Έλληνες Χαράκτες στην Ιαπωνία

Μια σημαντικήέκθεση, με θέμα την σύγχρονη Ελληνική χαρακτική, προετοιμάζει η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στην Ιαπωνία. Σαράντα ένα χαρακτικά έργα από 26 καλλιτέχνες, μέλη της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, θα αποτελέσουν μια  περιεκτική αναφορά της Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής των πέντε τελευταίων ετών.
Η έκθεση θα διεξαχθεί σε δυο φάσεις. Η πρώτη θα λάβει μέροςστον εκθεσιακό χώρο του Washi-no-Sato, 19 με 26 Ιούνιου του 2021. Το Washi-no-Sato βρίσκεται στα βορειοδυτικά της επαρχίας  Saïtama, 70 χλμ από το Τόκυο. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαστήριο παραγωγής χειροποίητου χαρτιού και είναι ένα από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η έκθεση  θα γίνει στο Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκυο.

Αναστασία Κωνσταντάκου

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολύχρονης συνεργασίας της  Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών (EEX) και της Japan Print Society η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019 με τις εκθέσεις Σύγχρονης Ιαπωνικής Χαρακτικής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στο Washi-no-Sato και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Τέχνης του Τόκυο.
Η φετινή ανταλλαγή με την Japan Print Society θα συμπεριλαμβάνει και μια έκθεση Σύγχρονης Ιαπωνικής Χαρακτικής στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου στου Ζωγράφου, προγραμματισμένη για τον Μάϊο του 2021.

Μαρίνα Προβατίδου

Η συνεργασία αυτή εντάσσεται σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα της ΕΕΧ για διεθνείς ανταλλαγές εκθέσεων σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς του εξωτερικού, στο οποίο εντασσόταν και η έκθεση της ΕΕΧ στο Ιάσιο της Ρουμανίας  τον περασμένο Ιανουάριο. Σκοπός είναι να  καλλιεργηθεί  η αντίληψη του κοινού για την Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη και για τη συνεισφορά των Ελλήνων Χαρακτών στην ανάπτυξη της. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ΕΕΧ.

Μαρία Κομπατσιάρη

Συγκεκριμένα στην έκθεση παρουσιάζουν έργα τους οι καλλιτέχνες: Αγγελόπουλος Χρήστος, Αννιτσάκης Οδυσσέας, Αρβανίτης  Ζαχαρίας,  Βαλέρη Αντιγόνη,  Βασιλάκου Αργυρή,  Βελέτζας  Λευτέρης,  Γεωργά  Ματίνα, Κομπατσιάρη  Μαρία,  Κουμαντάκη  Δήμητρα,  Κωνσταντάκου  Αναστασία,  Κώτσιου  Ντίνα, Μαυροειδή Βάντα,  Μαχαιρίδη Ευστρατία,  Μικρού  Αναστασία,  Μονογυιός Ιωάννης, Μπενάκη Πολυτίμη,  Μπογιατζής  Δημοσθένης,  Ξυλά – Ξαναλάτου  Ίρις, Παπαδοπούλου Σοφία,  Πετροπούλου – Δημητράκη  Δήμητρα,  Προβατά  Έλενα,  Προβατίδου  Μαρίνα,  Σιατερλή Δήμητρα,  Σταυρακαντωνάκης  Νίκος,  Σχοινά  Μαίρη και  Φαλκώνης  Μιχαήλ
https://haraktes.gr/en/

Last modified: 26/04/2021