ομάδας εικόνων με διαβεβαιώνει για την επιμονή και τον αυθορμητισμό μου όσον αφορά την καταγραφή μίας ελαφριάς σύγχυσης που χαρακτήρισε εκείνη την περίοδο, αλλά και της παθιασμένης εκδοχής του παλιού εαυτού μου.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, διακρίνω από την απόσταση αυτή που δημιουργήθηκε από το τότε ως το σήμερα,  μια διάθεση να ειρωνευτώ ή έστω να σχολιάσω αιχμηρά τον περίγυρο, αλλά κυρίως εμένα την ίδια. Προκαλώ, με ένα συγκαλυμμένο θράσος· όχι από κυνισμό, αλλά (μάλλον) από πόνο.
Αποφασίζω να εκθέσω ένα μέρος των εργασιών της παρελθοντικής μου ύπαρξης και αφήνω τον θεατή να ανακαλύψει τη σβησμένη μου εκδοχή· ευελπιστώντας να διεισδύσει διακριτικά το παλιό στη σύγχρονη ταυτότητά μου.
Βασιλική Σανδάλη

Event Information
O.art.ath, Σποράδων 36, Κυψέλη, Αθήνα
Εγκαίνια: Σάββατο 27 Μαΐου, 18.00
Διάρκεια: 27 Μαΐου – 4 Ιουνίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18.00 – 21.00
https://oartath.gr/

Last modified: 25/05/2023