Ένας χαοτικός, αλλά ανθρώπινος κόσμος του Νίκου Κυριακόπουλου

Την έκθεση του «The Drawing Project – Works On Paper – Complete Series» παρουσιάζει ο Νίκος Κυριακόπουλος στο χώρο τέχνης «16 Φωκίωνος Νέγρη»  από τις 7 και ως το τέλος Δεκεμβρίου.
Τετρακόσια έργα, συγκομιδή της εργασίας του καλλιτέχνη τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζονται υπό την μορφή μιας εγκατάστασης που προσομοιάζει σε ένα γιγάντιο τετράδιο σχεδίων. Κοινός άξονας των εκτιθέμενων έργων δεν είναι άλλος παρά το σχέδιο ως αυτοτελές μέσο έκφρασης. Ο Κυριακόπουλος συνειδητά επιλέγει τα πλέον απλά υλικά, μολύβια, μελάνια, λαδοπαστέλ και την επιφάνεια του χαρτιού, προτείνοντας ζωγραφικές εικόνες λιτές και απέριττες, μένοντας μακριά από κάθε καλολογική επίδειξη.

Birth of Venus, Miami version, χρωματιστό μολύβι σε χαρτί, 35 x 50 εκ

Ο κόσμος του, χαοτικός, οργιώδης, ερωτικός και σκανταλιάρικος μα πρωτίστως βαθιά ανθρώπινος. Στο έργο του συνυπάρχουν μεγάλοι ζωγράφοι από την Ιστορία της Τέχνης με κυρίαρχη φιγούρα αυτή του Lautrec, ζευγάρια που ερωτοτροπούν, conquistadors, Κένταυροι, λουόμενοι, θαμώνες των Αμερικανικών dive bars, ο Δον Κιχώτης.
Ο Ιστορικός Τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, μεταξύ άλλων, σημειώνει για το έργο του: «Οι φιγούρες του Νίκου Κυριακόπουλου έχουν μια ζωντάνια, μια αμεσότητα αίσθησης, διατηρούν μια συγκίνηση από τον άνθρωπο που είναι και ο θεματογραφικός πυρήνας της έκθεσης. Ειδικά στα έργα που απεικονίζεται ο ζωγράφος μπροστά στο μοντέλο, μεταγράφει το δικό του ψυχικό κλίμα· ένα κλείσιμο του ματιού στην ιστορία της τέχνης, όπου ο δημιουργός και το αντικείμενο του πόθου, μπολιάζονται με μια βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση η οποία μπορεί να συγκριθεί με το ερωτικό πάθος.

Ο Έρωτας, ο Lautrec και η Χορεύτρια, μελάνι και κολάζ σε χαρτί, 35 x 50 εκ

Ο κόσμος του Ν.Κ. είναι ένας κόσμος πραγματικός, ακόμη κι όταν πηγαίνει πίσω στο χρόνο, σάρκινος. Δεν γνωρίζει την πολυτέλεια της μοναξιάς, μα ούτε και τις άδειες ώρες της πλήξης και της ονειροπόλησης. Ο κόσμος του είν’ αυτός που γνωρίζουμε το πρωί στην παραλία, το βράδυ στο μπαρ, ένας κόσμος σε κοινωνία.

Paribaba, νερομπογιά σε χαρτί, 24 x 32 εκ

Η σύνθεσή του, το χρώμα του, η φιγούρα του, είναι αίσθηση, όπως κι αυτή η αμεσότητα στο αίσθημα είναι που καταξιώνει τα ζωγραφικά του στοιχεία. Ο Ν.Κ. έχει αυτό το ιδιαίτερο: κάνει γνήσια ζωγραφική που σε συγκινεί απλά και αβίαστα, χωρίς ν’ απαιτεί πολύπλοκους αναβαθμούς μύησης. Ο καθένας θα βρει εκεί μέσα κάτι δικό του, ανάλογα με τη στάση μπροστά στη ζωή και τις παραστάσεις του. Μα θα βρει οπωσδήποτε κάτι. Κι αυτό είναι μεγάλη περιουσία για τον καλλιτέχνη, μα και συνολικά για το προχώρημα της ζωγραφικής στον τόπο».
Διοργάνωση: Νίκος Κυριακόπουλος Επιμέλεια: Pencil Squad Studio

Fragonard στη Ρώμη, χρωματιστό μολύβι σε χαρτί, 20,3 x 15 εκ

Event Information

Φωκίωνος Νέγρη 16, 11257 Αθήνα
Εγκαίνια: Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, 18.00-21.00
Διάρκεια έκθεσης: 7  – 30 Δεκεμβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή: 18.00-21.00, Σάββατο 12.00 – 20.00 Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: 21088246811 https://16fokionosnegri.gr / 

 

Last modified: 12/01/2023