Σημαντικοί σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες με ιδιαίτερα έργα τους ο καθένας συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση με θέμα το Παιχνίδι στην αίθουσα τέχνης Alma. Αφηγούμενοι μικρές ιστορίες – άλλοτε προσωπικές και άλλοτε σχολιάζοντας όλο το “χωράφι” της ιστορίας της τέχνης -, δημιουργούν στον θεατή ερωτήματα σε σχέση με τις παιδικές του αναμνήσεις, επιθυμίες ή εμμονές. Έρωτας, επιθυμία για επιστροφή στο “σπίτι”, διάθεση για “παιχνίδι”, όλα βρίσκονται συγκεντρωμένα σε μία έκθεση ιδιαίτερου εικαστικού ενδιαφέροντος.
Προσωπικά, με εντυπωσίασε ένα από τα έργα του Ανδρέα Βούσσουρα: Με αναφορές σε έργα σημαντικών ζωγράφων για την ιστορία της τέχνης καθώς και στην pop art, «παίζει» με την έννοια της επανεγγραφής και με την έννοια του «κάδρου μέσα στο κάδρο». Για πλαίσιο του έργου του επιλέγει τον πίνακα ενός Μοντριάν ενώ στο κεντρικό του θέμα «παίζουν» ο ζωγράφος Βαν Γκογκ με φιγούρες από κινούμενα σχέδια, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η διάκριση μεταξύ εμπορικής και υψηλής τέχνης.
Αναφορές στην ιστορία της τέχνης υπάρχουν και στα έργα της Νατάσσας Πουλαντζά η οποία όμως «παίζει» και με τα όρια του κιτς, ενώ η σχέση με την ποπ αρτ είναι εμφανής και στα έργα των Μάριου Φούρναρη και Κωνσταντίνου Πάτσιου.
Το «παιχνίδι» του έρωτα υπάρχει ολοζώντανο στα έργα του Μιχάλη Μανουσάκη, με την απλή, ουσιαστική και γεμάτη συμβολισμούς γραφή του.
Ο Τάσσος Μισσούρας μας ταξιδεύει στο κόσμο των παιδικών ονείρων και ο Θεόφιλος Κατσιπάνος μας υποδεικνύει την έννοια του «παιχνιδιού» στην πιο πραγματική του ίσως διάσταση.
Πολύ ιδιαίτερο θα χαρακτήριζα το έργο της Ειρήνης Ματσούκη λόγω της έντασης που μεταφέρει στον θεατή με τον τρόπο που μπορεί και «ζωγραφίζει το συναίσθημα». Ιδιαίτερο και το έργο του Μανώλη Μπιτσάκη στο οποίο ο ζωγράφος περιγράφει με τον πολύ δικό του τρόπο την απλότητα αλλά και την πολυπλοκότητα της παιδικής ψυχής.
Τα έργα των ζωγράφων σίγουρα μαρτυρούν ότι το παιδί και το παιχνίδι έχουν να κάνουν με προσωπικά βιώματα και ιδιαίτερες ψυχικές και συναισθηματικές καταστάσεις.
‘Όμως, πηγαίνουν το θέμα και ένα βήμα πιο πέρα: χάρη στο παιχνίδι μαθαίνουμε, δημιουργούμε πολιτισμό και ταυτόχρονα τον κρίνουμε.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχχνες: Τάσσος Μισσούρας,Μιχάλης Μανουσάκης,Μανώλης Μπιτσάκης,Γιάννης Αδαμάκης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ειρήνη Ματσούκη, Βάνα Φερτάκη, Ανδρέας Βούσσουρας, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Μάρτιν Ντόνεφ, Κώστας Λάβδας, Κωνσταντίνος Πάτσιος,Νατάσσα Πουλαντζά, Μάριος Φούρναρης, Θεόφιλος Κατσιπάνος. Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης
Last modified: 27/09/2021