Έργα βγαλμένα από ηφαίστεια

Ευανθία Τζιμούρτα
Διεθνή - Ελεύθερα Θέματα

Επιβλητικές, πολύχρωμες υφές ξεπροβάλουν μέσα από τους πίνακες του Dylan Gebbia-Richards σα να θέλουν να ξεφύγουν απ’ τον καμβά.
Τα τραχιά έργα του αντικατοπτρίζουν τη δομή των φυσικών μορφών όπως ο τετηγμένος βράχος ή τα κοράλλια. «Βλέπω τα έργα μου ως δικά τους τοπία», λέει ο Gebbia-Richards στο Colossal web mag. «Επιτρέπω την κινητήρια δύναμη πίσω από όλα τα φυσικά φαινόμενα, να σμιλεύσει τις δομές των έργων μου».
Ο Gebbia-Richards εμπνέεται από την απεραντοσύνη του φυσικού κόσμου και τα έργα του εξερευνούν την αισθητική που ενώνεται ανάμεσα στη μικροσκοπική και τη μακροσκοπική οπτική. «Το τεράστιο μέγεθος του φυσικού κόσμου που προκαλεί δέος… Τα τοπία που είναι τεράστια φαίνονται ταυτόχρονα οικεία. Διαισθητικά αυτοί οι μεγάλοι χώροι δημιουργούν την αίσθηση του εναγκαλισμού».
Ενώ οι πίνακες του Gebbia-Richards ποικίλουν σε μέγεθος, είναι όλοι φτιαγμένοι έτσι ώστε να κατακλύζουν το θεατή. «Μερικές φορές αυτό επιτυγχάνεται στην κυριολεξία, όπως στις εγκαταστάσεις μεγέθους δωματίου», λέει. «Αλλά ακόμη και με τους μικρότερους πίνακές μου, αναζητώ το έργο που επεκτείνεται προς τα έξω, προσπαθώντας να δώσω την αίσθηση ενός χώρου που είναι πολύ μεγαλύτερος». Όπως κάποιος απολαμβάνει να βλέπει την ομορφιά και το μεγαλείο μιας οροσειράς, έτσι και τα συγκεκριμένα έργα μεγάλης κλίμακας εμπνέουν και δίνουν ευχαρίστηση στο θεατή, που παράλληλα απολαμβάνει και τη μαγεία της χρωματικής παλέτας.
Τα έργα του καλλιτέχνη φαίνονται σαν να έχουν δημιουργηθεί μέσα από μια ηφαιστειακή έκρηξη. Για να μιμηθεί αυτή τη διαδικασία, χρησιμοποιεί πηχτή μπογιά και σταγόνες κεριού. «Αρχικά βρήκα το στάξιμο και το πιτσίλισμα του λιωμένου κεριού πολύ ικανοποιητικό… Βρήκα ενδιαφέρον στην ποιότητα και την υφή των στιγμάτων που δίνει το λιωμένο κερί. Με ικανοποιούσαν  πολύ τα χαοτικά σχέδια από τις πιτσιλιές που σχημάτιζε πάνω στο χαρτί το λιωμένο κερί».
Τα έργα του δημιουργούνται με το διαχωρισμό των σημείων με τα στίγματα (τις σταλαγματιές) και τα πιτσιλίσματα. Είναι αυτές οι τυχαίες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων χρωστικών ουσιών, των στιγμάτων και του πιτσιλίσματος που δημιουργούν αυτή την υφασμένη υφή του Gebbia-Richards και αποτελούν την υπογραφή του στη συγκεκριμένη τεχνική.

Last modified: 19/10/2018