Αστυνομικοί σώσουν το λιπόθυμο γλυπτό

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έλαβε κλήση ότι μια γυναίκα βρισκόταν αναίσθητη στο Laz Emporium – τη γκαλερί τέχνης που ανήκει στον Steve Lazarides. Μετά από λίγα λεπτά δύο αστυνομικοί έφθασαν στη γκαλερί παραβίασαν την κλειδαριά και προσπάθησαν να βοηθήσουν τη λιπόθυμη γυναίκα. Μόνο που η λιπόθυμη ήταν γλυπτό του Αμερικανού καλλιτέχνη Mark Jenkins που με τα γλυπτά του προκαλεί την κοινή γνώμη προσπαθώντας να κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας για απαράδεκτες συμπεριφορές σε εργαζόμενους κλπ. Έκπληκτη βέβαια έμεινε και η υπάλληλος όταν κατέβηκε από το πατάρι της γκαλερί όπου είχε πάει για να φτιάξει τσάι και κλείδωσε την γκαλερί.Mark Jenkins
Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Στηβεν Λαζαρίδης ανέθεσε στον Αμερικανό καλλιτέχνη Mark Jenkins να δημιουργήσει το έργο ως μια περίεργη απεικόνιση της αδερφής του Κριστίνα που κάποτε είχε λιποθυμήσει μπροστά σε ένα μπολ με σούπα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Kristina προκαλεί σάλο. Πριν από δύο μήνες σε άλλη παρουσίαση του γλυπτού κλήθηκαν νοσηλευτές για να βοηθήσουν τη λιποθυμισμένη «γυναίκα»
Ο Mark Jenkins παρουσιάζει γλυπτικές φιγούρες που προκαλούν ανησυχία πολύ συχνά. Σε έκθεση του «Από εδώ στο πουθενά» στη γκαλερί  Fabien Castanier του Μαϊάμι παρουσίασε υπερρεαλιστικά γλυπτά να απεικονίζονται ανθρώπους με κουκούλα ή με μαλλιά που κάλυπταν το πρόσωπό τους— ασκώντας κριτική στη σύγχρονη κουλτούρα και κοινωνία.Mark Jenkins Κατά την άποψη του τα γλυπτά είτε σε δημόσιο χώρο είτε σε γκαλερί, λειτουργούν ως κοινωνικό πείραμα, αναγκάζοντας τους θεατές να αμφισβητούν το περιβάλλον τους και να εξερευνήσουν τα όρια της ανθρώπινης εξάρτησης, ανοχής και αντοχής.
Στο πλαίσιο του τρίτου φεστιβάλ Rose Beton στην Τουλούζη της Γαλλίας, ο Αμερικανός καλλιτέχνης αποκάλυψε ένα γλυπτό ενός κοριτσιού που κρέμεται από την κούνια της.   Πέρυσι τοποθέτησε 84 ανθρώπινες φιγούρες στην άκρη των κτιρίων ITV του Λονδίνου για να ευαισθητοποιήσει για την πρόληψη των αυτοκτονιών. Τα έργα, όσο ανησυχητικά και αν φαίνονται, προβληματίζουν το θεατή πάνω σε σημαντικά θέματα της κοινωνίας που είναι και ο απώτερος στόχος του καλλιτέχνη. Όπως δηλώνει ο ίδιος «Μου αρέσει να κάνω τους ανθρώπους να αμφισβητούν το περιβάλλον τους, τι είναι πραγματικό και τι όχι…» Mark Jenkins Mark Jenkins

 

 

Last modified: 12/01/2023