Έλα στον Κήπο μου, στο Αίγιο

Οκτώ εικαστικοί καλλιτέχνες καταφθάνουν στην πόλη του Αιγίου για να συνομιλήσουν με τον τόπο. Το Αίγιο, μια πόλη με ιστορία από τους αρχαίους χρόνους, που βρέχεται από θάλασσα και προστατεύεται από ψηλά βουνά, φτιάχνει ένα γόνιμο έδαφος καλλιτεχνικής δημιουργίας και εικαστικού διαλόγου μέσα από μια έκθεση σύγχρονης τέχνης.
Αφορμή το Φεστιβάλ Πριμαρόλια, ο αμπελώνας και η σταφίδα της περιοχής αλλά και η διαχρονική εμπορική, διατροφική, ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική αξία της μαύρης σταφίδας.

«Ο σπόρος», Rob Kesseler

Η έκθεση εστιάζει στη μεταφορική έννοια του κήπου. Δανείζεται τον τίτλο της από την ποίηση της Emily Dickinson και τον στίχο της «Έλα στον κήπο μου!», ιδωμένο ως μέρος συνάντησης και συνάθροισης αισθήσεων, συστατικών, αντικειμένων, ιδεών – ένα συμπυκνωμένο μέρος ύλης και νοήματος, παρελθόντος και μέλλοντος. Η νέα αυτή σπορά ανθρώπων, ιδεών, συναντήσεων πραγματοποιείται στην παραλιακή ζώνη της πόλης του Αιγίου, μια πόλη η οποία κατά τον Μεσαίωνα ονομαζόταν Βοστίτσα, δηλαδή Κηπούπολη, δίνοντας το όνομα στην εκλεκτή τοπική μαύρη σταφίδα ΠΟΠ «VOSTIZZA».

«Η γύρη», Agalis Manessi

Η έκθεση δημιουργεί τις συνθήκες για την ύπαρξη ενός κήπου ως μέρος μνήμης, συνάθροισης, ένα μέρος γόνιμο, ποιητικό, φανταστικό, μέσα στο οποίο θα παρατηρήσουμε μεταφορικά τα συστατικά θεμελίωσης ενός Κήπου και τα στάδια ανάπτυξης του φυτού με τη σπορά, τη φύτευση, τη φωτοσύνθεση, την επικονίαση. Η έκθεση αποκτά έναν τοποειδικό χαρακτήρα καθώς αναπτύσσεται μέσα σ’ ένα διατηρητέο και αναπαλαιωμένο κτήριο, μια από τις παλιές σταφιδαποθήκες που κουβαλούν τη βιομηχανική ιστορία του λιμανιού της πόλης αλλά και τον νεότερο πολιτισμό της, εκείνη στην οποία ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στέγασε το Σινέ Πάνθεον του «Μελισσοκόμου» του.
Οι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία Rob Kesseler, Agalis Manessi, Άγγελος Αντωνόπουλος (Αρχική εικόνα), Λουκάς Μεσσηνέζης, Γιάννης Μπρούζος, Κώστας Παππάς, Μαρία Τσάγκαρη, Βασίλης Ψαρράς εμπνέονται από τον τόπο και την ιστορία του και τον προσεγγίζουν διεπιστημονικά και διακαλλιτεχνικά με έναν συνδυασμό προϋπαρχόντων και κυρίως νέων, site specific και context-specific έργων. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Νάνσυ Χαριτωνίδου.

Event Information
Διάρκεια έκθεσης: 5 – 20 Οκτώβρη 2019,
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18.00-21.00.
Πληροφορίες: Τηλ. 6974.143416, 6974.642277

Last modified: 26/08/2019