«Βίοι Παράλληλοι» μια ενδιαφέρουσα έκθεση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Ένα μείζονος σημασίας εικαστικό γεγονός για την Καλαμάτα, η έκθεση «Βίοι Παράλληλοι» παρουσιάζεται στον κυριότερο πυρήνα πολιτισμού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το «Μέγαρο Χορού».
Εκτίθενται έργα 35 εμβληματικών Ελλήνων καλλιτεχνών από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας σε επιμέλεια της Αρτέμιδας Ποταμιάνου.
Η έκθεση είναι διαρθρωμένη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα έργα να «συνομιλούν» ενταγμένα σε ενότητες- μέρη ενός διαλόγου.

Γιάννης Ψυχοπαίδης Διαδήλωση, 1974, Λάδι σε χάρντμπορντ, 39 x 55 εκ Ευγενική παραχώρηση Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Οι ενότητες αυτές δημιουργούν θεματικές όπως οι κοινωνικοί θεσμοί, οι ρόλοι ανάμεσα στους ανθρώπους, τα φύλα και τις οι τάξεις, η ανάγκη για αλλαγή, ο αγώνας κι η αγωνία για ένα καλύτερο μέλλον αλλά και θέματα που αφορούν στην ίδια την εικαστική πρακτική, την αναπαράσταση και την αποτύπωση. Εντέλει πλάθεται μια εικονική στιχομυθία που αποκαλύπτει στον θεατή τη διαδρομή μίας ξεχωριστής περιήγησης στο εκφραστικό αποτύπωμα καλλιτεχνών που το έργο τους δεν έχει εύληπτες, με την πρώτη ανάγνωση, κοινές αναφορές.

Ναυσικά Πάστρα Αναλογικά 2, αριθ 10, 1979-1982, βαμμένο ξύλο, 110 x 126 x 46 εκ Ιδιωτική συλλογή Εμμανουήλ Μαυρομμάτη

Όπως σημειώνει σχετικά η επιμελήτρια της έκθεσης Άρτεμις Ποταμιάνου «η εικαστική πρακτική, η δημιουργία ενός έργου τέχνης ανεξάρτητα από την εποχή, τη θεματική ή τα μέσα που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης αποτελεί ως επί το πλείστον μια μοναχική διαδικασία. Ένα ιδιαίτερα προσωπικό, σχεδόν μυστηριακό στη φύση του πόνημα που τελείται ξεκινώντας από τη διάνοια, τη σκέψη, το συνειρμό, την ανάγκη, την έρευνα, τις αναζητήσεις του εικαστικού καλλιτέχνη και πλάθεται με βάση μια πληθώρα παραμέτρων έξω από τη σφαίρα επιρροής του. Η έκθεση “Βίοι Παράλληλοι” αποτελεί μια γιορτή, ένα αφιέρωμα στην ανθρώπινη δημιουργικότητα. Με αφετηρία συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, κοινές στα επιλεγμένα έργα των καλλιτεχνών, ξεκινά μια διαλεκτική αφήγηση που εκτυλίσσεται με βάση τις κοινές αναζητήσεις και τα ερωτήματα που θέτονται από κάθε έργο».

Γιάννης Ζιώγας, Καλημέρα κ. Παπαλουκά, 160 x 210 εκ, ακρυλικό σε μουσαμά, 2023

Στην ευρηματική παρουσίαση τους στον εκθεσιακό χώρο του Black Box η κερκίδα των θεατών τέμνει οριζόντια τις τρεις νοητές αίθουσες της έκθεσης, έτσι ώστε η εικαστική πρακτική, ο διάλογος ανάμεσα στα έργα να ενεργοποιείται υπό το βλέμμα του θεατή. Το «στοίχημα» της έκθεσης όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης είναι «η συμμετοχή, η αλληλεπίδραση, η μετάφραση και μετουσίωση της προσωπικής εικαστικής διεργασίας σε βίωμα κι εμπειρία, μια συνέργεια που τελικά καθορίζει τη ζωή ενός έργου τέχνης».

Κωστής Βελώνης Seed Vault, 2021, ξύλο, μάρμαρο, ακρυλικό χρώμα, οργανική ύλη, σπόροι, 31 x 10 x 9 cm

Η έκθεση αποτελείται από έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτής τεχνικής και εγκαταστάσεις, όλων των διαστάσεων, που ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές και φέρουν τις υπογραφές των Αλέξη Ακριθάκη, Άγγελου Αντωνόπουλου, Κωστή Βελώνη, Σπύρου Βικάτου, Γιάννη Γαΐτη, Βάσως Γκαβαϊσέ, Βαγγέλη Γκόκα, Γιάννη Γρηγοριάδη, Γιώργου Γουναρόπουλου, Γιώργου Γύζη, Γιάννη Ζιώγα, Βλάση Κανιάρη, Έλλης Κελεμένδρη, Παναγιώτη Κουλουρά, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, Γιώργου Λάππα, Κωνσταντίνου Μαλέα, Χριστίνας Μήτρενσε, Φρύνης Μουζακίτου, Σπύρου Παπαλουκά, Κωνσταντίνου Παρθένη, Ναυσικάς Πάστρα, Παύλου (Διονυσόπουλου), Άρτέμιδος  Ποταμιάνου, Ιφιγένειας Σδούκου, Γιώργου Σικελιώτη, Άγγελου Σκούρτη, Βασίλη Σκυλάκου, Μάριου Σπηλιόπουλου, Μαρίας Σταμάτη, Τάσσου (Αλεβίζου), Γιάννη Χρηστάκου, Κώστα Χριστόπουλου, Χρύσα (Βαρδέα) και Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Άρτεμις Ποταμιάνου Which side are you on_ Marriage, 2018 Μεικτή τεχνική, 140 x 36 x 75 εκ Ευγενική παραχώρηση ENIA Gallery

«Η έκθεση «Βίοι Παράλληλοι» δεν περιορίζεται απλώς στην παρουσίαση σημαντικών έργων, αλλά πραγματεύεται εν τέλει την ελληνική ιστορία της τέχνης. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας υποστηρίζει σταθερά πολιτιστικές πρωτοβουλίες που φέρουν διαχρονικά μηνύματα και προάγουν το έργο των καλλιτεχνών» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Άγγελος Σκούρτης Που θα ζω Αύριο, 2020, εγκατάσταση, μικτή τεχνική

«Οι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές εποχές, να ακολουθούν διαφορετικές πρακτικές και να μην έχουν «συναντηθεί» ποτέ στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, τα έργα τους σίγουρα συναντιούνται σε κοινούς τόπους, τα σχόλιά τους συνδιαλέγονται και οι προβληματικές τους διαγράφουν διαδρομές, που καμιά φορά είναι απρόσμενες για τον θεατή. Αυτό που αναδεικνύει η έκθεση είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις και προβληματικές που ενσωματώνονται στα έργα, εμπνέοντας τον θεατή να εξερευνήσει τα μυστήρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας». επισημαίνει ο εικαστικός – καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της K. E. Φάρις του Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαμπρινίδης.

Ιφιγένειας Σδούκου Παγίδα, 2021, κέντημα στο χέρι, 70 x 50 εκ

Την έκθεση παρουσιάζει ο Εικαστικός Τομέας της K. E. Φάρις του Δήμου Καλαμάτας. Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές: Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου, Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης της Πόλλυς και του Χρήστου Κολλιαλή, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, του Δημήτρη Λυμπερόπουλου

Αρχική εικόνα: Άγγελος Αντωνόπουλος Κατάρρευση, μικτή τεχνική, 100 x 100 x 60 εκ. Ευγενική παραχώρηση ENIA Gallery

  • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
    Εγκαίνια: Κυριακή 12 Νοεμβρίου,12. 00
    Διάρκεια έκθεσης: 12 Νοεμβρίου – 12 Δεκεμβρίου 2023

 

Last modified: 10/11/2023