Ασφαλής λειτουργία: Καλλιτεχνικές ομάδες σε τρεις διαφορετικούς χώρους

Η έκθεση Safe Mode: Amplified Realities, σε επιμέλεια Φωτεινής Βεργίδου μαζί με την ομάδα του TILT Platform (Απόστολος Ζερδεβάς, Τάκης Ζερδεβάς, Ζωή Πυρίνη, Μάκης Φάρος), πραγματοποιείται από τις 8 Οκτωβρίου ως τις 5 Νοεμβρίου σε τρεις διαφορετικούς χώρους στην Αθήνα, την Project Gallery, το MISC Athens και το νεοσύστατο BHD Hub.
Καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θέτουν ερωτήματα και εξετάζουν τις ιδιαίτερες διαδικασίες της σύγχρονης ζωής, μέσα από εγκαταστάσεις, βίντεο προβολές, φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτικά και ηχητικά έργα.
Τι σημαίνει «ασφαλής λειτουργία» όταν αυτή παίρνει ανθρωπολογικό χαρακτήρα και εφαρμόζεται στην πολιτική, την τεχνολογία, την οικολογία και την προσωπική εμπειρία;

Simon Menner, Hide and Seek, 2018, Single channel color video with sound, video still, Courtesy of the Artist


Το TILT Platform δανείζεται από την τεχνολογία τον όρο «safe mode», δηλαδή τη διαδικασία που προτείνεται σαν τη μόνη δυνατή λύση όταν οι υπολογιστές και οι έξυπνες συσκευές μας μετά από μια μεγάλη κρίση δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν κανονικά. Σε αυτή την κατάσταση λειτουργίας παρέχονται οι ελάχιστες δυνατότητες του, διατηρώντας την επαφή του με τον χρήστη, με στόχο να του δώσει την ευκαιρία να σώσει πολύτιμα αρχεία και να επανορθώσει – όπου αυτό είναι εφικτό – τη ζημιά.
Η έννοια της «ασφαλούς λειτουργίας» εξ’ ορισμού, υπερθεματίζει την ανάγκη για ασφάλεια έναντι της ελευθερίας. Οι εικαστικοί διερευνούν τον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου, τη διόγκωση της τεχνολογικής υπεροχής καθώς και τις αλλαγές στην εργασιακή πραγματικότητα. Η νέα πολιτική της καθημερινότητας εντείνει το άγχος και την ανασφάλεια των πολιτών, οι οποίοι εκχωρούν συνεχώς δικαιώματα στο κράτος, έτσι ώστε το τελευταίο να διαφυλάξει την ομαλότητα και να επαναφέρει την κανονικότητα μετά από μια κρίση. Ωστόσο, η νομιμοποίηση της βίας στο όνομα της ασφάλειας επιτρέπει την καθιέρωση ολοένα και περισσότερο παρεμβατικών μέτρων παρακολούθησης εις βάρος τους.
Η έκθεση εξετάζει επίσης τα εύθραυστα κράτη του Αραβικού κόσμου, τα οποία βρίσκονται μόνιμα σε ένα επίπεδο «ασφαλούς λειτουργίας». Εκεί οι πολίτες ζουν συνεχώς ανάμεσα στην συνύπαρξη και στην σύγκρουση, έχοντας τις απολύτως απαραίτητες δυνατότητες στην διάθεσή τους.

Ίρια Βρεττού & Αδριανός Ευθυμιάδης / Iria Vrettou & Adrianos Efthymiadis, Necropsy of a Void (9 and a half Serenades for the exorcism of Ghosts, 2021, Animated film, video still, Courtesy of the Artists

Τέλος, η αίσθηση της κατάρρευσης του κόσμου όπως τον ξέρουμε, ενδυναμώνεται όχι μόνο από την παγκόσμια πολιτική αστάθεια, αλλά και από την εντατικοποίηση της οικολογικής καταστροφής. Οι εικαστικοί χρησιμοποιούν μια γλώσσα άλλοτε καταγγελτική, άλλοτε χιουμοριστική και άλλοτε αλχημιστική και τοποθετούν την αφήγηση τους σε ένα μέλλον δίχως ανθρώπους, όπου πλέον η ένταση της κρίσης μειώνεται και η ισορροπία αυξάνεται.
Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Νίκος Αρβανίτης (GR), Ίρια Βρεττού (GR) & Αδριανός Ευθυμιάδης (GR), Μιχάλης Ζαχαρίας (GR), Απόστολος Ζερδεβάς (GR), Θεοφάνης Μελάς (GR), Γιώργος Παπαφίγκος (GR), Aram Bartholl (DE), Browser Based (Zsolt Mesterhazy & Alex Zakkas) (NLD / GR), Sofia Caesar (BR), Paolo Cirio (IT), Manja Ebert (DE), For Cancel (Τάκης Ζερδεβάς, Ζωή Πυρίνη, Μάκης Φάρος) (GR), Elisa Giardina Papa (IT), Basim Magdy (EGY), Simon Menner (DE)

Συνεργαζόμενοι Καλλιτεχνικοί Φορείς: Φεστιβάλ Μηδέν που εκπροσωπείται από τις επιμελήτριες Γιούλα Παπαδοπούλου (GR) & Όλγα Παπαδοπούλου (GR) και τους καλλιτέχνες Marcos Bonisson & Khalil Charif (BRA), Isabelle Nouzha (BEL / LBN), Cesare Saldicco (IT), Hana Yoo (DE) και Ana Čigon (SVN), M.A.M.A. contemporary που παρουσιάζει τους καλλιτέχνες Ανδρέα Σάββα (CY), Νίκο Σύννο (CY), Γιούλα Χατζηγεωργίου (CY) και Γιάννη Χρηστίδη (CY) και τέλος το Μουσείο της Λήθης που εκπροσωπείται από τους Κωνσταντίνο Οικονόμου (GR / SWE) και τη Γιασεμή Ράπτη (GR).
Σχεδιασμός Οπτικής Ταυτότητας: Ελένη Σημαντηράκη

— Αρχική εικόνα: Μιχάλης Ζαχαρίας / Michalis Zacharias, Survival-Module, 2022, Installation and website, Courtesy of the Artist

 

Event Information

Διάρκεια έκθεσης και στους τρεις χώρους 8 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2022
Πληροφορίες: https://tiltplatform.com

Part One: The Project Gallery, Νορμανού 3, Αθήνα
Εγκαίνια: Σάββατο 8 Οκτωβρίου, 18:00 – 22:00
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 12:00 – 20:00

Part Two: MISC Athens, Τούσα Μπότσαρη 20, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη 11 Οκτωβρίου, 18:00 – 22:00
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή: 12:00 – 20:00, Σάββατο: 12:00 – 18:00

Part Three: BHD Hub, Ζαν Μωρέας 2-4, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη 11 Οκτωβρίου, 18:00 – 22:00
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή: 12:00 – 20:00, Σάββατο: 12:00 – 18:00

 

 

Last modified: 07/10/2022