Βαρώτσος- Πανιάρας- Σόρογκας: «Γλώσσα Μυστική»

Η Sianti Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση των Κώστα Βαρώτσου, Κώστα Πανιάρα και Σωτήρη Σόρογκα«Γλώσσα Μυστική», η οποία συνοδεύεται από τον ομότιτλο κατάλογο. Την επιμέλεια έχει ο ιστορικός τέχνης, Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η παρέα αυτή των εικαστικών αναμφίβολα επηρεάζει την καλλιτεχνική παιδεία του τόπου, καθώς αποτελούν ξεχωριστά κεφάλαια στη σύγχρονη εικαστική μας παράδοση.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ ΠΑΛΙΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ, 70Χ100, 2023

Οι τρεις καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες παρουσιάζονται σε έναν απρόβλεπτο, όμως ουσιαστικό διάλογο: Ο αείμνηστος Κώστας Πανιάρας με την ηφαιστειακή χρωματικά και εκρηκτική κινητικά ζωγραφική του, ο λυρικός της οπτικής ανάμνησης και της σιωπηλής υποβολής των εικόνων, Σωτήρης Σόρογκας και, τέλος, ο Κώστας Βαρώτσος, ένας δημιουργός που συνδυάζει στις γλυπτικές του μορφές την τεχνολογία και την ποιητική αύρα των πραγμάτων, των διαφορετικών υλικών, την διαφάνεια αλλά και συγχρόνως την δυναμική επιβολή που μπορεί να διακρίνει μίαν γλυπτική κατασκευή.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ, ΑΤΙΤΛΟ, 220Χ120Χ60, 2023

Ο απρόβλεπτος αυτός συνδυασμός των τριών εικαστικών είναι η αιτία που ο επιμέλητης της έκθεσης τους υπερασπίζεται με θέρμη: «…Στο έργο του Κώστα Πανιάρα ο χρόνος κυλάει πλατύ ποτάμι μέσα σε όσα φτιάχνουμε πηγαίνοντας μακριά από τη χρησιμότητα. Το χρώμα πρωταγωνιστεί σε όλες σχεδόν τις φάσεις της δουλειάς του, είτε σε εκρηκτικές μονοχρωμίες είτε σε απροσδόκητους συνδυασμούς. Με αυτή την πλημμυρίδα των χρωμάτων βλέπω τα έργα του Πανιάρα να μας συνεπαίρνουν, να μας γίνονται λάβαρα. Καλλιτέχνης του κόσμου είναι κι ο Κώστας Βαρώτσος, ένας δρομέας που σπέρνει το έργο του σε πυκνοκατοικημένα κέντρα ή απάτητα μέρη.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΙΑΡΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ, 100Χ100, 2009

Αλλά και στα μικρά σε διάσταση έργα του ο Βαρώτσος νιώθει εραστής της στιγμής, κοιτάζει μέσα στα μάτια της∙ εκεί όπου φτερουγίζει το φευγαλέο. Από την άλλη ο Σόρογκας εξεγείρεται απέναντι στον χρόνο. Όλα σχεδόν τα έργα του φέρουν το ίχνος της αλλοτινής χρήσης των πραγμάτων, του ανθρώπινου μόχθου, του χρόνου αυτοπροσώπως. Μετατρέπει τα στοιχεία, όπως η πέτρα και η ξερολιθιά, σε σύμβολα, που παράγουν με τη σειρά τους την άλλη ζωή».

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ, 205Χ50Χ70,ΑΤΙΤΛΟ, 2023

Τελικά, τα έργα και των τριών καλλιτεχνών λειτουργούν μαγικά. Μάλιστα αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός, όταν καταπιάνονται αφενός με την απαθανάτιση του διαχρονικού Μύθου αφετέρου με την έκφραση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος αλλά πάντα η τέχνη είναι μία σταθερά, καταφύγιο και διέξοδος μαζί. Πρόκειται για μία πρωτότυπη έκθεση η οποία, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι συμπυκνώνει καίρια επιτεύγματα και ανατρεπτικές, αισθητικές προτάσεις στο κρίσιμο πέρασμα από τον 20ο στον 21ο αιώνα. Μία έκθεση οργανωμένη με την βαθύτερη επιθυμία να νιώσετε την έκρηξη των χρωμάτων, την λιτότητα των θεμάτων αλλά και την φυσικότητα των υλικών με τον αέρα που αποπνέουν να δίνει μία αδιαμφισβήτη ισορροπία!

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ ΠΗΓΑΔΙ, 80Χ100, 2023

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΙΑΡΑΣ – Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, 90Χ160, 2009

Event Information
Sianti Gallery, Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα 11634, Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη – Μετρό Ευαγγελισμός
Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 20 Οκτωβρίου – 18 Νοεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή  10.00-20.00 Τετάρτη 10.00-15.00 Σάββατο 10.00-16.00 Κυριακή και Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: Τηλ. 210 7245432, 210 3648335 info@siantigallery.com      

Κώστας Βαρώτσος, Κώστας Πανιάρας, Σωτήρης Σόρογκας «Γλώσσα Μυστική»

 

 

 

 

Last modified: 24/11/2023