Αφροδίτη Παπαδουλή: Οι απλές χαρές της ζωής

Ήρα Παπαποστόλου
Ιστορικός και κριτικός τέχνης

ΑΦΡΟΔΙΤΗ  ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΗ Αφροδίτη Παπαδουλή διαλέγει για εκφραστικά της μέσα την ακουαρέλα, δημιουργώντας υδατογραφίες μικρών διαστάσεων, καθώς και τα ακρυλικά σε καμβά. Όσον αφορά στην ακουαρέλα, δεν δουλεύει με προσχέδιο, αλλά κατευθείαν στο χαρτί. Η τεχνική της προυποθέτει έναν ιδιαίτερο τρόπο δουλειάς, όπου παίζουν ρόλο η διαφάνεια των χρωματικών στρωμάτων, το είδος του χαρτιού που βρίσκεται από κάτω, όσο και η τελείως άθικτη επιφάνεια του χαρτιού. Άλλοτε δουλεύει εκ του φυσικού και άλλοτε από το εργαστήριό της. Συνδέεται εικαστικά με ό,τι αγαπά και την συγκινεί και το μεταμορφώνει σε εικόνα. Έτσι, απεικονίζει τοπία, ανθρώπους και ηθογραφικές σκηνές μ΄έναν πολύ προσωπικό και δημιουργικό τρόπο. Γενικά, στρέφεται προς τα οικεία και καθημερινά: τις απλές χαρές της ζωής, την οικογενειακή θαλπωρή. Συνδυάζει τη γνώση με την αθωότητα και την αφέλεια ενός μικρού παιδιού που ανακαλύπτει από την αρχή τον κόσμο, με όλες του τις λεπτομέρειες, έχοντας συναίσθηση της ιστορικότητας και της γεωγραφίας του τόπου της καθώς και της ανθρώπινης μορφής ή της ελεύθερης χρήσης των χρωμάτων.
Αφροδίτη Παπαδουλή Η απλότητα και η ευαισθησία όσον αφορά στο χρώμα είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του έργου της ενώ μοιάζει να μην ακολουθεί τους καθιερωμένους αισθητικούς κανόνες.
Τα έργα της εμπνέονται από τη φύση και ιδιαίτερα το ελληνικό τοπίο. Όταν απεικονίζει τη φύση, περιγράφει γωνιές από τις οποίες έχει περάσει και την έχουν σημαδέψει και τα τοπία της ορισμένες φορές κινούνται σύμφωνα με τους πιο ζωντανούς πλαστικούς ρυθμούς, ενώ, παράλληλα, είναι δουλεμένα με απίστευτη Αφροδίτη Παπαδουλή ελευθερία: αποδίδουν την κίνηση που προκαλεί ο αέρας στα δέντρα και στις φυλλωσιές. Αλλιώς, οι γραμμές της είναι ήρεμες και το χρώμα της λυρικό: παρατηρούμε το γεμάτο χυμούς πράσινο της βλάστησης ή το γαλήνιο μπλε των νερών της θάλασσας.
Με αφετηρία την οπτική πραγματικότητα, βασίζεται άλλοτε στη δύναμη υποβολής του χρώματος και άλλοτε στην ποίηση της γραμμής, για να δώσει έργα με εξαιρετικές εκφραστικές προεκτάσεις. Η αγάπη της για τον ιμπρεσσιονισμό, τον εξπρεσσιονισμό και την αφαίρεση είναι εμφανής στα έργα της. Με την καλλιτεχνική της αθωότητα, η ζωγραφική της μαγεύει το θεατή με την πηγαιότητα και την ειλικρίνειά της. Παράλληλα, η περιγραφική διάθεση, η δροσιά των λεπτομερειών, η αμεσότητα της παρατήρησης, ο λαμπρός χρωματισμός,είναι μερικές από τις ζωγραφικές της αρετές που του μεταφέρουν μια χαρούμενη διάθεση και ένα θετικό πνεύμα. Ουσιαστικά, μεταφέρει την αύρα ενός κόσμου στον οποίο όλοι θα θέλαμε να ζούμε.

 

 

Last modified: 01/08/2014