Ατομική έκθεση του Markus Huemer στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα  

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Markus Huemer, όπου ο καλλιτέχνης εκθέτει τη σειρά έργων που δημιούργησε κατά τη διαμονή του στην Ιρλανδία.
Η δημιουργία αυτών των ζωγραφικών έργων είναι βασισμένη σε πρότυπα εικόνων, που αρχικά συντέθηκαν επί τόπου με φωτογραφική κάμερα και υπολογιστή και έπειτα μετατράπηκαν σε ζωγραφική. Με μια πρώτη ματιά, τα μοτίβα των έργων παρουσιάζουν τοπία και φυτά της Ιρλανδίας. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, παρατηρεί κανείς ότι απεικονίζονται κάποια ιδιαίτερα φυτά, ιδιαίτερες μορφές ζωής, τα λεγόμενα κρυπτόγαμα. Τα κρυπτόγαμα είναι μορφές ζωής που αναπαράγονται α-σεξουαλικά.

Markus Huemer, Haariges Eis ist nicht aus Zuckerwatte/ Hairy Ice Is not Made of Cotton Candy ,2021,Oil and pencil on canvas, 160 x 120 cm

Πρόκειται για τα πρώτα φυτά που αποίκησαν τον πλανήτη μας, έχουν επιβιώσει από κάθε κλιματική αλλαγή έως τώρα, και πιθανότατα θα επιβιώσουν και από την τρέχουσα κλιματική κρίση αλώβητα. Τα κρυπτόγαμα είναι πραγματικοί καλλιτέχνες της επιβίωσης χάρη στη λιτή μορφή ζωής τους. Η περίπλοκη σεξουαλική αναπαραγωγή είναι πολύ πιο ευάλωτη και ανέκαθεν απειλούμενη από εξαφάνιση. Στα κρυπτόγαμα συγκαταλέγονται οι φτέρες, τα βρύα, οι ιοί, τα φύκια, τα βακτήρια, οι μύκητες κ.λπ.
Οι τίτλοι των έργων του Huemer υπογραμμίζουν την κατασκευή της πραγματικότητας μέσω προγραμμάτων υπολογιστή και ζωγραφικής: αφορούν πραγματικά φυσικά φαινόμενα, κι όμως δεν μοιάζουν αληθινά, αλλά περισσότερο αλλόκοτα.

Markus Huemer, Karotten verdanken ihre Farbe den Niederländern / Carrots Owe Their Colour to the Dutch, 2021, Oil and pencil on canvas, 160 x 120 cm.

Όπως και στην πρώτη έκθεση του εικαστικού, η ψηφιακή επεξεργασία των εικόνων, που ύστερα μεταθέτεται σε ζωγραφική, αποτελεί το καλλιτεχνικό και εικονογραφικό θέμα της έκθεσης αυτής. Όχι μόνο όσον αφορά τη δημιουργική διαδικασία, αλλά και σε θέμα περιεχομένου, η αλληλένδετη σχέση μεταξύ της ψηφιακής επεξεργασίας και της ζωγραφικής είναι ζωτική: «κρυπτόγαμα» δεν είναι μόνο μορφές ζωής, είναι ταυτόχρονα ψηφιακά παιχνίδια (“cryptogames”), καθώς λειτουργούν με πολύ όμοιο τρόπο.

Event Information
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, 18.00 – 21.00
Διάρκεια: 26 Ιανουαρίου –  24 Μαρτίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη 15.00 – 20.00, Τετάρτη, Παρασκευή 12.00 – 20.00 Σάββατο 12.00 – 16.00
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 6439466, www.art-tounta.gr

Last modified: 25/01/2023