Έφυγε από τη ζωή ο εικαστικός Κορνήλιος Γραμμένος

Η ανάρτηση της Γιάννας Γραμματοπούλου μας συγκλόνισε χθες αργά το απόγευμα όταν μας ενημέρωνε για το θάνατο του διακεκριμένου εικαστικού και φίλου Κορνήλιου Γραμμένου. Ήταν τόσο ξαφνικό…  «…πάντα ξέρουμε από την αρχή τι θα κάνουμε, ξέρουμε και πού θα πάμε…» μας έλεγε σε μια συζήτηση στο Art22 για την υπέροχη έκθεση του «σκουλπτούρα emfatica 39+1 έργα». Δεν ήταν όμως μοιρολάτρης. Κάθε άλλο, ήταν ένα καλλιτέχνης ανήσυχος, ζωντανός, καλλιεργημένος και αφοσιωμένος στην τέχνη. Αρκούσε ένα απλό κέντρισμα για να ανοίξεις μαζί του μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από την τέχνη.
Ο Κορνήλιος Γραμμένος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Κολωνίας (Koelner Werkkunstschule) στη Γερμανία.

Φοιτητικά χρόνια. Ο Κορνήλιος Γραμμένος, 1985, atelier στην Κολονία, Alteburgerstr. 34, Κολωνία

Η πρώτη του έκθεση στην Ελλάδα πραγματοποιήθκε το Μάιο του 1985 στην Gallery 3 της οδού Φωκυλίδου. «Σ΄ εκείνη την έκθεση είχα πουλήσει πέντε έργα. Ήταν κάτι που δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δεν με γνώριζε κανένας» θυμόταν.
Σταθμούς στην καριέρα του θεωρούσε την παραμονή του στη Ρώμη (1988 – 1991) Νέα Υόρκη (1991 – 1992) και Σαν Φρανσίσκο (1999 – 2000).
«Η τέχνη ήταν πάντα σιωπηλή και ποτέ δεν έβγαινε σε πρώτο πλάνο, έπρεπε εσύ να πας να τη βρεις. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης» έλεγε. «Η δική μου ενέργεια και η πίστη σ’ αυτό που κάνω είναι το εμφύσημα της ζωής. Αυτό είναι. Μπορούνε τρεις άνθρωποι να κόψουν με τη σέγα ένα ξύλο. Τρεις άνθρωποι να βουτήξουν το πινέλο μέσα στο κόκκινο του καδμίου και να ζωγραφίσουν. Ο καθένας θα έχει μια διαφορετική ενέργεια που θα αποτυπώνεται πάνω στο αντικείμενο. Αυτό άλλωστε είναι και η αρχή της ζωγραφικής. Δηλαδή αν δείτε έναν Μοράντι δίπλα σε έναν Πόλοκ και δίπλα στον Πόλοκ έναν Χουάν Γκρις, θα δείτε ακριβώς  την ενέργειά που εμφύσησε καθένας από τους τρεις επάνω στον καμβά του ή στο γλυπτό του. Για μένα είναι θεμελιώδες αυτό». Θεωρούσε τον εαυτό του έναν συνειδητοποιημένο μοντέρνο καλλιτέχνη «Είναι καλό για τον καλλιτέχνη να προβλέπει λίγο, όσο κι αν λέμε ότι το έργο είναι απρόβλεπτο και δεν ξέρω τι θα κάνω. Εμείς οι μοντέρνοι, πάντα ξέρουμε από την αρχή τι θα κάνουμε, ξέρουμε και πού θα πάμε. Σίγουρα δεχόμαστε εκπλήξεις από τις αλλαγές που γεννά το ίδιο το προτσές που φτιάχνω το έργο, το δημιουργώ – γιατί η δημιουργία είναι πάντα ανοιχτή σε όλα- αλλά λίγο πολύ ξέρουμε που θα πάμε, γιατί γνωρίζουμε και τη γλώσσα».


 Κορνήλιος Γραμμένος: Η Τέχνη ήταν πάντα σιωπηλή

Κορνήλιος Γραμμένος: Αινίγματα προς αποκρυπτογράφηση

Κορνήλιος Γραμμένος: Κάνουμε τέχνη προσπαθώντας να διευρύνουμε τη συνείδησή μας

Last modified: 04/04/2021