«Αφηγήσεις και Αναγνώσεις» από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Tο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν την έκθεση ΓAK-ART: «Αφηγήσεις και Αναγνώσεις». Η έκθεση, που επιμελείται η ιστορικός τέχνης – αρχαιολόγος, Λουΐζα Καραπιδάκη θα διαρκέσει από τις 18 Οκτωβρίου ως τις 18 Δεκεμβρίου.
Είκοσι εννέα σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται μέσα από την «ανάγνωση» αρχειακών τεκμηρίων των Γενικών Αρχείων του Κράτους που αφηγούνται σημαντικές στιγμές της περιόδου του Αγώνα ή αναπαριστούν εμβληματικές προσωπικότητες αλλά και αφανείς ήρωές του. Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για την έκθεση και στηρίχτηκαν πάνω σε συγκεκριμένο αρχειακό υλικό, το οποίο και εκτίθεται μαζί με το εικαστικό έργο.  Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Μίλτος Γκολέμας, Γιάννης Ευθυμίου, Έλσα Ζαχαράκη, Γιώργος Καζάζης, Εύη Καζάκου, Νικόλας Κληρονόμος, Ανδρέας Κοντέλλης, Σπύρος Κωτσαλάς, Αφροδίτη Λίτη, Τάσος Μαντζαβίνος, Καλλιρρόη Μαρούδα, Γιάννης Μετζικώφ, Έλενα Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Γιασεμή Ράπτη, Βαγγέλης Ρήνας, Παναγιώτης Σιάγκρης, Γιώργος Σταθόπουλος, Κωνσταντίνα Συλλίκου, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Μαριτάσα Τσιμπλάκη, Δήμητρα Χανιώτη, Μανόλης Χάρος, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Γιάννης Ψυχοπαίδης.
Παράλληλα, στην έκθεση παρουσιάζονται και τρία προγενέστερα έργα: μία φιγούρα του θεάτρου σκιών του Ευγένιου Σπαθάρη, ένα σχέδιο των αρχών του 20ού αιώνα-αντίγραφο του έργου του Raymond Monvoisin και ένα γλυπτό του Γιάννη Παππά.
Aνάμεσα στο αρχειακό υλικό των ΓΑΚ παρουσιάζονται ενυπόγραφες επιστολές, σφραγίδες, χάρτες, η πρώτη εφημερίδα στην Ελλάδα «Σάλπιγξ Ελληνική» (1 Αυγούστου 1821), χαρακτικά των Stackelberg, Adam Friedel, Ludovico Lipparini, Von Hess κ.ά καθώς και σπάνιες φιλελληνικές παρτιτούρες από το αρχείο του Γάλλου ιστορικού και δημοσιογράφου René Puaux.

Event Information
Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Εγκαίνια: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 18 Οκτωβρίου – 18 Δεκεμβρίου2021
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 12.00 – 20.00,Σάββατο: 10.00 – 14.30,Κυριακή κλειστά
Πληροφορίες: Ελληνοαμερικανική Ένωση, Διεύθυνση Πολιτιστικών 210 3680052, www.hau.gr/culture

Last modified: 18/10/2021