«Αλίμονο στους νέους…»

Ήρα Παπαποστόλου
Ιστορικός και κριτικός τέχνης

«Όχι άλλο Λαμπράκη!» αναφώνησαν πολλοί άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου μόλις έμαθαν ότι, με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα θα παραμείνει για πέντε ακόμη χρόνια διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.
Προσωπικά σέβομαι την πορεία χρόνων αυτής της γυναίκας και τη συμβολή της στην ιστορία του πολιτισμού αυτού του τόπου. Πιστεύω όμως ότι η απόφαση για παραμονή της στο τιμόνι της Εθνικής Πινακοθήκης είναι τελείως λάθος και μαρτυράει τη στασιμότητα που βιώνουμε εμείς οι νέοι άνθρωποι στο χώρο των εικαστικών.
Το πρόσωπο της Μαρίνας – Λαμπράκη Πλάκα έχει συνδεθεί με μία συγκεκριμένη εποχή στα εικαστικά δρώμενα που έχει παρέλθει και με μία τέχνη ελληνοκεντρική που δεν εκφράζει την τωρινή ελληνική τέχνη που είναι έντονα επηρεασμένη – όπως όλοι οι τομείς της ανθρώπινης και κοινωνικής δραστηριότητας – από το σύνθετο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης.
Επιπλέον, θεωρώ πως η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού μαρτυρά τουλάχιστον ασέβεια προς τους νέους ανθρώπους που είναι γεμάτοι από πτυχία, διδακτορικά και επαγγελματική εμπειρία στον εικαστικό χώρο και που τους αξίζει να πάρουν τη θέση του διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης. Πρόκειται για μία απόφαση που αρνείται την ανανέωση στον χώρο της τέχνης και μετατρέπει την Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα σε ορισμό του καρεκλοκένταυρου.

Last modified: 17/12/2017