Βαγγέλης Ρήνας: Μετατρέποντας το πνεύμα σε ύλη

Ήρα Παπαποστόλου
Ιστορικός και κριτικός τέχνης

Τα καινούρια έργα του Βαγγέλη Ρήνα έχουν βρει τη θέση τους στην γκαλερί Ευρυπίδης και εντυπωσιάζουν. Πρόκειται για μεγάλες κυρίως ζωγραφικές-θα λέγαμε ποιητικές – συνθέσεις που ισσοροπούν ανάμεσα σε γη και ουρανό, αλήθεια και μεταφυσική διάθεση. Ο καλλιτέχνης αφουγκράζεται τη σιωπή της φύσης, τη σιωπή του σύμπαντος, και τις μεταφέρει στον καμβά, πότε με τη μικτή τεχνική του, πότε με τις ακουαρέλες του και πότε με τα γλυπτά του.
Ο Μπαλζάκ έλεγε ότι η τέχνη είναι το πνεύμα που προστίθεται στην ύλη. Ο διεθνών προδιαγραφών καλλιτέχνης μετατρέπει το πνεύμα σε ύλη και παρουσιάζει φανταστικά τοπία που όμως θυμίζουν το πραγματικό ως μια μνήμη ή εντύπωση. Πρόκειται άραγε για βράχια αυτού του κόσμου ή ενός άλλου; Με την εξαιρετική χρήση του χρώματος και την πολύ ιδιαίτερη απόδοση του φωτός, τα έργα συνεπαίρνουν το θεατή και τον κάνουν να ονειρεύεται.

Εμπνευσμένος ζωγράφος, ο Βαγγέλης Ρήνας φεύγει από την παλιά του θεματολογία και πιο ελεύθερος από ποτέ διαμορφώνει μια εξαιρετική αισθητική εμπειρία για τον θεατή που στέκεται βουβός μπροστά σε ένα μεγάλο μυστήριο.
Κάθε τοπίο και ένα πρόσωπο, κάθε πρόσωπο και ένα τοπίο. Όλα μαζί ένα ψυχικό καταφύγιο. Και κάπου εκεί, το σκοινί ενός καραβιού, που θα μπορούσε να είναι ακόμα και ο ομφαλός της γης.
Τα τοπία του Ρήνα έχουν μάτια και μας βλέπουν, έχουν φωνή και μας μιλούν. Τα θέματά του (Ίκαρος, Οδυσσέας, Κύκλωπες, Ιάσωνας) μας μεταφέρουν την αίσθηση του ελληνικού μύθου. Και η επιλογή του μύθου ενάντια στο λόγο δεν είναι τυχαία: με την επιστροφή στις “ρίζες” – και συνεπώς με την εξάπλωση του μυθικού στοιχείου – καθώς και με τις αβέβαιες όσον αφορά στην αφηγηματικότητα φιγούρες- η τέχνη του Βαγγέλη Ρήνα προωθεί την περιπέτεια του Οδυσσέα, αυτήν την αναποφασιστικότητα μπροστά στα γεγονότα (μάθημα που έχει ήδη δώσει στην εποχή του ο σουρεαλισμός μέσα από το διάλογο με το όνειρο, το υποσυνείδητο και τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις του έρωτα και της αγάπης).
Μία πραγματικά εξαιρετική έκθεση!

 

Last modified: 23/09/2019