Αγνή Χρονοπούλου – Η φθορά, ο χρόνος, η στιγμή, οι μύθοι

Η Art Zone Gallery 42 Athens παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Αγνής Χρονοπούλου «Ο Κήπος των Εσπερίδων».
Η Αγνή Χρονοπούλου είναι μία καλλιτέχνιδα που καθόλη τη διάρκεια της εικαστικής της πορείας, έχει χρησιμοποιήσει πολλά διαφορετικά εκφραστικά μέσα και τεχνικές: καλούπια, γλυπτά από χαρτί, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο. Κι αυτό γιατί για κείνη, το μέσο είναι ο διάμεσος για  να αρθρώσει εικαστικό λόγο και να εκφράσει τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις της. Στην καινούργια ατομική της έκθεση με τίτλο «Ο Κήπος των Εσπερίδων», δημιουργεί ένα φωτογραφικό έργο από μοντάζ καλειδοσκοπικών θραυσμάτων, μία σειρά από ψηφιακές φωτογραφίες που εμπεριέχουν και επικεντρώνονται στα θέματα που ενδιαφέρουν, που απασχολούν την καλλιτέχνιδα, όπως  είναι: η φθορά, ο χρόνος, η στιγμή, οι μύθοι, τα βιβλία του Ελύτη και του Καβάφη.
Για τη νέα δουλειά της Αγνής Χρονοπούλου γράφει η Κριτικός Τέχνης και Επιμελήτρια Εκθέσεων Έφη Μιχάλαρου, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών- AICA HellasΑγνή Χρονοπούλου «Ο Κήπος των Εσπερίδων»

«Η Απαράμιλλη Ομορφιά του  Κήπου των Εσπερίδων»

Η Αγνή Χρονοπούλου εκθέτει μία σειρά από φωτογραφίες που πραγματοποιήθηκαν τη δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού και της καραντίνας,  όπου η καλλιτέχνιδα έχει το χρόνο να καταγράψει και να παρατηρήσει ενδελεχώς, όλα όσα ο αμφιβληστροειδής, δεν παρατηρεί σε στιγμές που οι ρυθμοί της ζωής είναι πολύ πιο έντονοι. Ενσκήπτει έτσι, ενδελεχώς πάνω στη φύση και μέσα από μία προσωπική διαδρομή, εναρμονίζεται με την αρχέγονη πορείας της,  από όπου και δημιουργεί την εικαστική ενότητα «Ο Κήπος των Εσπερίδων». Φωτογραφίες που εμπεριέχουν πολλαπλές αναγνώσεις και σχόλια για τη φύση, που τόσο την χρειαζόμαστε και τόσο βάναυσα της συμπεριφερόμαστε μέσα από την κερδοσκοπία και την καταστροφή, αλλά που ταυτόχρονα δεν μπορούμε ν’ αντισταθούμε στην απαράμιλλη ομορφιά και σοφία της.Αγνή Χρονοπούλου «Ο Κήπος των Εσπερίδων»
Έτσι μέσα από την αφαίρεση, η καλλιτέχνιδα, μετατρέπει τα φύλλα και τα φυτά, σε ελεύθερες γλυπτικές φόρμες, αφού καθ’ όλη την διάρκεια της εικαστικής της πορείας, έχει χρησιμοποιήσει πολλά διαφορετικά εκφραστικά μέσα και τεχνικές όπως: καλούπια, γλυπτά από χαρτί, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο. Το μέσο για εκείνη δεν είναι ο σκοπός, αλλά  ο διάμεσος, για  να αρθρώσει εικαστικό λόγο και να εκφράσει τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις της. Σε μία δυστοπική περίοδο της ανθρωπότητας, όπου το φως μοιάζει να έχει σκοτεινιάσει, να έχει χαθεί και το τοπίο στο μέλλον να είναι θολό και αβέβαιο με συζητήσεις περί εξαϋλοποίησης της τέχνης, εκείνη επανεξετάζει τον κόσμο ”…Από διαφορετική οπτική γωνία και σε διαφορετική κλίμακα. Ξεκίνησα ένα έργο, έναν κόσμο χρωμάτων και σχημάτων, από την παρατήρηση των φυτών”, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, και  μέσα από την έκρηξη χρωμάτων και σχημάτων, την αφαίρεση και τις νέες φόρμες που ανακύπτουν, η Αγνή Χρονοπούλου, συνθέτει ένα νέο αφήγημα, όπου ο θεατής  ακολουθεί μία εικαστική διαδρομή, όπου ο ρεαλισμός και το όνειρο συνυπάρχουν σε έναν καινούργιο κόσμο, τον δικό της κόσμο, όπου μέσα από την δυστοπία, τον φόβο και την αμφιβολία, στο  συλλογικό και το προσωπικό ασυνείδητο, ξεπροβάλλουν: η χαρά, το φως και η αισιοδοξία.Αγνή Χρονοπούλου «Ο Κήπος των Εσπερίδων»
Στην καινούργια της ατομική  έκθεση, στην Γκαλερί Art Zone 42, με τίτλο «Ο Κήπος των Εσπερίδων», δημιουργεί ένα φωτογραφικό έργο από μοντάζ καλειδοσκοπικών θραυσμάτων, μία σειρά από ψηφιακές φωτογραφίες, που επικεντρώνονται στα θέματα που την ενδιαφέρουν και την απασχολούν όπως: η φθορά, ο χρόνος, η στιγμή, οι μύθοι, τα βιβλία του Ελύτη και του Καβάφη. Ενώ μέσα από αυτή την καινούργια ενότητα, παρατηρούμε την σύνδεση των έργων της καλλιτέχνιδας, με το βιβλίο που δημιούργησε πριν από τέσσερα χρόνια με θέμα “Τα 1001 χρώματα”, αλλά και το παραμύθι “1000 και μία νύχτες” με την ανατολίτικη ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τον αρχαιοελληνικό μύθο του “Κήπου των Εσπερίδων”, που είναι πολύ δυτικός, αλλά για εκείνη, είναι ο τέλειος συνδυασμός και η πηγή έμπνευσης, από όπου απορρέει μία σχέση διαχρονική και επίκαιρη ταυτόχρονα.

Event Information
Art Zone 42, Βασ. Κωνσταντίνου 42, Καλλιμάρμαρο
Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Μαρτίου
Διάρκεια έκθεσης: 17 Μαρτίου- 8 Απριλίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 15.00 – 21.00, Τετάρτη & Σάββατο: 11.00-15.00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.
Πληροφορίες: Τηλ: 2107259549, www.artzone42.gr

 

Last modified: 20/03/2023