Αντιγόνη Καββαθά: Διαδρομή

Στην αίθουσα «Ειρήνη Κατσίγρα», της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα παρουσιάζεται η έκθεση της Αντιγόνης Καββαθά «Διαδρομή». Η έκθεση διαρκεί από τις 25 Αυγούστου ως τις  30 Οκτωβρίου και την επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης.
Διαδρομή: ο τίτλος όχι μόνο της εμβληματικής σύνθεσης της Αντιγόνης Καββαθά, αλλά και της έκθεσης που συγκεντρώνει έργα της πορείας της τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια — μιας πορείας που τη χαρακτηρίζει πρωτίστως η προσήλωση στις δυνατότητες της ζωγραφικής τέχνης. Με τις συνθέσεις της Διαδρομής, η Αντιγόνη Καββαθά επιβεβαιώνει τις αισθητικές, πνευματικές και ηθικές αξίες της δημιουργίας της σε μια αλλοτριωμένη και ισοπεδωτική εποχή, προκαλεί το βλέμμα, απευθύνεται, αποκρύπτει και αποκαλύπτει, εγείρει ζητήματα υπαρξιακής και οντολογικής τάξεως, επικαλείται μια βαθύτερη επικοινωνία, προτάσσει μια διαφορετική αντίληψη θέασης και ερμηνείας, απεικάζει τη ζωτική της σχέση με τον κόσμο, την ιστορία και τη μνήμη. Η ζωγραφική της, ανοιχτή σε πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες, συγκροτεί ένα απρόβλεπτο σκηνικό της ανθρώπινης ζωής, που επιζητά την εμπλοκή, τη συνενοχή και την αντίδραση του θεατή.
Στις μεγάλων διαστάσεων συνθέσεις της με ακρυλικά χρώματα και κάρβουνο, η Αντιγόνη Καββαθά παρουσιάζει τις εικόνες ενός αμφίσημου κόσμου, μετέωρου ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, την ύπαρξη του πραγματικού και τον φασματικό αντικατοπτρισμό του. Μέσα από την ισχυρή και υποβλητική αποτύπωση του κάθε θέματός της καθώς και την εκφραστική ένταση και τις ποιότητες του μαύρου, του λευκού και των γκρίζων τόνων, προχωράει σε μια διαφορετική αντίληψη θέασης, απόδοσης και ερμηνείας του, εστιάζοντας σ’ εκείνο που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια. Το κάθε έργο, δουλεμένο στην επιφάνεια του χαρτιού ή του mylar, φορτίζεται από την εμφαντική σημασία που του προσδίδει και τον τρόπο με τον οποίο το δομεί και το δουλεύει.
Η έκθεση συγκεντρώνει 54 έργα μεγάλων διαστάσεων που διατρέχουν την πορεία της εικαστικού από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μία ενότητα έργων που αναφέρονται σε σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις. Το πιο χαρακτηριστικό έργο αυτής της ενότητας είναι η Διαδρομή, μια συνεχής ζωγραφική σύνθεση-ζωφόρος μήκους 18 μέτρων που θα αναπτυχθεί στους τοίχους της κεντρικής αίθουσας. Το μνημειακό αυτό έργο ανατρέχει στην Ιστορία του 20ού αιώνα, στα μεγαλύτερα γεγονότα και στις τύχες των ανθρώπων σε ταραγμένες εποχές. Η Αντιγόνη Καββαθά ανοίγει την τέχνη της σε επίμαχα ζητήματα που «περιγράφουν» και «εικονοποιούν» έναν κόσμο κατακερματισμένο, βίαιο, μεταβατικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο, έναν κόσμο που έχει απολέσει τις σταθερές, τις ιδεολογίες και τα σημεία αναφοράς του.
Μια ισχυρή ενοποιητική γραμμή διατρέχει τη δημιουργία της Αντιγόνης Καββαθά. Μια σύγχρονη αισθητική αντίληψη και οπτική. Η φύση της ζωγραφικής ως θέση, στάση και φιλοσοφία ζωής, ως μεταγραφή του κόσμου με καθαρές εικαστικές αξίες, ως διάλογος με τον χώρο του «μυστικού» και του «ασύλληπτου», της καθημερινότητας και του οικείου, της ιστορίας και της μνήμης, ως υπαρξιακό ερώτημα και ως καταλυτική συνθήκη ολοκλήρωσης και προσδιορισμού, βρίσκεται στον πυρήνα της τέχνης της. Η Διαδρομή της συναντά το φως και τη σκιά που μέσα τους αναπνέει και κινείται. Στο πλαίσιο της έκθεσης έχει εκδοθεί ομότιτλος δίγλωσσος κατάλογος.

Event Information

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ Γ. Παπανδρέου 2- Τ.Κ. 41334 Νεάπολη Λάρισας
Εγκαίνια: Πέμπτη, 25 Αγούστου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 25 Αυγούστου – 30 Οκτωρβίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 10.00 -14.00 και 18.00 – 21.00
Τηλ. 2410623615 – 616266 2410 info@katsigrasmuseum.gr   www.katsigrasmuseum.gr

Last modified: 07/09/2022