Αναστασία Κωνσταντάκου: Το δυστοπικό μέλλον με το ανόητο και αλαζονικό ανθρώπινο είδος

Τo Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών- Pandolfini και Σιατερλή παρουσιάζει την έκθεση χαρακτικής της Αναστασίας Κωνσταντάκου «Άγριο Θηρίο». Η έκθεση διαρκεί από τις 5 Νοεμβρίου ως τις 4 Δεκεμβρίου.
Η γνωστή εικαστικός και σκηνογράφος δημιουργεί εικόνες παράδοξες, συνδυάζοντας εικόνες οικοδομών υπό κατασκευή που όλοι βλέπουμε καθημερινά γύρω μας με την παρουσία άγριων ζώων μέσα σ´ αυτά.

wild beast, 30,1 x 42,1

Εργοτάξια  και  βιομηχανικά  τοπία  γίνονται  το αφιλόξενο σκηνικό φόντο που  πλαισιώνει     τις φιγούρες των ζώων, δημιουργώντας μία αίσθηση εγκλωβισμού και αλλοτρίωσης. Ο άνθρωπος, παρόλο που δεν απεικονίζεται στο έργο της Κωνσταντάκου, υπονοείται μέσα από την επέμβαση και το αποτύπωμά του  που γιγαντώνεται στο φυσικό περιβάλλον, κερδίζοντας με την απληστία και την μπουλντόζα του τον τίτλο του Άγριου θηρίου.

the throne, 42,3 x 34

Όπως σημειώνει η ίδια η χαράκτρια: «Στην απεικόνιση αυτής της ανέφικτης συνθήκης, της ύπαρξης των ζώων στο ανοίκειο περιβάλλον της συνεχούς επέκτασης και «ανάπτυξης», αποτυπώνεται η μελαγχολία του κοινού Το δυστοπικό μέλλον με το ανόητο και αλαζονικό ανθρώπινο είδος. Το είδος που θέλει να αποδείξει πως ο πλανήτης του ανήκει, ενώ η μοίρα του είναι κοινή με αυτήν των πλασμάτων που είτε εκτοπίζει, είτε μεταβάλλει το περιβάλλον τους σε κλοιό απομόνωσης και απόγνωσής τους. Αυτά τα τοπία είναι η εικόνα μιας άνυδρης ζωής, και μια προτροπή για αναστοχασμό και αναζήτηση λύτρωσης. Διαφορετικά, σε ένα κόσμο «ατελείωτο», αέναα υπό κατασκευή, χωρίς όραμα και σκοπό, που μόνο τρώει από τις σάρκες του για να μεγαλώνει, η θηριωδία θα μοιάζει να είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό».
Εξαιρετικής ποιότητας χαράξεις σε φύλλα λινόλεουμ, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, εκτυπώνονται εμπνευσμένα στο λευκό χαρτί από την Αναστασία Κωνσταντάκου, σε μαυρόασπρες και  χρωματικές αποχρώσεις, επινοημένες έτσι, ώστε να αποδίδουν  ιδιαίτερη δραματικότητα στην θεματική της.

souvenir, 47 x 66,7

Event Information

Χώρος τέχνης ETCH INK, Αργυρουπόλεως 16 και Κλεφτών & Αρματολών 20, Λυκαβηττός, Αθήνα
Εγκαίνια: Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, 18.30 – 22.30
Διάρκεια: 5 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 17.00- 21.00, Σάββατο 11.00 – 15.00
Πρόσβαση: ΜΕΤΡΟ/ στάση ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, όλα τα αστικά  λεωφορεία που διέρχονται από λεωφ. Αλεξάνδρας, στάση ΙΚΑ.
Πληροφορίες: www.athens-printmaking.com, info@athens-printmaking.com, κιν.+30 6970701213

Last modified: 01/11/2021