Αδριανός Σωτήρης – «The thing-in-itself», ατομική έκθεση

 Η γκαλερί Contemporary Athens παρουσιάζει την έκτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αδριανού Σωτήρη «The Thing in Itself», σε επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη.
Στην έκθεση αυτή ο Αδριανός παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο της δουλειάς του με έργα σύνθετα, υπερρεαλιστικά, καθώς και πιο κλασικά, που προσφέρει στον επισκέπτη μια πανοραμική εικόνα του έργου του. Ο τίτλος είναι δανεικός από την Καντιανή γνωσιολογία «έχω επηρεαστεί από το πράγμα, αυτό καθ’ αυτό (thing-in-itself)…», ενημερώνει ο ζωγράφος.

Η Ζωή, λάδι σε καμβά 120Χ200εκ 2020

Όπως σημειώνει η Λουίζα Καραπιδάκη: «Οι εικονογραφίες του ακολουθούν τους προσωπικούς του εικαστικούς κώδικες και κανόνες αισθητικής και ως αναπαραστάσεις μιας άλλης «πραγματικότητας» παρακινούν τον θεατή σε μια νέα αντίληψη πραγμάτων και χώρων. Οι παραστατικές διατυπώσεις του με τις κλασικές αξίες της ζωγραφικής συνυπάρχουν με το υπερρεαλιστικό ύφος που διακατέχει το έργο του. Επινοεί περιβάλλοντα εξωπραγματικά σε ανύπαρκτους τόπους και αδήλωτους χρόνους και αφήνει να αιωρείται το μυστήριο της ίδιας της ύπαρξης.

selfportrait on a mirror, oil on canvas 50×30 cm 2019

Αλληγορίες, μυθολογικές αφηγήσεις, συμπυκνωμένες σκέψεις, επιρροές φιλοσοφικών θεωριών, προσωπικές αναζητήσεις μορφοποιούνται στους καμβάδες του Αδριανού και συνοψίζουν έννοιες ή επαναδιατυπώνουν συλλογισμούς και νοήματα. Οι φαντασιακές, πολυσύνθετες έως και παραισθησιακές συνθέσεις του με τις δαιδαλώδεις συνειρμικές αναφορές παραπέμπουν στην Πυθαγόρεια και τη δυϊστική Πλατωνική φιλοσοφία, στην αισθητηριακή αντίληψη του Καντ, αλλά και σε κβαντικές θεωρίες.

Kids playing in sand. oil on canvas100x162cm

Kid on beach a. oil on canvas 90x60cm

Ο δυναμισμός της γραφής του προέρχεται από τις αδιάκοπες εικονογραφικές και μορφολογικές του δοκιμές, αλλά και τη συνθετική του δεινότητα, με τολμηρό συνδυασμό ετερόκλητων θεμάτων…
Παράλληλα ο Αδριανός φιλοτεχνεί μια εντελώς διαφορετική σε ύφος και έκφραση ενότητα με ανθρωποκεντρικά έργα πλημμυρισμένα στο φως και το χρώμα».
Αρέσκεται ακόμη και στις αντικατοπτρίσεις σωμάτων σε καθρέπτες: «Με συγκινεί το γεγονός ότι η οπτική μας αίσθηση μπορεί να ξεγελαστεί πλήρως από μια επίπεδη επιφάνεια. Δύο κόσμοι, ο ένας υπαρκτός και ο άλλος ανύπαρκτος, αυτή είναι η αντανάκλαση», λέει ο ζωγράφος.

Profile of a lady, oil on linen 40x40cm

Head of woman, oil on linen 50x50cm – Copy

Υγεία με Θάνατο 260Χ160 εκ., 2020

Event Information

CONTEMPORARY ATHENS, Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι,
Εγκαίνια: Πέμπτη 28 Μαρτίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 28 Μαρτίου – 20 Απριλίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-20.00 Σάββατο, Σάββατο: 10.00-15.00
Πληροφορίες: +30 6980306941  www.contemporaryathens.com ,  contemporaryathens@gmail.com   @contemporaryathens F: Contemporary Athens

 

 

Last modified: 27/03/2024