Έκθεση του Κρις Γιανάκου στα Χανιά

 Με έκθεση «Site» του Κρις Γιανάκου εγκαινιάζεται η νέα εικαστική παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. Η έκθεση διαρκεί από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου και την επιμελείται η Σοφία Μαυρουδή.
Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 70 έργα: τεκμηρίωση 40 χρόνων γλυπτών μεγάλης κλίμακας, προσχέδια έργων, τροποποιημένες φωτογραφίες, γλυπτά και εκτυπώσεις. Παρουσιάζονται δύο νέες εγκαταστάσεις κατόπιν παραγγελίας της Πινακοθήκης οι οποίες δημιουργήθηκαν ειδικά για το χώρο της έκθεσης, τα έργα «Gridlock IV» και «Broken Pentagon».
Ο Κρις Γιανάκος καλεί τον θεατή να εισέλθει στον κόσμο του, ένα κόσμο συνεχούς μελέτης παρεμβάσεων, εντός του οποίου είτε συνδυάζει υλικά σε έναν συγκεκριμένο τόπο είτε ερευνά τη βασική τυπική δομή αρχαίων τόπων —της γεωμετρίας και της θεμελίωσής τους σε μαθηματικούς υπολογισμούς. Όταν ο Γιανάκος μελετά έναν χώρο, παρατηρεί το περιβάλλον και τα φυσικά του στοιχεία, αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο ενός τόπου —την ιστορία του και την ταυτότητά του, στα πλαίσια της τοποειδικής τέχνης.
Ο Γιανάκος (ο οποίος γεννήθηκε το 1934, ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και στα Χανιά) ανήκει στο μετα-μινιμαλιστικό κίνημα και έχει παρουσιάσει περισσότερες από 50 γλυπτικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις. Ο Γιάνάκος εκπροσωπείται σε σημαντικές συλλογές παγκοσμίως, όπως οι εξής: Moderna Museet (Στοκχόλμη), Fogg Art Museum/Harvard University (Κέιμπριτζ, MA), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη (Ελλάδα), Watkita Museum of Art (Τόκυο), Brooklyn Museum και Museum of Modern Art (Νέα Υόρκη). Η έκθεση SITE συνοδεύεται από έναν εικονογραφημένο κατάλογο 80 σελίδων.

Event Information
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 10 Ιουνίου
Διάρκεια 10 Ιουνίου – 10 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 9.00 – 14.00 και 19.00 – 22.00

 

Last modified: 05/06/2019