Tα φυσικά υλικά της ανθρώπινης ομιλίας. Διαδραστικό και διαπολιτισμικό εργαστήρι

 Το διαπολιτισμικό και διατμηματικό εργαστήρι «Το Σώμα των  λέξεων» που ξεκίνησε το 2016 στο Μουσείο Alex Mylonas-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζει το συμπληρωματικό τμήμα, που αφιερώνει στην ηχητική αντίληψη, στη γραφή και στη γλώσσα.
Χώρος δράσης  Καλλιτεχνικός Οργανισμός TAF-theartfoundation. Το εργαστήρι πραγματοποιείται το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου. Συμμετοχή: 25 € (20€ μειωμένο για φοιτητές).
Η προτεινόμενη δράση προσεγγίζει την ανθρώπινη ομιλία από την πλευρά των επιμέρους συστατικών της, δηλαδή ως συμβολική νοηματοδότηση και ως ηχητικό υλικό. Με αυτό τον τρόπο επιχειρούμε να διαχωρίσουμε την ομιλία από τα αρθρωμένα νοήματά της ώστε να διαπιστώσουμε το αισθητηριακό πλαίσιο του ηχητικού γεγονότος σαν μια προ-αρθρωμένη γλώσσα.
Έτσι, εξετάζοντας τη δυναμική της ακουστικής εμπειρίας θα επιχειρήσουμε να συνδέσουμε τη γλώσσα με το ηχοτοπίο για να καταγράψουμε τις προσωπικές μαρτυρίες, τις σκέψεις και τις διαθέσεις μας με τα ηχητικά υλικά του περιβάλλοντος. Θα συγκρίνουμε στη συνέχεια τα παραδείγματα των ηχητικών και των αρμονικών διαταραχών στις μουσικές εκτελέσεις με την αμηχανία του αναγνώστη και του ακροατή μπροστά σε μια γλώσσα και ένα νόημα που δεν  μπορούν να αποκωδικοποιήσουν. Και τέλος, θα μελετήσουμε την εκφορά των φωνημάτων όπως προκαλούνται με τη δόνηση του σώματος για να εξετάσουμε την υλικότητα της γλώσσας στο πρώιμο στάδιο της ανθρώπινης επικοινωνίας.

                                                 Αναλυτικό πρόγραμμα

11:00’- 13:30’:  Ήχοι και λέξεις, γράφοντας με ήχους.
Το διαδραστικό εργαστήρι των μελών της ομάδας Akooo, Ντάνα Παπαχρήστου και Γιώργο Σαμαντά.
Οι συντονιστές θα προτείνουν στους συμμετέχοντες μια βασική εργαλειοθήκη για την προαγωγή της ενεργητικής ακρόασης και θα εργαστούν από κοινού πάνω σε διάφορες πρακτικές ηχητικής διάδρασης με το περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τα δικά τους ακουστικά αρχεία σαν μια προσωπική αφήγηση  κατασκευασμένη από ήχους.

13:40’-14:40’: Ο ήχος της γραφής και η αρμονικότητα του νοήματος.
 Ο Ιταλός φιλόσοφος/συνθέτης Roberto Zanata θα μας παρουσιάσει το ηχητικό-οπτικό πρòτζεκτ «The pencil» και θα μας μιλήσει για τη σύνδεση της ακουστικής εμπειρίας με το νόημα της γλώσσας. Η αίσθηση αρμονικότητας διευκολύνει την απόλαυση του μουσικού αποσπάσματος ενώ οι ηχητικές διαταραχές προκαλούν μια αίσθηση άβολη στο κοινό παρόμοια με την αμηχανία του αναγνώστη μπροστά σε ένα δυσνόητο κείμενο. Θα συγκρίνουμε λοιπόν τις μουσικές διαταραχές με τους κανόνες της γλώσσας και θα επεκτείνουμε την αναζήτησή μας στην αθέατη σχέση της μουσικής αρμονίας με το γλωσσικό νόημα.

14:45’- 15:00’ Διάλειμμα

15:10’- 16:10’: Η ενσώματη γλώσσα, οι δονήσεις των λέξεων
Θα παρουσιαστεί η τεχνική της φωνητικής τοποθέτησης από τη mezzo soprano, Μαργαρίτα Συγγενιώτου ώστε να αντιληφθούμε τις δονήσεις της στοματικής κοιλότητας, του διαφράγματος, του λάρυγγα και ολόκληρου του σώματος κατά την παραγωγή των  φωνημάτων. Στόχος είναι να γίνει κατανοητός ο ρόλος του σώματος ως ηχείο για την παραγωγή της γλώσσας πριν από την εκφώνηση των λέξεων και των εννοιών.

Event Information
T.A.F./the art foundation, Νορμανού 5, Αθήνα 10555, Μοναστηράκι
– Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου
Για πληροφορίες και εγγραφές στα email:  giorgia@labirintoculturacivilta.org   (Γεωργία Τσουδερού, συντονίστρια προγράμματος), info@labirintoculturacivilta.org  (Ελισάβετ Μπαράκου, υπεύθυνη επικοινωνίας)
Website: http://labirintoculturacivilta.org/about.html Blogspot: bodyoftheword.blogspot.com
Τα υλικά των εργαστηρίων περιλαμβάνονται στο κόστος συμμετοχής. Παρέχεται Βεβαίωση συμμετοχής

Last modified: 03/09/2018