Βασίλης Σελιμάς – Μνημείο τρωτής και συγκλονιστικής ωραιότητας

Μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα πορτρέτα παρουσιάζει αυτή την περίοδο στη Λευκωσία της Κύπρου ο Βασίλης Σελιμάς. Η έκθεση φιλοξενείται από τις 25 Φεβρουαρίου ως τις 16 Μαρτίου στη γκαλερί Stand in Line φιλοξενεί ατομική έκθεση του ταλαντούχου Έλληνα εικαστικού Βασίλη Σελιμά.
Ο Βασίλης Σελιμάς γεννήθηκε το 1983. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ) με κατεύθυνση τη ζωγραφική. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε

Aύρα, ακρυλικά σε καμβά, 40×40 cm, 2022

πολλές ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Στην ζωγραφική του περιγράφει την προσωπική του ιστορία με ρεαλιστικά και συμβολικά στοιχεία.
Έχει εργαστεί στο θέατρο ως σκηνογράφος καθώς επίσης και ως animator. Παράλληλα συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους και άλλους ανεξάρτητους φορείς ως εικονογράφος (Πατάκης, Ίκαρος, Παπαδόπουλος, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κτλ). Το 2017 διακρίθηκε με έπαινο στα βραβεία ΕΒΓΕ για το βιβλίο του «Νιω, μια μικρή ιστορία», το 2021 ήταν υποψήφιος στα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου. Το 2022 απέσπασε στα βραβεία IBBY το βραβείο εικονογράφησης.

Inner Child, ακρυλικά σε καμβά, 35×20 cm, 2022

Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ γράφει για τα έργα και την έκθεση του Βασίλη Σελιμά: «Τα εξαίσια καμωμένα παιδιά του Βασίλη Σελιμά έλκουν την καταγωγή τους απ’ τους παραμυθικούς κόσμους του Ησίοδου, των Γκριμ και του Άντερσεν, απ’ την ονειρική γονιμότητα των σουρεαλιστών και βέβαια από τη βία της αληθινής ζωής.
Παρατηρώντας τα – τυφλωμένα, φιμωμένα, επιβάτες στη βάρκα του Χάροντα, γυμνά, ισχνά, με δέρμα από μέταλλο, που ελκύει τους μαγνήτες, κι εκφράσεις ενήλικου πόνου – αναρωτιέμαι κατά πόσον ο δημιουργός, όπως και σ’ άλλα έργα του, συνομιλεί περισσότερο κι απ’ ό,τι με τις παραδόσεις της τέχνης του, με τη μυσταγωγία της ψυχανάλυσης.

Tρεις αυτοπροσωπογραφίες-το χαστούκι, ακρυλικά σε καμβά,19×13 cm, 2021

Η βάρκα με το μαύρο νερό, φερ’ ειπείν: ποιον εφιάλτη να αρδεύει το πινέλο εν προκειμένω; Και τα ενήλικα στοιχεία – μήπως είναι αναπαραστάσεις καθηλώσεων, παλινδρομήσεων; Μήπως η τρομερή δύναμη που αναδίνουν οι καμβάδες πηγάζει από το τραύμα, που αντί να εξαϋλώνεται, μας παραδίδεται γυμνό σαν παιδικό σώμα;

Summer, ακρυλικά σε καμβά, 40×40 cm, 2022

Κάθε πόνος έχει το σπίτι του, κι ο πόνος που κατοικεί στις παιδικές αυτές μορφές είναι τόσο μεγάλος, που αλλοιώνει τα σύνορα της σάρκας και της πραγματικότητας. Θυμάμαι να συζητώ με τον αναλυτή μου ένα θεωρητικό ενδεχόμενο: κι αν η παιδική ηλικία, ασχέτως της συναισθηματικής απόχρωσης που της αποδίδεται εκ των υστέρων, είναι από τη φύση της τραυματική; Αν όλα τα παιδιά κατά βάθος υποφέρουν απλώς και μόνον επειδή είναι παιδιά – ανήξερα κι ανήμπορα, με τον κοινωνικό τους εαυτό ελλιπή και το σωματικό εγώ τους ν’ αλλάζει ολοένα, αιφνιδιαστικά;

Pale boy, ακρυλικά σε λινό, 40×30, 2021

Αυτά συλλογιέμαι καθώς περιεργάζομαι τα ψυχικά τέκνα του Βασίλη Σελιμά: την απομόνωση, την ανημποριά, την κακομεταχείριση που μας επιφυλάσσει η ζωή όταν είμαστε υπερβολικά μικροί για να αναμετρηθούμε μαζί της. Ο χρωστήρας του θα ικανοποιούσε αφάνταστα τον Φρόιντ της ‘Ερμηνείας των ονείρων’, του ‘Τοτέμ και ταμπού’, του πολύμορφου διαστροφικού παιδιού. Μα πέρα από αναλύσεις και προβολές, πέρα από εξωκειμενικά, τρόπον τινά, στοιχεία, τα έργα αυτής της συλλογής στέκουν αυτόνομα, απογυμνωμένα, θαρραλέα, ως μνημείο τρωτής και συγκλονιστικής ωραιότητας».

Event Information

STAND IN LINE, 26Α Μετοχίου, Άγιος Ανδρέας, Λευκωσία
Εγκαίνια: Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου – 16 Μαρτίου 2023
Πληροφορίες: 99412000 www.standinlineartspace.com  /  standinlineartspace@gm ail.com

Last modified: 24/02/2023