Αγιογραφίες του Γιώργου Κόρδη στο Αγρίνο

Την προσωπική του έκθεση «Φως εκ Φωτός» παρουσιάζει ο αγιογράφος Γιώργος Κόρδης στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου. Η έκθεση διαρκεί από τις 9 Δεκεμβρίου ως τις 31 Ιανουαρίου. Φορητές εικόνες στις οποίες αποτυπώνονται μορφές Αγιορειτών αγίων, γεγονότα της Θείας Οικονομίας, καμωμένες με αυγοτέμπερα πάνω σε μουσαμά, χειροποίητο χαρτί, ξύλο, αλλά και σε υπολογιστή-ταμπλέτα!

Γιώργος Κόρδης

Ο Γιώργος Κόρδης, έχοντας τη βυζαντινή ζωγραφική ως γλώσσα «μητρική», πετυχαίνει μια πολύ σύγχρονη απόδοση πανίερων προτύπων, ωστόσο απόλυτα συμβατή με τον λειτουργικό, λατρευτικό και παιδευτικό ρόλο της θρησκευτικής εικόνας στη ζωή της Εκκλησίας μας. Ένα εικαστικό ιδίωμα που τον έχει καθιερώσει εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναφέρει χαρακτηριστικά για τον καλλιτέχνη: «Ο Κόρδης είναι γνησίως παραδοσιακός επειδή δεν είναι συντηρητικός, επειδή δεν εστράφη προς το παρελθόν εν αναμονή μαγικών λύσεων, ούτε εκτιμά το παλαιόν απλώς και μόνον επειδή είναι παλαιόν. Εύρε το αληθές, αξιολογικώς, εντός του παλαιού, χρονικώς. Και κατάφερε να εγγίση τας χορδάς της ψυχής των συγχρόνων του, των συγχρόνων μας, να πείση δια τους ανεκτιμήτους πνευματικούς θησαυρούς της Ορθοδόξου Παραδόσεώς μας, εις μιαν εποχήν, η οποία δυστυχώς, ταυτίζει την παράδοσιν με άγονον συντηρητισμόν».

Άγιος Μάξιμος Ομολογητής, Αυγοτέμπερα σε ξύλο, 35Χ35 εκ.

Ιδιαιτερότητα της έκθεσης αποτελεί μια εικονογραφική ενότητα έργων δουλεμένη στο τάμπλετ, για τον χαρακτήρα και τη σημασία των οποίων ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς επισημαίνει: «Στα πρόσφατα χρόνια, ο Γ. Κόρδης ανοίγεται σε έναν κριτικό διάλογο με τη Δύση. Τολμηρός αλλά και μπροστάρης δείχνεται και στα ζωγραφικά του μέσα. Δοκιμάζοντας τα τελευταία χρόνια το τάμπλετ, παράγει ματιέρες, που δύσκολα βγαίνουν με συμβατικό τρόπο. Δεν τον απασχολεί η ευκολία, ούτε και η τεχνητή αρτιότητα του ψηφιακού μέσου. Εκείνο που αποζητά και βλέπει ως δυνατότητα, είναι το πώς της εικαστικής αντιμετώπισης μιας νέας φόρμας∙ πώς δηλαδή επιτυγχάνεται μέσα από το χρώμα και τη σύνθεση μια νέα απόδοση των αγίων προσώπων και γεγονότων».
Την έκθεση του Γιώργου Κόρδη θα εγκαινιάσει δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου.

Ευαγγελισμός, Αυγοτέμπερα σε ξύλο, 100Χ70 εκ.

Event Information
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 9 Δεκεμβρίου – 31 Ιανουαρίου 2020
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 – 13.30 & 18.00 – 20.30
Κυριακή 10.30 – 13.30,  Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: τηλ. 26413 060419,  e-mail: pinakothiki@agrinio.gr, www.dipinag.gr

 

Last modified: 03/12/2019