Έργα της Λούλας Παπαδοπούλου στις Βιτρίνες του ΟΤΕ

Τα παράθυρα είναι εκεί για να ταξιδεύουν τη μάτια.
Για να αποκαλύπτουν ορίζοντες…
Οδυσσέας Ελύτης

Την έκθεση «Ματιές» της Λούλας Παπαδοπούλου, παρουσιάζουν οι Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση διαρκεί από τις 18 Απριλίου ως τις 2 Μαΐου. Η Επιμέλεια είναι του Γιάννη Αργυριάδη και το κείμενο της Αγγέλικας Παναγιωτίδου.

Η Λούλα Παπαδοπούλου αποτυπώνει στα έργα της την πραγματικότητα, παίζοντας  ταυτόχρονα ένα εσωτερικό παιχνίδι φαντασιώσεων, όπου τα δεδομένα των αισθήσεων μας ανταλλάσσουν και μεταμορφώνουν την αντίληψή μας για τον κόσμο.

 

 

Λούλα Παπαδοπούλου – Γιάννης Αργυριάδης στη Βιτρίνα.      Φωτογραφία Βασίλης Βαρσακέλης

Οι υποκειμενικές στιγμές δίνουν μια ατμοσφαιρική διάθεση, ώστε το εντός να απεικονίζεται άριστα και στο εκτός και αντίστροφα, από το μέσα, μας καλεί να ατενίζουμε μαζί της ξανά το έξω, με τη μορφή ενός τοπίου που παρατηρούμε από το παράθυρο. Τα έργα απεικονίζουν ουσιαστικά μια σκηνοθετημένη πραγματικότητα. Υπάρχει μια δραματουργία στη βάση τους. Ο θεατής αναρωτιέται τι προηγήθηκε και τι θα επακολουθήσει. Ένα παιχνίδι απουσίας – παρουσίας παίζεται με την συμμετοχή του έτσι όπως η φορμαλιστική εικόνα επεκτείνεται στο πλάι. Οι τεχνικές, οι δομές, οι φόρμες και η χρωματική παλέτα είναι ο διάμεσος του εντός με το εκτός. Σαν αυτόματη γραφή επικοινωνεί τον εσωτερικό της κόσμο με τον εξωτερικό. Η τάξη και η ησυχία που επικρατούν στους πίνακες κρύβουν μια εσωτερική ένταση, η απουσία υποδηλώνει την παρουσία και η στατικότητα μια κρυφή κίνηση. Με αυτούς τους μηχανισμούς τα έργα εμπεριέχουν ροή και ανατροφοδότηση, χαρίζοντάς μας μία πολύπλευρη ματιά της πραγματικότητας.
 Αγγέλικα Παναγιωτίδου

 

 

 

 

 

Last modified: 19/04/2021