Βίβιαν Ζώταλη: Σημειολογία του Δωδεκάθεου

Τη νέα ατομική της έκθεση με τίτλο «GODs Greek Olympian Deities» παρουσιάζει η Βίβιαν Ζώταλη στην Αrt Αppe lgallery. Η έκθεση διαρκεί από τις 18 Ιανουαρίου ως τις 19 Φεβρουαρίου.
«Ήτοι μεν πρώτιστα Χάος γένετ’», έγραφε ως πρελούδιο ο Ησίοδος στη Θεογονία, επιχειρώντας να ερμηνεύσει τον τρόπο με τον οποίο το  σύμπαν από το άχρονο χάος – με διάμεσους τη Γη, τον Τάρταρο και τον Έρωτα ως προαιώνιες έννοιες της Ύλης, του Χρόνου και της Δημιουργίας, αντίστοιχα – βρέθηκε στον έννομο κόσμο. […] Με αφορμή τους Δώδεκα Θεούς του Ολύμπου ως απόλυτα κυρίαρχους στη φύση, αλλά και ως απεικάσματα ψυχικών γονοτύπων, η Βίβιαν Ζώταλη υπερβαίνει την παραδεδομένη ανθρωπομορφική τους αναπαράσταση και αναστοχάζεται εννοιολογικά στο εικονολογικό μοτίβο, οπτικοποιώντας το σημασιακό τους υπόβαθρο με την οροθέτηση διπόλων, αποκαλυπτικών για τη βαθύτερή τους φύση.
Έχοντας μελετήσει για χρόνια ψυχανάλυση και αντιμετωπίζοντας απότοκα τη μυθολογία ως πυλώνα της, η καλλιτέχνις διαβλέπει σε αυτή την αναγωγή το κίνητρο για ενδοσκόπηση, αποκρυπτογραφώντας ad hoc με τον χρωστήρα της τη σημειολογία του Δωδεκάθεου. Με οξυδέρκεια και ενσυναίσθηση, η καλλίτεχνις αντιλαμβάνεται την κάθε θεότητα σαν μετενσάρκωση ενός ανθρώπινου ιδεοτύπου, μετασχηματίζοντας μέσα από τη φόρμα, τη γραμμή και το χρώμα τη συναισθησιακή εμπειρία σε αισθητική και καλώντας, ακόλουθα, τον θεατή να ταυτιστεί κατά προαίρεση μαζί τους. […] Ευαγγελία Θ. Καϊράκη
MA Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ
Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης

Event Information

Art Appel Gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι Αθήνα
Εκαίνια: Τρίτη 18 Ιανουαρίου, 18.00 – 23.00
Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιανουαρίου 2022 – 19 Φεβρουαρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 15.00 – 20.00 Σάββατο 11.00 – 15.00 Κυριακή κλειστά Δευτέρα κατόπιν ραντεβού. Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: Τηλ.: 211 11 540 30
Η είσοδος στη γκαλερί γίνεται με έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών).

Last modified: 17/01/2022