Άγγελος Κώστας: Η Τέχνη του Ζην

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Μετά από 18 χρόνια δουλειάς, ο Άγγελος Κώστας αποφάσισε να εκθέσει τμήμα εικαστικών του έργων, σε μία έκθεση που γίνεται στον πολυχώρο «Ορίζοντας Γεγονότων» και που φέρει τον τίτλο Cosmo Sapiens – Not for Sale.
Όπως μας εξηγεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης, «ο Cosmo Sapiens (Λατ. σοφός κόσμος) είναι ένα αρμονικό σύνολο ηθικών κοινωνιών που εκπορεύονται, όπως όλοι οι άλλοι κόσμοι, από το άπειρο Chaos Sapiens.
Είναι ο εξευγενισμένος κόσμος των νόμων του Homo Sapiens Sapiens, του ανθρώπου της τέλειας γνώσης για την αλήθεια και τα πράγματα, ο κόσμος του σοφού και πολιτισμένου βαρβάρου, ο δικός μας κόσμος».
Ενδεικτικοί τίτλοι των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι οι παρακάτω: Transapiens,Universapiens, Libersapiens, Phaenosapiens, Optisapiens, Naturesapiens,Emosapiens, Ignosapiens, Robosapiens, Egosapiens, Psychosapiens, Gnosapiens και έχουν όλοι τη σημασία τους.
Εδώ μας αναλύει δύο πολύ ιδιαίτερα έργα, τις «Σειρήνες» και την «Οδύσσεια»: «Στη μία περίπτωση, πρόκειται για το εικονικό σχήμα του τραγουδιού των Σειρήνων και στη δεύτερη για το σχήμα του ήχου όλου του έπους της Οδύσσειας. Το τραγούδι των Σειρήνων αποδόθηκε έγχρωμο τονίζοντας το γεγονός, ότι ενώ ο Οδυσσέας μυήθηκε στο μήνυμα του τραγουδιού με τα αυτιά του ανοιχτά, ο σύγχρονος άνθρωπος κωπηλατεί ακούγοντας το νόημά του ποιήματος, με τα αυτιά του σφραγισμένα από κερί, λόγος που η Οδύσσεια αποδόθηκε εικαστικά, ολόκληρη ασπρόμαυρη».
Ο Άγγελος Κώστας έχει περάσει άπειρες ώρες πάνω στο χαρτί ή στον καμβά για να έχει το επιθυμητό γι’ αυτόν αποτέλεσμα. Πολύχρωμοι ή μαυρόασπροι οι κόσμοι του, κρύβουν πίσω τους την προσωπική θεώρησή του την οποία και μας εξηγεί: «Αυτό που έχω διαπιστώσει και θέλω να πω συνολικά για τα έργα μου, είναι ότι μεταφέρουν εκείνο το νόημα που μόνο το ατένισμα του προσεκτικού αναγνώστη μπορεί να εντοπίσει και πιθανόν να κατανοήσει. Για κάποιον που είναι καλλιτέχνης, ίσως αυτό να είναι πιο απτό από όσο για τον «συνηθισμένο» άνθρωπο. Οι σκέψεις μου, ωστόσο, μεταφέρονται με τον ίδιο τρόπο και στους δύο.
Καθώς το περιεχόμενο της Τέχνης εκφράζει την αποκάλυψη, όχι απλώς της ομορφιάς της πραγματικότητας αλλά και του νοήματός της, το να κάνεις πια τέχνη για την τέχνη είναι σα να κάνεις, στην επιστήμη, έρευνα για την έρευνα ή σα να κάνεις χρήμα για το χρήμα. Είναι, ουσιαστικά, σαν να μιλάς για ένα δώρο που δεν έχει περιεχόμενο παρά μόνο περιτύλιγμα.
Το περιεχόμενο του έργου τέχνης είναι ξεκάθαρα, για μένα, ένα μήνυμα. Και το μόνο σημαντικό είναι να το λάβεις και να κατανοήσεις το νόημά του. Έτσι, παίρνεις ιδέες για να δημιουργήσεις γνώση για το άγνωστο, για να καλλιεργήσεις την αισθητική του βλέμματός σου μέσα από την προσεκτική ανάγνωση του έργου, καθώς και εκείνη τη διάκριση που σου αποκαλύπτει το βαθμό στον οποίο αυτό είναι άρτιο.
Είναι ο πειραματισμός μέσα από την έρευνα, η σπουδή και κυρίως η επικοινωνία και μετάδοση αυτής της γνώσης, προκειμένου να την εφαρμόσουμε πρακτικά στην καθημερινή ζωή. Ο σκοπός είναι να μετατρέψουμε, με τη βούλησή μας, κάθε περιττό στοιχείο σε άρτιο, κάνοντας πράξη εμείς οι ίδιοι την ύψιστη τέχνη, την Τέχνη του Ζην».

Στο βίντεο βλέπουμε την performance του καλλιτέχνη. Ξεδιπλώνει το πέπλο- μαύρο σταυρό- και το δίνει στους παρευρισκόμενους οι οποίοι το ξεσχίζουν για να αποκαλυφθεί γυμνή η αλήθεια

Last modified: 17/12/2017