Ένας παθιασμένος άνθρωπος της διαφήμισης 

Γιάννης Τζιμούρτας
Δημοσιογράφος

 Μας θυμίζει το αποτύπωμα μιας ολόκληρης εποχής                                                                                                                  

Λοιπόν, ο Τάκης Καλαντίδης είναι φίλος μου. Πρώτα φίλος και μετά συμπατριώτης. Ούτως ή άλλως αυτός είναι από τα Σέρρας κι εγώ από χωριό. Άρα ταξικά μας χωρίζουν… 45 χιλιόμετρα.
Οι επαγγελματικοί μας δρόμοι ήταν συγγενικοί και παράλληλοι. Τις εποχές που ο Καλαντίδης δημιουργούσε δεν είχαμε συναντηθεί ακόμη. Άλλωστε ως δουλευταράδες δεν είχαμε και πολύ χρόνο για βεγγέρες και συναθροίσεις.
Για αρκετά χρόνια έβλεπα εντυπωσιασμένος τις δουλειές του, τις συζητούσα με συναδέλφους, έβλεπα πόσο επηρέαζαν τον κόσμο… Πού να φαντάζομαι λοιπόν ότι μ΄ αυτόν το Σερραίο θα βρισκόμασταν (με μεγάλη καθυστέρηση) και καρμικά θα δέναμε σαν δυο σταγόνες νερό από τον Αι Γιάννη.
Ο Τάκης Καλαντίδης όντως υπήρξε ένας πολυτάλαντος γραφίστας και παθιασμένος άνθρωπος της επικοινωνίας πολιτικής και εμπορικής.

Ευρωεκλογές 1984

Όπως γράφει για τον Καλαντίδη ο κορυφαίος κειμενογράφος, ένας από τους γκουρού της διαφήμισης στα χρόνια της μεγάλης άνθησης, ο Κώστας Γκόμπλιας, «…η πορεία του και η δουλειά του, δεν είναι μόνο ένας προσωπικός δρόμος, αλλά και μια αποτύπωση της εποχής από μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική. Με αθωότητα και συνάμα με γενναιότητα αντιμετώπισε μικρά και μεγάλα θέματα με αξιοπρόσεχτη επιτυχία. Και πάντα νομίζεις ότι υπάρχει αυτή η άγνοια κινδύνου, χαρακτηριστικό προσόν για τους πρωτοπόρους…».
Ο Τάκης Καλαντίδης αποφάσισε να μας χαρίσει την εμπειρία περίπου πέντε δεκαετιών με την εντυπωσιακή έκδοση «Τάκης Καλαντίδης – 45 χρόνια τέχνη στην Επικοινωνία». Το κείμενο του Κώστα Γκόμπλια που προηγήθηκε είναι απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου.

Εκλογές 1981

Εκλογές 1981

 

Σημαντικό μέρος της πολιτικής και της οικονομίας από τη δεκαετία του 70 και εντεύθεν αποκαλύπτεται στο ξεφύλλισμα αυτής της έκδοσης. Και βέβαια η αισθητική της διαφήμισης που είναι και η αισθητική της κοινωνίας. Όπως συμπληρώνει ο Κ. Γκόμπλιας «Έτσι η δουλειά που θα δείτε δεν είναι ένα μόνο ξεδίπλωμα ενός μεγάλου, πολύ μεγάλου ταλέντου, αλλά και το ξεδίπλωμα μιας σημαντικής δραστηριότητας, όπως είναι η διαφήμιση».

Εκλογες 1985

Εκλογές 1985

Ο Καλαντίδης είναι ένα μεγάλο ταλέντο που ξεπήδησε μέσα από ένα άνθρωπο που φλεγόταν να δημιουργήσει. Συμφωνούμε όλοι ότι η αγάπη για τη δουλειά, το πάθος – ή όπως αλλιώς θέλετε να ονομάσουμε αυτή τη φλόγα, είναι που καθοδηγεί σε μια αξιοπρόσεκτη επαγγελματική πορεία. Σε μια τέτοια πορεία δεν υπάρχει ίχνος επιτήδευσης, προσποίησης. Όλα είναι αυθεντικά και παθιασμένα. Όπως είπε ο Steve Jobs«Ο μόνος τρόπος για να κάνεις σπουδαία δουλειά είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις».

Εκλογές 1989

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο θα συναντήσετε διαφημιστικές καταχωρήσεις, που θα σας εντυπωσιάσουν, θα σας θυμίσουν κάποιες εποχές, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια ψυχαναλυτική αναδρομή σε μια εποχή τόσο κοντά και τόσο μακριά μας. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές από τις καταχωρήσεις αυτές προϋπήρξαν της ιδιωτικής τηλεόρασης και του καταιγισμού της διαφήμισης που έφερε και βέβαια πολύ πριν «η ζωή μας χωρέσει σε ένα κινητό».

Εκλογές 1989


Γράφει ο Τάκης Καλαντίδης κλείνοντας συνέντευξη του που δημοσιεύεται στο τέλος του βιβλίο του: «Επειδή η διαφήμιση είναι εφήμερη, όπως και η ζωή, είπα να συγκεντρώσω σε αυτήν την έκδοση όσα έκανα – έτσι για να θυμηθώ τους σταθμούς μιας διαδρομής αλλά και για να συγκρατήσω κάπως το χρόνο – αν αυτό είναι δυνατό».
Και μια συμβουλή, αν δίδασκα σε σχολή γραφιστικής, επικοινωνίας και ΜΜΕ αυτή την έκδοση θα την σύστηνα ως απαραίτητο εγχειρίδιο. 

1978

 

1976

1984

 

1983

1986

2002

Last modified: 06/11/2021