Έλληνες καλλιτέχνες στη Διεθνή Μπιενάλε Τέχνης του Πεκίνου

Η Διεθνής Μπιενάλε Τέχνης του Πεκίνου ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη της 9ης  διοργάνωσή της, με τίτλο ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ / THE LIGHT OF LIGHT. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας (http://www.namoc.org/en/) και θα διαρκέσει από τις 21 Ιανουαρίου ως τα τέλη Μαρτίου.
Η έκθεση από την έναρξη της το 2002, θεωρείται διεθνές πολιτιστικό γεγονός, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στο Πεκίνο. Συνδιοργανώνεται από κοινού από  την Ένωση Καλλιτεχνών της Κίνας, τη CFLAC και τη Δημοτική Κυβέρνηση του Πεκίνου. Με ένα εκατομμύριο επισκέπτες και συμμετοχή 4000 καλλιτεχνών μέχρι τώρα, έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα, η οποία φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, πρακτικών στις σύγχρονες εικαστικές τέχνες.

Σπύρος Βερύκιος, Σονάτα

Η 9η Μπιενάλε Τέχνης του Πεκίνου προτείνει την έννοια του  Φωτός σαν κυρία θεματική της Έκθεσης, αλλά και σαν ερευνητικό ερώτημα για διαπραγμάτευση προς τους συμμετέχοντες εικαστικούς. Η οργανωτική επιτροπή  αναφέρεται στο κάλεσμα της έκθεσης, σε ένα ποίημα του Κινέζου ποιητή Lu You, ο οποίος έζησε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σονγκ (960-1279 μχ). Στο ποίημά του Η Πτώση των ανθών της Δαμασκηνιάς ο ποιητής γράφει: «Τώρα που το έδαφος είναι σπαρμένο από πάγο και χιόνι, ποιος είναι αυτός που θα φέρει πίσω την άνοιξη;»
Το Φως, η εργασία, η ελπίδα, η μεταμόρφωσή του σκοταδιού στο αντίθετο του, ορίζουν τους κύριους άξονες της έκθεσης, η οποία στοχεύει να διερευνήσει τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρξουν, μέσα από το έργο τους, αναδεικνύοντας παράλληλα οικουμενικές αξίες και την έννοια της κοινωνικής ευθύνης για τη διαμόρφωση ενός ανθρώπινου μέλλοντος.

Φλωρεντια Οικονομιδου, We shall overcome

Η 9η Διεθνής Μπιενάλε Τέχνης του Πεκίνου οργανώνεται συνδυαστικά με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022. Η Ολυμπιακή φλόγα, που θα μεταφερθεί από την Αθήνα στο Πεκίνο προτείνεται από την επιτροπή ως συμβολικό στοιχείο σύγκλισης του θέματος του Φωτός.
Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών της έκθεσης, θα παρουσιαστούν έργα από καλλιτέχνες από 110 χώρες, τα οποία αποτυπώνουν την  πολυπολιτισμική διάσταση και τις αλλαγές που συντελούνται  στη σύγχρονη παγκόσμια εικαστική σκηνή.
Από την κριτική επιτροπή της Μπιενάλε επελέγησαν τρεις Έλληνες καλλιτέχνες ο Σπύρος Βερύκιος, η Φλωρεντία Οικονομίδου και η Στέλλα Μιμίκου.

Μιμίκου Στέλλα, Immortal Flame

Ο Σπύρος Βερύκιος παρουσιάζει το έργο του «Σονάτα» (2021, λάδι σε καμβά, 120 x 175 cm). Πρόκειται για ένα πολύπτυχο, που αποτελείται από είκοσι πορτρέτα. Ο πίνακας στο σύνολό του είναι μια διερεύνησης των ψυχολογικών πτυχών είκοσι χαρακτήρων σε καθημερινές καταστάσεις μέσα από διαφορετικές εναλλαγές του φωτός και της σκιάς. Η σύνθεση έχει δομηθεί ως μια ρυθμική εξέλιξη & αντιπαράθεση είκοσι ζωγραφικών καταστάσεων.

Η Φλωρεντία Οικονομίδου παρουσιάζει το έργο της «We will overcome». Το έργο είναι σχεδιασμένο στον υπολογιστή και τυπωμένο ψηφιακά. Η σύνθεσή της με υστερομεσαιωνικους υπαινιγμούς, αναφέρεται στη μάχη κατά του Covid-19 και πραγματεύεται την ισορροπία μεταξύ φωτός και σκότους, θετικού και αρνητικού χώρου.

Η Στέλλα  Μιμίκου επιλέχθηκε  με το έργο της «Immortal Flame» 2021, μικτή τεχνική, ακυλικό και κολάζ σε καμβά, 120x120cm.

Last modified: 03/01/2022