Έλενα Προβατά – Δήμητρα Σιατερλή: Αινίγματα και άλλα τινά

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος  παρουσιάζει την έκθεση χαρακτικής της Έλενας Προβατά και της Δήμητρας Σιατερλή «Αινίγματα και άλλα τινά».
Η έκθεση αυτή δεν λειτουργεί ως μία ακόμα διατομική έκθεση καθώς οι δύο καλλιτέχνιδες έχουν δουλέψει από κοινού, ανταλλάσσοντας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ερεθίσματα, προσωπικά αντικείμενα, σημειώσεις και ιδέες για την έκθεση. Η γνωριμία τους και η κοινή τους πορεία «κρατάει» χρόνια, ήδη από το 2012 όπου η Δήμητρα Σιατερλή ήταν διδάσκουσα και η Έλενα Προβατά διδασκόμενη στο Εργαστήρι Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα. Από τότε έως σήμερα έχουν συμπράξει αρκετές φορές και το αποτέλεσμα είναι πάντοτε εξαιρετικό καθώς οι δυο τους μοιράζονται το ίδιο όραμα και έχουν κοινή στάση απέναντι στην τέχνη και στον κόσμο.

Δήμητρα Σιατερλή – Αίνιγμα girotondo

Η Δήμητρα Σιατερλή δημιουργεί έργα ανθρωποκεντρικά αντλώντας τις αναφορές της από εικόνες που συνορεύουν αισθητικά και υφολογικά με τις φιγούρες του θεάτρου σκιών. Μέσα από ένα σύμπλεγμα υβριδικών-άφυλων φιγούρων που η μία συμπληρώνει την άλλη επιχειρεί να αναδείξει την συλλογικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις του σήμερα, υποβαθμίζοντας το εγώ που κυριαρχεί. Σκοπός της είναι να προβάλλει ένα σύμπαν στο οποίο η πνευματικότητα και το συναίσθημα υπερισχύουν της τεχνολογίας που τείνει να καταστρέψει τα ανθρώπινα δίκτυα, οδηγώντας στην ψηφιοποιήση των πάντων.
Αντικρίζοντας κανείς τα έργα της Έλενας Προβατά διακρίνει πλάσματα που τα ανθρώπινα και τα ζωώδη χαρακτηριστικά μπλέκονται με έναν αινιγματικό, μυστηριακό τρόπο. Δημιουργεί τα έργα της σαν να υφαίνει ένα παραμύθι.

Έλενα Προβατά – Κέντημα Ι, 40×50 cm

Πρωταγωνίστρια στις μορφές των χαρακτικών της έργων είναι μία γυναικεία φιγούρα που η Προβατά έχει εμπνευστεί και αποδώσει με το δικό της τρόπο, μέσα από παιδικές φωτογραφίες της Δήμητρας Σιατερλή. Η μορφή αυτή ως άλλη μάγισσα  κυριαρχεί μέσα στα έργα της ενώ παράλληλα  η μορφή ενός μικρού παιδιού, ως άφυλο πλάσμα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο αθώο και το δαιμονικό προκαλώντας τον θεατή με το βλέμμα του. Στόχος της καλλιτέχνιδος είναι να θέσει στον θεατή έναν γρίφο, οι λύσεις του οποίου ποικίλουν αναλόγως τα προσωπικά βιώματα του καθενός. Το φαντασιακό με το υποσυνείδητο μπλέκονται οδηγώντας στη λύση του μυστηρίου που κρύβει ο καθένας μέσα του.

Δήμητρα Σιατερλή – Σελήνη πηγάδι ΙΙΙ 70×80 cm

Η Ιστορικός Τέχνης και Μουσειολόγος Βάσια Μαγουλά η οποία προλογίζει την έκθεση αναφέρει σχετικά: «Συνομιλώντας αινιγματικά, αλληλοτροφοδοτώντας και συμπληρώνοντας η μια την άλλη, οι δημιουργίες της Δήμητρας Σιατερλή και της Έλενας Προβατά, αποκαθιστούν το νήμα της συγγένειας που υπάρχει μεταξύ τους. Η αναγωγή στον μύθο και το αρχέγονο, μεταφράζεται μέσα από τελετουργικά στάδια τα οποία διανύουν συμπορευόμενες σε παράλληλη τροχιά, αλλά και ανεξάρτητες, αναμοχλεύοντας και διερευνώντας τις συγγενικές τους εικαστικές γλώσσες και τα αξιακά τους συστήματα.

Έλενα Προβατά – Πήγασος 23×33 cm

Μια πορεία που περνά και διαμορφώνεται μέσα από αντιπαραθέσεις εικαστικού και ψυχολογικού χαρακτήρα, διερευνούν την κατάβαση μέσα στο σκοτάδι και την επάνοδο στο φως, την εγγύτητα ανάμεσα στην τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας και τη σκληρότητα της ενήλικης ζωής….» ενώ συνεχίζει λέγοντας «Η έκθεση Αινίγματα και άλλα τινά αρθρώνεται ως ένα διαρκές και ανοιχτό ερώτημα προς τον θεατή, ένα περιπαικτικό κλείσιμο του ματιού, ένα πρόβλημα προς επίλυση, προκαλώντας τον να αναμετρηθεί με τις εικόνες και τα νοήματα που κρύβονται πίσω από αυτές, και να εμβυθιστεί στιγμιαία σε ένα εικαστικό σύμπαν που διέπεται από τον κανόνα του μαγικού. Προτείνοντας μια είδους πνευματική άσκηση του νου ως εικαστική πρόκληση προς τις ίδιες και εμάς, οι δύο καλλιτέχνιδες, μας προσκαλούν να πιάσουμε το νήμα της ιστορίας που θα μας οδηγήσει -ή και όχι- στη λύση του αινίγματος και την αναγωγή στο μύθο».

Event Information

Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος Λεμπέση 12, metro Ακρόπολη
Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 9 Ιουνίου,  17.30
Διάρκεια έκθεσης: 9 Ιουνίου 1 Ιουλίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 14.30 & 17.30 – 20.30 Τετάρτη 11.00 – 17.00, Σάββατο: 11.00 – 16.00 Κυριακή, Δευτέρα: κλειστάπληροφορίες: Τηλέφωνο 211 182 38 18 www.technohoros.org  – info@technohoros.org

 

Last modified: 09/06/2023