Άνδρος: Εναλλακτικές προτάσεις πολιτισμού

ΕΠΙΤΟΠΟΥ είναι μια εναλλακτική πρόταση στα καθιερωμένα Πολιτιστικά δρώμενα της Άνδρου. Έχει ως στόχο να εμπνεύσει αλληλεγγύη μεταξύ καλλιτεχνών και κατοίκων του νησιού. Η εικαστική πρόταση βασίζεται στο σχεδιασμό και τη δημιουργία εφήμερων Έργων ενταγμένων στη Φύση από Υλικά του άμεσου περιβάλλοντος και να αναδειχθεί ο εφήμερος χαρακτήρας των αγαθών, το εύθραυστο της ύλης και της φύσης.
Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ ξεκίνησε το 2013 στο νησί της Άνδρου με πρωτοβουλία Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών ως πειραματική πλατφόρμα συνεύρεσης, έχοντας ως κοινό παρονομαστή τη φύση. Σταδιακά εμπλουτίστηκε με συναντήσεις, προβολές, ξεναγήσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια, στοχεύοντας σε έναν ολοένα και πιο εξωστρεφή χαρακτήρα.
Το Επιτόπου εστιάζει στη φιλοξενία καλλιτεχνών και στη συνέχεια στη δημιουργία μιας σειράς εφήμερων έργων μεγάλης κλίμακας, που δημιουργούνται αποκλειστικά in-situ (επιτόπου), με φυσικά υλικά και βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον.
Οι εκδηλώσεις διαρκούν από την 1 Ιουλίου ως τις 28 Αυγούστου.

Γρηγόρης Παπαγρηγορίου

ΕΠΙΤΟΠΟΥ19
Διατηρώντας τη σημασία και την έννοια του τόπου, το ΕΠΙΤΟΠΟΥ19 προτείνει εναλλακτικούς χώρους εικαστικής παρέμβασης, όπου θα συνυπάρχουν το φυσικό αλλά και το βιομηχανικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο για την 5η έκδοση κλήθηκαν να συμμετάσχουν καλλιτέχνες οι οποίοι θα δημιουργήσουν μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο αυτών ενοτήτων, πέρα από το τη λογική των προηγούμενων εκδόσεων που αφορούσαν στη σύζευξη της παρθένας φύσης και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Η 5η έκδοση αποπειράται να θίξει ζητήματα της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής στον δημόσιο χώρο· του καλλιτέχνη-δημιουργού από τη μια, ο οποίος χρησιμοποιεί το τοπίο ως επιφάνεια δημιουργίας και του θεατή από την άλλη, ως αποδέκτη ενός έργου το οποίο δεν εντάσσεται απαραίτητα σε ένα αισθητικά ιδεώδες τοπίο.
Τα έργα το 2019 βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή των Λειβαδιών και της Χώρας Άνδρου και θα παραμείνουν στον δημόσιο χώρο για δύο μήνες.
Πρόγραμμα Δράσεων -Διαλέξεις, συναντήσεις, προβολές, εργαστήρια
– Εργαστήρια για παιδιά στην ύπαιθρο
Μουσικό: Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ καλεί τον καλλιτέχνη Tim Ward να οργανώσει για δεύτερη φορά ένα μουσικό εργαστήριο για παιδιά στην ύπαιθρο. Ο καλλιτέχνης διερευνά με τα παιδιά άγνωστους ήχους.
Ποιητικό: Με θέμα το Ακρωνύμιο -πάνω σε μια ιδέα του καλλιτέχνη και ποιητή Mike Schertzer– οργανώνεται ένα ποιητικό εργαστήριο σε συνεργασία με τρεις τάξεις του δημοτικού σχολείου Χώρας Άνδρου.
Η απαγγελία των ποιημάτων, αποτέλεσμα του εργαστηρίου, θα γίνει από τα ίδια τα παιδιά την ημέρα των εγκαινίων.
Συναντήσεις με το κοινό
– Ποιητική βραδιά στην ύπαιθρο και βραδιά περφόρμανς Τρίτη 2 Ιουλίου με τον καλλιτέχνη Tim Ward. Διάρκεια: 1 ώρα, Λειβάδια.
– Απαγγελία και αυτοσχεδιασμός σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, γαλλικά, και αγγλικά με τους: Mike Schertzer και Matthieu Gounelle.
Ο καλλιτέχνης ήχου Tim Ward, σε συνεργασία με το τμήμα Visual Arts του Deree-
The American College of Greece και μουσικών του μουσικού συλλόγου Άνδρου ΜΟΥΣΑ.

– Διάλεξη Πέμπτη 4 Ιουλίου. Διάρκεια: 1 ώρα, Σινέ Αυλή, Χώρα Άνδρου
– Παρουσίαση με προβολή του αστροφυσικού ειδικού στους μετεωρίτες Matthieu Gounelle με τίτλο: «Μετεωρίτες, από τον μύθο στην επιστήμη».

-Εγκαίνια Σάββατο 6 Ιουλίου, Παρκάκι Λειβάδια.
-Το βράδυ των εγκαινίων στην ύπαιθρο, τα παιδιά απαγγέλουν τα ποιήματα που δημιούργησαν κατά την διάρκεια του εργαστηρίου Ακρωνύμιο.
Συνεργασία με το δημοτικό σχολείο Χώρας Άνδρου.

– Υπαίθριο πάρτυ, δείπνο συνεύρεσης Κυριακή 7 Ιουλίου.
Διάρκεια: 1 ώρα, Λειβάδια παρκάκι
-Το τελευταίο βράδυ της καλλιτεχνικής φιλοξενίας οι καλλιτέχνες καλούν σε δείπνο τους κατοίκους του νησιού στην ύπαιθρο. Με τη συμμετοχή των μουσικών του συλλόγου Άνδρου ΜΟΥΣΑ, πάνω σε μια ιδέα του Tim Ward, με τη συνεργασία της Αμαλίας Τηνιακού, μαέστρου της φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου.
Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Χαρά Κεράστα (Ελλάδα), Ελένη Κορδαλή (Ελλάδα), Γρηγόρης Παπαγρηγορίου (Ελλάδα), Χρήστος Παπασωτηρίου (Ελλάδα), Alexandra Roussopoulos (Γαλλία), Mike Schertzer (Καναδάς & Γαλλία), Tim Ward (Αγγλία & Ελλάδα)
Ειδικές Συμμετοχές: Matthieu Gounelle, αστροφυσικός (Γαλλία), Roula Matar-Perret, αρχιτέκτων, ιστορικός τέχνης (Γαλλία), Έφη Χαλυβοπούλου, καλλιτέχνης-ακαδημαϊκός
Για την 5η έκδοση συνεργάζονται: Σχεδιασμός, κείμενα, οργάνωση: Εύα T. BONY, καλλιτέχνης, Σοφία Χρυσαφοπούλου, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, ΑΣΚΤ Christian BONY: Φωτογραφική και κινηματογραφική καταγραφή Έφη Χαλυβοπούλου, σύμβουλος

Event Information
Η 5η Έκδοση αποτελεί δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Επιτόπου,
Σκάφες, Λειβάδια Άνδρου, 84500
Tηλ.: 2282022435 – 698 32 66 574 www.epitopou.com
Αρχική εικόνα: Mike Schertzer

 

 

 

Last modified: 17/06/2019